Fatih Devlet Hastanesi’nin asansör kapasitesinin yetersiz kalması nedeniyle ana binanın dışa cephesine yeni bir asansör yapılıyor. Ancak binanın hem içerisinde hem dışarısında yapılan inşaat çalışması hastaları ve hasta yakınlarını isyan noktasına getirdi.
Hastanenin 2. katında bulunan ameliyathane önünde yakınlarının ameliyattan çıkmasını bekleyen hasta yakınları, inşaatı yapan firma ve hastane yönetiminden şikayetçi. Duvarların yıkılması esnasında kullanılan makinelerin çıkardığı gürültü ve hastanenin içerisine giren moloz parçaları nedeniyle zaman zaman hasta yakınları ile inşaat çalışanları arasında gergin anlar yaşanıyor.
HASTANE İÇİNDE HİLTİYLE DUVAR KIRILIYOR
Oğlunu sünnet ettirmek için Fatih Devlet Hastanesi’ne gelen hasta yakını Mehmet Ali Uzun, "İnşaat yapmak için başka zaman yok mu" diyerek tepkisini dile getirdi. Hasta yakını Uzun, diğer hasta yakınlarının da kendisi gibi çalışma şeklinden ve zamanından rahatsız olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bir yandan oğlumun ameliyatta olmasının tedirginliği içerisindeyim, bir yandan gürültülü ve hijyensiz ortamın rahatsızlığını taşıyorum. Ustalarla konuştuk ve burada bu şekilde çalışmamaları gerektiğini söyledim. Çalışan arkadaş ihale olduğunu ve bitim zamanına kadar tamamlamak zorunda olduklarını söyledi. Gerekirse fişi çekeceğimi yine çalıştırmayacağımı söyleyince işçiler yarım saatliğine buradan gitti. Sonrasında ise bize üst katlarda çalışacaklarını söylediler. Ama bu sefer de camlar kırık olduğundan üst kattan dökülen taş ve pislikler ameliyathanenin kapısının önüne kadar gelmeye başladı. Çocuğumla ilgilenmek zorundayım ve yetkililerle bu nedenle görüşemedim. Yalnız ben değil, diğer hasta yakınları da bu durumdan rahatsız. İçerde iyileşmeyi bekleyen hastalar yatıyor, kimisi ameliyat oluyor. Burada da hitliyle duvar kırıyorlar. Bütün toz ve pislikler ameliyathanenin kapısına kadar geliyor. Olacak iş mi mi? Buradan yetkililere, başhekime tüm hasta yakınları adına seslenmek istiyorum. Bu konuya bir an önce çözüm bulsunlar. Şu durumda hastalar ve hasta yakınları rahatsız oluyor, küçücük çocuklarımız gürültüden korkuyor. Hem de taşlar hastaneyi kirletiyor, hastalarımızın sağlığıyla oynanıyor."
ÇÖZÜM YOLU ARIYORUZ
Konu hakkında görüştüğümüz Fatih Devlet Hastanesi yöneticisi ve Başhekimi Op. Dr. İsmail Ulusal, hastaneye resmi bir şikayet başvurusu yapılmadığını ancak hasta yakınlarının rahatsızlıklarından haberdar olduklarını söyledi. İnşaatın başladığı günden bu yana hasta ve hasta yakınlarının rahatsızlığını gidermek için çözüm yolları aradıklarını fakat netice alamadıklarını belirten Başhekim Ulusal şöyle konuştu: “Hastaları rahatsız etmeden bu işi nasıl bitiririz diye çözüm yolları arıyoruz ama bunun bir imkanı yok gibi görünüyor. Çalışan arkadaşlara daha sessiz çalışmaları konusunda spiralle keserek bloklar halinde indirme gibi fikir ve yönlendirmelerde de bulundum ancak asansörün kasnağına zarar verebileceği cevabını aldım ve daha fazla bir şey de yapamadım. Şu haldeyken işlerine çok fazla da karışılamıyor. Bu sürekliliği olan bir durum değil. Burada sorun bir yandan hizmet vermek bir yandan da asansörlerimiz yetmediği için yenilerini yapmak zorundayız. Yaparken de hastaneyi kapatamayız. Vatandaşlar gelip sorduğunda anlatıyoruz. Anlayışlı olanlar da anlıyor ama bir kısmı da tabi şu durumda sorunsuz hizmet istiyor. Gönül istiyor ki, buraya yeni bir hastane yapılsın ama şartlar bu şekilde. Vatandaşlara da bu şekilde söylüyorum.Hastanedeki birinci dönemimde yeni bir hastane yapılacak diye umutlandık ve çok fazla bir şey yapmadık ama gelinen noktada şehir hastanesinin burada olmayacağı netleşti. Burada da başka bir hastane yapılmayacağı belirsiz olunca bekleyen yapısal problemlerimizi çözme haline geçtik. Asansör ihtiyacımız var, ameliyathane standartlara uygun değil, sterilizasyonu uygun değil. Bunları projelendirdik ve yapmamız lazım. Acili yaptık, doğalgaz dönüşümü yaptık, poliklinikleri de şimdi yapıyoruz ama bu kadar kısa sürede bu kadar fazla inşaatın içerisine girince de bu durumlarla karşılaşabiliyoruz. Şu an hastanenin yüzde 50’si inşaat halinde ama bunları yapmak zorundayız. Sonuçta bu hastalar ve insanlar için.” Asansör inşaatı süresinin 3 ay olduğunu ve yaklaşık 60 gün sonra biteceğini açıklayan Ulusal, hastalardan ve hasta yakınlarından sabırlı olmalarını diledi.
TAŞERON FİRMAYI UYARDIK
Taşeron firmanın dikkatsizliğinden hastane yönetimi olarak rahatsız olduklarını ifade eden Ulusal, iş güvenliği konusunda yüklenici firmaya uyarıda bulunduklarını söyledi. Ulusal, “Firmaya iş güvenliği tedbirlerini yeterli şekilde almadıkları için, denetleyici olan genel sekreterliğimize firmanın uyarılması konusunda gerekli yazıyı yazdık. Biz de takip ve kontrol ediyoruz. Ameliyathane katına düşenler yukarıdan düşenler değil o katta kırılan duvarların kalıntıları. Yukarıdan kırıp da asansöre çarpıp girenler asıl sorun değil. Asıl sorun gürültü. Gürültüyü engellemek için spiralle kesilip çıkarılmasını ben teklif ettim. Kısa süreli olacağı için katlanmak durumundayız. Bu 3 aylık bir proje. Şu an uzatma talepleri olmadı ve olmazsa yaklaşık 60 günlük kısmı kaldı. Sorunun önüne geçmek için merdiveni komple kullanıma kapatalım diye de düşündük ama o da bize uymadı. Taşeronun bu noktada çözüm üretmesi gerekiyor. Biz hem ses hem güvenlikle olan problemi kendilerine resmi olarak ilettik. Vatandaşlarımız bize gelse biz onlara da izah ederiz.” dedi.