Celil Hekimoğlu: "Yerli otomobil zor olmayacaktır”

Celil Hekimoğlu yerli otomobil ve Trabzon ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Hekimoğlu Döküm Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Celil Hekimoğlu, 2017 yılının Trabzonlu bir sanayici olarak kendileri açısından güzel geçtiğini, 2018 yılında da Türkiye’nin ihracatta en iyi yıllarından birini yaşayacağını söyledi. Hekimoğlu, ülke olarak yerli otomobili çok rahatlıkla yapacak tecrübeye sahip olduklarını belirtti. 


30 yılı aşkın tecrübesi ile Türk işçisinin emeğini birleştirerek Otomotiv sektörünün yurtiçinde ve yurtdışındaki en büyük kuruluşların güvenini kazanmış Hekimoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Celil Hekimoğlu, önümüzdeki günlerde geride kalacak olan 2017 yılını ve 2018 yılından beklentilerini değerlendirdi. Ülke olarak otomotiv sektöründe çok tecrübeli olduklarını ve yerli otomobili çok rahatlıkla yapabileceklerini vurgulayan Hekimoğlu, Bölgenin ve Trabzon’un ekonomi üzerine önemli tespitlerde bulundu.

Hekimoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Celil Hekimoğlu, 2017 yılının güzel geçtiğini belirterek, “Türk otomotiv sanayi yüzde 20 artış gösterdi. İç piyasadaki işlerde durgun olsa bile Türkiye ihracatla ayakta duruyor. O yüzden 2017 yılı başaralı bir yıl oldu diyebilirim" ifadelerini kullandı.

"2018 YILINDAKİ BÜTÜN KAPASİTEMİZİ SATMIŞ DURUMDAYIZ"

Şirket olarak 2018 yıl bütçelerinde yüzde 45 artış öngördüklerini vurgulayan Hekimoğlu, çok iyi bir planlama yaptıklarını söyledi. Hekimoğlu, "Biz Hekimoğlu Döküm olarak 2018 yılındaki bütün kapasitemizi satmış durumdayız. İhracatta çok büyük bir ivme var şu an, Avrupa'daki işlerimiz çok iyi. Daha çok yurt dışı pazarında çalıştığımız için Avrupa pazarında iyi bir durumdayız. 2018 yılı otomotiv sanayisi için fevkalade iyi geçeceğini düşünüyorum. Diğer sektörleri bilemiyorum ama otomotiv sektörünün en iyi yıllarından bir tanesi olacak. Yeni yatırımlar yaparak kapasiteyi arttırıyoruz. İç piyasada bir durgunluk bekliyorum ama ihracatta Türkiye iyi yıllarından birini yaşayacak“ dedi.



"TÜRKİYE YERLİ OTOMOBİLİ ÇOK BAŞARALI BİR ŞEKİLDE YAPACAKTIR"

Yerli otomobil konusunda ise Hekimoğlu, "Cumhurbaşkanımızın bu konuya çok ciddi bir desteği var. Büyük işadamlarını bir araya getirerek büyük bir şirket kuruldu. Bunun üzerinde gidiliyor. Bence hiç abartıldığı kadar zor bir iş değil. Zaten Türkiye'de otomobil yapılıyor. Türkiye'nin bu konuda çok ciddi bir altyapısı var. Çok rahatlıkla yapacağımız bir iştir. Ciddi bir tecrübemiz var. Biz sadece ufak araçta değil. Orta boy minibüs tarzı, kamyon ve Otobüs tarzı araçlarda da çok ciddi markalar Türkiye'de üretim yapıyor. Burada sadece bizim markamız olacak ve daha çok milli parça ile yapacağız. Bence çok geç kalınmış bir durum. İnanıyorum ki bu çok kısa zamanda devreye girecektir ve başarılı bir şekilde biz bunu yapabiliriz. Türkiye bunu çok rahatlıkla aşabilir, zaten bunu yapıyor. Türkiye, sadece kendi markasıyla yapmıyor. Başka markalar Türkiye'de bunu yapıyor. Çok rahat başaracağımıza eminim. Çünkü Türkiye’de otomotiv üzerine tecrübe var. Hiç zor olmayacaktır. Abartılmasına gerek yok. Bu irade bunu desteklediği sürece, dünya nezdinde Türkiye'nin çok güzel bir markası çıkar“ diye konuştu.

"İHRACATTA TÜRKİYE'DE HER ŞEY OTURDU"

Hekimoğlu, Türkiye'de ihracatta her şeyin oturduğu belirterek, "Çok ciddi destekler verildi. Ben ihracatta olarak baktığım zaman hiç bir sorun yok diyebilirim. En büyük sorun ihracatta finansmandı geçmişte, şimdi ise Eximbank çok büyük destekleri var. O yüzden gözle görülüyor bir şey yok ama ufak tefek şeyler olabiliri ama bence her şey çok iyi gidiyor. Bu destekler sayesinde ihracatta artama başladı. İhracatımızın en büyük lokomotifi otomotiv sanayi oldu, bunda alınan önlemlerin büyük bir etkisi var" ifadelerini kullandı.

“BİZ İŞİMİZİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Türkiye'nin dış dünya da yaşadığı gelişmelerle ilgili olarak ise Hekimoğlu, "Geçen yıl Almanya ile ülke olarak çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Bu süreçten etkileniriz diye çok korktum. Sonuçta hiç bir şey olmadı. İş adamları siyasetçilerin yapmış olduğu çatışmaya uymadılar. İş hayatı devam etti ve bir sıkıntı olmadı. 2017 yılında ihracatımız yüzde 20 arttı. Demek ki biz işimizi yapmaya devam edeceğiz“ dedi.



"TRABZON TURİZMDEN ÇOK EKMEK YİYEBİLİR"

Trabzon’un Sanayi devi Hekimoğlu Şirketler Grubu İcra Kurulu Başkanı Celil Hekimoğlu, Bölge ve Trabzon’un ekonomiden daha çok pay alabilmesi iç in önemli tespitlerde de bulundu. Trabzon'un daha çok inşaat ve turizm ile ayakta duran bir şehir olduğunu belirten Hekimoğlu, "Turizm iyi gidiyor. Özellikle Arap turistler şehrimiz için çok önemli. Bana göre Arap turistler diğer yabancı turistlere göre daha çok parça harcıyorlar. Çok güzel yatırımlar yapıldı ve bunu devam ettirmek lazım. Onlara daha iyi hizmet vermemiz lazım. Bunu en iyi şekilde yaparsak Trabzon bundan çok ekmek yiyecektir. Trabzon'da sanayiyi çok büyütemezsiniz, çünkü arazı sorunu var. Bana geçen sordular Trabzon'a otomobil fabrikası olmaz mı diye, olmaz dedim. Olmasını çok isterim, ben de yan sanayi olarak parça yaparım. Trabzon'da bir otomobil fabrikası için 3-5 bin dönümlük bir arazi lazım. Böyle bir yer yok. Ham maddede Trabzon'a çok uzak. O yüzden turizm ayağı çok önemli. İnşaat sanayisine baktığımız zamanda her yerin dolduğunu söyleyebiliriz. Trabzon turizmde çok çok iyi yerlere gelebilir” şeklinde konuştu.

‘YATIRIM ADASI'NDA MUTLAKA BİR LİMAN OLMALI”

Trabzon'un Arsin ilçesi sahili üzerinde kurulacak "Doğu Karadeniz Endüstri ve Yatırım Adası" ile ilgili düşüncelerini de açıklayan Hekimoğlu, şunları söyledi:

“Bu proje Trabzon için çok büyük bir nimet. Orada çok ciddi anlamda sanayi yapılanması olacaktır. Bizimde orada bir yer talebimiz var. 200 dönümlük bir arazi bize verilir ise çok güzel bir yatırım yapmak istiyoruz. Sanayide bir tarafımızda olması lazım ama Trabzon'un bel kemiği Turizm olması lazım. Yatırım adasının önünde mutlaka bir liman olması gerekiyor. Liman olmadan bir şey olmaz. Biz bugün Trabzon ihracat yapıyorsak liman sayesinde yapıyoruz. Kara ile ihracat olma şansı yok. Ben buradan Avusturya’ya, Güney Afrika'ya, Amerika’ya mal yolluyorum. Mutlaka yatırım adasında bir liman olmalı. 3 Bin dönümlük sanayi adasında çok yuğun bir elektrik ihtiyacı olacaktır. Oraya çok ciddi bir elektrik altyapısı yapılması lazım. Dolguya başladığın gün elektrik altyapısına da başlamak lazım. Bunlar yapılırsa Trabzon sanayide büyük bir hamle yapar.“

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri