Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, 21 Mart Dünya Down Sendromlular Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, en basit tanımıyla down sendromunun, vücuttaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma yani 47 kromozoma sahip olması anlamına geldiğini belirtti.
Down sendromunun bir hastalık değil, genetik bir farklılık olduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, şöyle devam etti:
"Otozomal kromozom anomalileri içerisinde en sık görülen down sendromudur. Bu çocuklarda bulunan ilave bir 21 nolu kromozom (Trizomi 21) zihinsel gelişmenin az veya çok geri kalmasına yol açar. Toplumda her 800-bin 200 gebeden birinin çocuğunun, down sendromu olma olasılığı vardır. Yüz görünümleri oldukça tipik olan bu bebeklerde kalp ve diğer iç organ anomalileri de sık olarak bulunur. Down sendromlu çocukların karakterleri, yapıları birbirinden farklıdır. Sadece dış görünüşleri birbirine benzer."
Hamzaoğlu, eskiden "okuyamaz" bile denilen bu bireylerin artık lise hatta üniversite bitirebildiklerini, ikinci dil öğrenebildiklerini, çalıştıklarını, bağımsız veya yarı bağımsız hayatlar sürebildiklerini anlattı.
"Zihinsel engelli olmak, duygusal engelli olmak demek değildir." ifadesini kullanan Hamzaoğlu, şunları kaydetti:
"Bizler gibi onlar da tüm duyguları yaşarlar. Her çocuk gibi down sendromlu çocukların da kendilerine özgü bir gelişimleri, yetenekleri, kişilikleri, düşünceleri, sosyal yaşantıları vardır. Yaşamları boyunca edinecekleri davranışlar, huylar vardır. Bunların şekillenmesi her çocukta olduğu gibi down sendromlu çocuklarda da aile, eğitim ve sosyal çevreyle yakından ilişkilidir. Down sendromlu çocukların ihtiyaçları diğer çocukların ihtiyaçlarından farklı değildir. Çevrelerini keşfetmek, oynamak, öğrenmek, gülmek isterler. 0-6 yaş arası erken müdahale programları ile özel eğitim görebilmektedirler. Müdürlük olarak onların hak ettiği ilgi ve sevgiyi hep birlikte göstereceğimizi umut ediyoruz."