Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum Trabzon'da "Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı"nı açıkladı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca iklim değişikliğiyle mücadele kapsamında hazırlanan ve Trabzon, Samsun, Ordu, Rize, Giresun ve Artvin illerini kapsayan "Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı"nın detayları, Bakan Murat Kurum tarafından bugün Trabzon'da açıklandı.

Dünyanın farklı coğrafyalarında olduğu gibi Türkiye'de de küresel iklim değişikliğinin birtakım etkileri hissediliyor.

İklim değişikliğinin bir etkisi olarak Trabzon'un Araklı ilçesinde yaşanan sel felaketi sonrası Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mücadele noktasında çalışmalarına hız verdi.

Bu kapsamda Bakanlık tarafından, öncelikle iklim değişikliğinden en çok etkilenen Trabzon, Samsun, Ordu, Rize, Giresun ve Artvin illerini kapsayan "Karadeniz Bölgesi İklim Değişikliği Eylem Planı" hazırlandı.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, bugün saat 10.00'da Trabzon'da ilgili yetkililerin de katılımıyla mücadele planının detaylarını açıklayacağı bir toplantı yaptı ve iklim değişikliğiyle mücadeleye dikkati çekti.

Dört önemli başlık altında birçok maddenin açıklandığı toplantıda, iklim değişikliğinin dünya ve Türkiye'deki etkisi ve mücadele noktasında Bakanlık olarak yapılan çalışmalar konuşuldu.

Toplantının Satırbaşları şu şekilde;

Trabzon Milletvekili Muhammed Balta, "İklim değişikliği, dünyayı etkilediği gibi Türkiye'yi özellikle de Karadeniz'i etkilediğini görüyoruz. Küresel ısınma neticesinde bazen çok sıcak, fırtına, sel afet gibi ülkemizi de etkilediğini görüyoruz. Yaklaşık bir ay içerisinde baktığımda Araklı'da sel de nelerin yaşandığını görmüş olduk. Maddi hasarlar düzeltiliyor ama canlarımız geri gelmiyor. Gelişmiş ülkeler önce kirlettiler, şimdi temizlemeye çalışıyorlar. Küresel ısınmada en az zararla bunun bedelini ödemek için çalışmalar yapmamız lazım. Sera gazı emisyonunu azaltmamız lazım. Orman alanlarının kesilmesi, diğer gaz yakıtlarının az şekilde kullanılıp, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması lazım. Daha önceleri şehir merkezlerinde alınan önlemler suları taşımamaya başladı. Ani yağışlarla beraber bu tür sonuçlar yaşanmaya başladı. Belediyelerimizle beraber bir stratejik planla önlem almalıyız. Maliyetler de artıyor. Köprüler, konutlar... Riskli alanların dışında inşa edilmesi lazım. Afet olmadan önlem almayı öğrenmeliyiz. Bedel ödemeden, can kaybı vermeden maddi bedeli ödeyip; afetlere karşı hazırlıklı olmalıyız. Dere kenarlarına vatandaş ev yaparken, iş işten geçmeden düşünmesi lazım. Küresel ısınmanın en çok etkileyeceği bölge Karadeniz Bölgesi'dir. Alınan önlemlere karşı direnç göstermememiz lazım. Araklı'da zamanında alınacak önlemlerle beraber maliyet daha az olacaktı. Hasar ve harcanacak ödenekler büyük. Bakanlık üzerine düşeni halledeceklerini söyledi. Bu bizi çok memnun etti. Biz Türkiye olarak önlemleri almak için çalışıyoruz. Dünya'ya örnek olacak projeler üretmek için çalışıyoruz. İnşallah riskleri azaltacağız." dedi.

BAKAN KURUM'UN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri