Doğu Karadeniz'den 2018'in ocak-şubat döneminde 10 ülkeye ihraç edilen domates karşılığında 4 milyon 265 bin doları aşkın gelir sağlandı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden yaptığı derlemeye göre, yılın iki aylık döneminde 10 ülkeye 7 bin 191 ton domates ihraç edildi.
Söz konusu dönemde 2 milyon 149 bin 937 dolarlık ihracatla Gürcistan ilk sırayı alırken, 675 bin 815 dolarla Polonya ikinci, 581 bin 446 dolarla Belarus üçüncü sırada yer aldı.
Yılın aynı döneminde ayrıca Ukrayna, Hollanda, Letonya, Estonya, Birleşik Krallık, Azerbaycan ve Slovenya'ya da domates ihracatı gerçekleştirildi.
Türkiye genelinde de söz konusu dönemde 50 ülkeye 82 bin 131 ton domates ihraç edilerek, karşılığında 61 milyon 882 bin 605 dolar gelir sağlandı.
Ülke genelinden yapılan domates ihracatında ise 11 milyon 329 bin 38 dolarla Romanya ilk sırada yer aldı. Bu ülkeyi 10 milyon 850 bin 274 dolarla Belarus, 7 milyon 655 bin 187 dolarla da Polonya takip etti.
"İHRACATTA YAŞ MEYVE VE SEBZE ÜRÜNLERİ ÖN PLANA ÇIKTI"
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Türkiye geneli ihracatta Doğu Karadeniz'in önemli bir potansiyel oluşturduğunu söyledi.
Bölgeden ocak-şubat döneminde 82 ülkeye ihracat yapıldığını işaret eden Gürdoğan, en fazla ihracat gerçekleştirilen 5 ülkenin sırasıyla İtalya, Rusya Federasyonu, Almanya, Fransa ve Gürcistan olduğunu belirtti.
Gürdoğan, bölgeden yapılan ihracatta yaş meyve ve sebze ürünlerinin ön plana çıktığına dikkati çekerek, bölgeden yılın ilk iki ayında 7 bin 191 ton domates ihraç edildiğini aktardı.
Türkiye ve bölge geneli domates ihracatında düşüş yaşandığına işaret eden Gürdoğan, "Domates ihracatındaki düşüşün ana nedeni, Rusya Federasyonu'nun örtülü olarak domatese uyguladığı yasak yani firma kısıtlamasından kaynaklanmaktadır." dedi.
Gürdoğan, Rusya'nın Türkiye'den sadece 8 şirkete domates ithalatı izni verdiğini anımsatarak, şöyle devam etti:
"Rusya'nın sektörün en büyük üretici ve ihracatçısı olan firmalara izin vermemesi, domates ihracatında düşüşlere yol açmaktadır. O nedenle yetkililerden serbest ticaret kurallarına aykırılık teşkil eden bu durumun bir an önce düzeltilmesi konusunda gerekli girişimlerin yapılmasını talep ediyoruz. Domates ihracatında yapılan kısıtlamanın devam ettirilmesi, geçmiş yıllarda en büyük pazar olan ve yıllık 400 bin tona yakın domates ihraç edilen Rusya Federasyonu'nun ihracatçılar tarafından yeterince değerlendirilememesine yol açmaktadır."
Sorunun çözümü noktasında gerekli girişimlerin yapılmasının önem arz ettiğini belirten Gürdoğan, "Bölge ihracatındaki düşüşün en önemli nedeni, Rusya Federasyonu tarafından izin verilen firmalar arasında Doğu Karadeniz Bölgesindeki sektörün en büyük firmalarının olmamasıdır." diye konuştu.