Feretiko Trabzon'da yaşatılıyor

 İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığınca finanse edilen "Girişimcilikte Kadın Dayanışması Projesi" geleneksel el sanatlarından feretikonun yaşatılmasının yanı sıra kadınların üretime katılmasını sağlıyor.

Trabzon Kadın Eğitim ve İstihdamı Artırma Derneğinin Maçka Belediyesi, Maçka Halk Eğitim Merkezi, Ortahisar Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu ile İŞKUR iş birliğinde hayata geçirdiği proje kapsamında Maçka Belediyesi tarafından tahsis edilen atölyede, tamamen el emeğine dayanan sistemle örtü, fular, perde, çanta gibi ürünler yapılarak piyasaya sunuluyor.

Yöresel desenleri bugünün teknolojisine uyarlayarak geleneği yaşatmaya çalışan kadınlar, yaptıkları işten para da kazanmanın mutluluğunu yaşıyor.

Kaybolmaya yüz tutan bu sanat sayesinde üretilen el emeği göz nuru ürünler, yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor.

- "El sanatlarını yaşatmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz" 

Maçka Belediye Başkanı Koray Koçhan, yaptığı açıklamada, Türkiye'deki yatırımların ve tanıtım faaliyetlerinin, ürün çeşitliliğini ve turizm sektörünün ekonomik büyüklüğünü artırdığını söyledi. 

İlçede de bu yönde olumlu gelişmeler olduğunu dile getiren Koçhan, "Turizm sektörünün gelişimine bağlı olarak hediyelik eşya üretimi ve pazarlama alanında çalışan insanların sayısı ve geliri de artmaktadır. Bu sayede de ülke ekonomisine katkıda bulunulmaktadır." ifadesini kullandı. 

Koçhan, bu kapsamda da el dokumasına önem verdiklerini işaret ederek, şöyle devam etti:

"Esiroğlu Mahallesi'nde feretiko el dokumaları geleneğini yaşatmak için atölye kurduk. Unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarını yaşatmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Amacımız yöresel el sanatları açısından zengin ürün yelpazesine sahip ilçemizde, feretiko el dokumalarını daha da ön plana çıkararak, gelecek kuşaklara aktarılmasını sağlamak. Kültürümüzün yaşatılmasında bu büyük önem arz ediyor. O nedenle kadınlarımızın yaptığı çalışmaları önemsiyoruz ve elimizden gelen gayreti de gösteriyoruz." 

- "Hedefimiz unutulmuş el sanatlarını geleceğe aktarabilmek"

Trabzon Kadın Eğitimi ve İstihdamı Artırma Derneği Başkanı Bahar Kastan da Esiroğlu Mahallesi'nde kurulan atölyede 36 kadına el dokuma ve tel kırma eğitimi verildiğini ifade etti. 

Kadınlar için bu kursun önemli bir gelir kapısı olduğunu anlatan Kastan, "Kadınlarımız bu sayede hem unutulmaya yüz tutmuş bir sanatı yaşatma imkanı buluyor hem de buradan elde ettikleri gelirle de ailelerinin ve çocuklarının ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Kadınların da bu yönde desteklenerek, istihdama katılmalarının sağlanması bizleri son derece memnun ediyor." dedi. 

Kastan, feretiko el dokumasıyla çok çeşitli ürünler elde ettiklerini belirterek, "Ürünlerimiz gerçekten yerli ve yabancı turistlerden ilgi görüyor. Bu son derece güzel bir durum. Katıldığımız fuar ve tanıtım faaliyetlerinde de ürünlerimiz ön plana çıkıyor." diye konuştu.

Yurt içinde farklı illere satışları olduğunu söyleyen Kastan, bu sayede kadınların ürettiklerini rahat bir şekilde satma imkanı bulduğunu kaydetti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri