Haber61 Haber Servisi
31 Mart seçimleri öncesinde belediye başkan adaylarının büyük bölümü belli olurken CHP Trabzon'un Ortahisar ilçesinde belediye başkan adayı olarak Salih Akyüz'ü gösterdi. İYİ Parti'nin de Millet İttifakı olarak destek verdiği Akyüz, bugün basın toplantısı düzenledi ve hem kendini tanıttı hem de vaatlerini anlattı.
İlk olarak kendisini tanıtan Salih Akyüz vaatlerinden bahsederken özellikle tramvay konusuna vurgu yaptı ve Trabzon için olmazsa olmaz dedi.
Toplantıdan kareler için tıklayın
Akyüz'ün konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde;
Trabzon tarihte her zaman gücünü korumuştur. Hiçbir zaman vazgeçilememiştir. Son 10 yıla baktığımızda bu bölgenin merkezi olan Trabzon’un yıldızı sönmeye başladı. Komşu illerimiz daha çok gelişen şehirler oldular. Yola çıktık çünkü bir şehir hayal ediyorum; bu kısmen yaşadığımz ancak büyüklerimizin bize anlattığı şehri hayal ediyorum.
Yerelden kalkınmayı sağlayan ön yargılardan sıyrılmış bir Ortahisar’ı , kültürlü ahlaklı güvenilir bir şekilde kurmak istiyoruz. Çünkü öyle bir yere gelindiki vatandaş kurumlara güvenmiyor. Tarafsızlık,şeffaflık, erişebilirlik, insana hukuka saygı, doğaya duyarlı bir belediye olacağız. Geleceğe güvenle bakan bir belediyeciliği hep beraber oluşturmak istiyoruz.
Bir şehirde kültür yozlaşıyorsa sanatınız da geriler. Meydan’da şık bir opera binamız vardı. 50’li yıllarda ortadan kaldırılır. Bir tiyatro binamız var ama o da eskidi. Kentimizin güzel bir opera tiyatro binasına ihtiyacı var. Bunun yapılma usulü belli. Ulusal bir yarışma yapılır, mimarlar projeler yarışır ve ortaya çıkan projeler değerlendirilir. Büyük kent müzesi yapmak istiyoruz. Bizim düşündüğümüz büyük bir müze olsun şehrin büyük bir maketi olsun. Bu müzeyi yapmamız gerekiyor. Sanat galerileri kazandırmamız gerekiyor.
Bu kent aslında festivaller kenti olmalı. Bu kültür Trabzon’da var. Bunu ortaya çıkarmak için projeler ve destekler gerekli. Bunlar şehrin motivasyonunu arttıracak şeylerdir.
Kentimizin yeni kavşaklara ihtiyacı var. Yapılanların çapları küçüktür bunları büyütmek gerekiyor. Reşadiye Kavşağı’nı anlatmak için bir söz bulamıyorum. Kör olmak gerekiyor. Şimdi sökülmesi konuşuluyor. Bu gelinen noktanın en çarpıcı örneklerinden.
Derhal ve hızla güney çevre yolunun yapılması lazım. Kanuni Bulvarı’nda harcanan paralarla çoktan yapılırdı. Kanuni Bulvarı’na baktığınızda etrafında ticaretin canlanması mümkün değil.
Kentimizin otoparklara ihtiyacı var. Bunların mimarisine dikkat etmek gerekiyor. Katlı otoparkı desteklememiz gerekiyor. Meydan trafiğini azaltmak istiyoruz ama kendimiz de bazı şeylere alışmamız lazım.
Uzunsokak haricinde sokaklarda canlandırma yapılması lazım. İnsanların günlük yaşadığı alanlarda yeşil olması gerekiyor.
Cumhurbaşkanımız geçen geldi, 30 Milyar Lira Trabzon’a para gönderdiğini söyledi. Bu çok büyük para. Bir fizibilite çalışması yaptık. Akyazı’dan başlanarak Tanjant’ı da içine alan Değirmendere’ye kadar giden bir tramvay hattı 1.5 Milyar Lira’ya mal oluyor. Tramvay hem bizlere konfor sunacağı gibi hem de ulaşımı kolaylaştırır. Ayrıca yol üzerindeki ticaret alanları gelişir ve yerli yabancı turistlerin ilgi odağı oldu. Bunları Trabzon’a kazandırmak zor değil.
Pazar yerlerimizi görüyorsunuz insanlarımız perişanlık çekiyor. Bizim üstü kapalı Pazar yerlerine ihtiyacımız var.
Sosyal belediyecilikte Eskişehir Belediyesi bizim örneğimiz. Bir süt projesi geliştirdiler. Bunu en iyi gerçekleştirebilecek şehir biziz. Bunu yapacağız. Kente sağlıklı besin maddelerini ulaştıracağız.
Şehirde çoluğunuzla çocuğunuzla gidebileceğiniz düzgün bir piknik alanımız yok. Oysaki kentin güney yamaçlarında çok güzel yamaçlarımız var. Buraların değerlendirilerek piknik alanına dönüştürebiliriz.
Bir Gülcemal projemiz var. 3 senedir gelinen bir nokta yok. O kadar büyük maliyetler var ki Gülcemal’e harcanan parayla 2 tane tramvay hattı yapılırdı.
Engelsiz yaşamı şehrimize kazandırmalıyız. Bunun hiçbir proje açıklamama gerek yok. Hepimiz bir engelli adayıyız. Herşeye erişim için kolaylığı onlara sağlamak haklarını vermek zorundayız.
Kentimiz spor kenti. Spor kenti Trabzon’da ne yazıkki spor kültürü yapılan uygulamalarla kökünden kazanıyor. Avni Aker’i yıktınız. Yanlıştı, biz Mimarlar Odası olarak anlattık. Beşiktaş’a yapılıyorsa kimlikli bir stat bize de yapılabilirdi. Artık yapıldı. Yavuz Selim de kalktı kent içi sahalar yapmalıyız.
Trabzon’da futbol kültürünü geliştiren semt sahalarıdır. 19 Mayıs Spor Salonu yıkılır mı? Ulaşılabilir, okullara yakın. Şimdi çocuklara diyorsunuz ki kilometrelerce yol yürüyün güvenli olmayan yollardan gidin. Zaten çoğu sporu bıraktı bu yüzden. 19 Mayıs Spor Salonu’nu geri isteyeceğiz.
Gençleri yeni spor alanlarına yönlendirmeliyiz.
Değirmendere’de arka bölümlerde kamyonlarla çöp dökenler var. Bu neyin nesi. Bir insan bir şehre geldiğinde ilk fikrini şehrin siluetine bakarak oluşturur. Bu şehre gelen bir kişi şehre bakıp bu kentte yaşayanların kafası karışık diyor. Bu kafa karışıklığını ortadan kaldıracağız.
Doğu Karadeniz’in başında çok büyük bir felaket var. Vampir kelebek diye bir şey var tarım, bahçe ağaç herşeyi vuruyor. Bu yarın öbür gün kent merkezlerine de inebilir.
Boztepe’ye silüeti bozan bir otel yapıldı. Semt sahası korunacak dendi ancak ortada bir saha yok
Meydan Parkı’nda bir 150 yaşında bir çınarımız var. Ucuz olsun diye bu işi bilmeyen insanlar çalıştırıldı. Bu şehre yapılan en büyük ihanetlerden biri. Bu çınar artık söküleceği günü bekliyor. Orada birkaç çam ağacından başka bir şey kalmayacak. Meydan parkını biz yeniden 3 defa söker yaparız ama 150 yıllık bir ağacı yapamayız.