Son zamanlarda artış gösteren boğulma vakalarının, büyük ölçüde yüzme bilmemek ve cankurtaran olmayan, plaj dışı yerlerde denize girmekten kaynaklandığı belirtildi.
Trabzon Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü'nün 2010 yılından itibaren Trabzon'da kayıt altına aldığı olaylarda, deniz, göl, gölet ve akarsularda 29 kişi boğularak hayatını kaybederken, 9 kişi hastanelik oldu.
Kentte yaşanan boğulma olaylarında hayatını kaybedenlerin yüzde 50'den fazlasını öğrenci, işçi, misafir veya turistler oluşturdu.
Boğulanların yüzde 80'inden fazlası yüzme bilmezken, yüzde 20'ye yakınının şakalaşma, inatlaşma ve iddialaşma bahaneleriyle denize girmesi dikkati çekti.
Denizin bir anda "patlaması ve dalgaların yükselmesi"ne bağlı yaşamını yitirenlerin oranı yüzde 70, darbeye ve çarpmaya bağlı yaşamını yitirenlerin oranı da yüzde 30 olarak belirlendi.
Ayrıca boğularak hayatını kaybeden kişilerin yüzde 90'ı aşkın bölümünün plaj dışında, cankurtaran bulunmayan kesimlerde yüzdüğü tespit edildi.
"Rip akıntısına yakalananlar yanlara doğru yüzmeli"
AFAD İl Müdürü Ömer Kıratlı yaptığı açıklamada, uygun olmayan yerlerde kontrolsüzce suya girenlerin, denizlerdeki rip akıntılarının oluşturabileceği tehlikeleri bilmeden tedbirsiz davrananların boğulma olaylarında ilk sırada yer aldığını vurguladı.
Kıratlı, özellikle kıyıdan denize doğru olan rip akıntısının boğulmaların en baş sebebi olduğunun altını çizdi.
Rip akıntısına yakalananların sakin olmasını, direkt kıyıya doğru yüzmek yerine yanlara doğru yüzmesini öneren Kıratlı, "Cankurtaran bulunduran plajların tercih edilmesi, yüzme bilmeyenlerin suya girmemesi ve şakalaşma, oyun adı altında yüksek özgüven duyularak yapılan hatalardan dönülmesi boğulma vakalarının azalmasında büyük önem arz etmektedir." ifadesini kullandı.