Trabzon'da, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında, aralarında Arsin ilçe imamı ve örgüt elebaşı Fetullah Gülen'in yeğenlerinin de bulunduğu 11'e tutuklu 20 sanığın yargılanmasına başlandı.
Trabzon 2. Ağır Mahkemesi’nde görülen duruşmaya, tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları ve yakınları katıldı.
Hakkında terör örgütü kurmak ve yönetmek suçundan dava açılan tutuklu sanık Aydın Öztürk savunmasında, üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.
Öztürk, tanıkların kendisi hakkında örgütün Arsin ilçe abisi (imamı) olduğu, mütevelli toplantıları ve sohbet düzenleyip himmet ve kurban bağışı topladığı, yurt içi ve yurt dışı geziler organize ettiği yönündeki iddiaları reddetti.
Zaman gazetesine ait binada toplantılar düzenlediğini de reddeden Öztürk, gazeteye ait binaya sohbet için değil çalıştığı dershanede düzenlenen deneme sınavı kitapçıklarını almak için gittiğini ileri sürdü.
Öztürk, örgüt tarafından düzenlenen Afrika gezisinde Türkiye'ye getirilmek istenen dolarların geziye katılan kişilere dağıtılarak ülkeye girişinin sağlandığı yönündeki iddiaların gerçek dışı olduğunu savundu.
Tutuklu sanık Haydar Gürsoy ise savunmasında, üzerine atılı suçlamaları kabul etmedi.
Kendisinin 2012 yılından itibaren Saadet Partisi Arsin ilçe yönetiminde yer aldığını aktaran Gürsoy, Saadet Partisi’nin hiçbir zaman bu yapıyla bir arada olmadığını söyledi.
Hakkında örgütün mütevelli toplantılarına ve gezilerine katıldığı yönünde dava açılan tutuksuz sanık iş adamı Yaşar Küçük ise bu yapıda kesinlikle yer almadığını öne sürdü.
Dönemin Kaymakamı S.A'nın kendisini telefonla arayarak Tiflis gezisine davet ettiğini aktaran Küçük, “Ben de daveti geri çevirmedim, gittik. Orada bir akşam kaldık. Bir süre sonra kaymakam Bosna gezisine de çağırdı. Geziye gidileceği gün, kaymakam kendisi izin alamadığını ileri sürerek katılmadı. Kaymakam benden örgüte ait Arsin Ramizefendi Yurdu'nun yapımına yardım etmemi talep etti. Ben de nakdi yardım yapmayıp bir katının betonunu karşıladım." ifadesini kullandı.
Arsin ilçesindeki kapatılan Zaman gazetesi baskı tesislerinde çalışan ve örgüt lideri Fetullah Gülen’in yeğeni olan tutuklu sanık Recep Gülen ise örgüt toplantıları ile yurt içi ve yurt dışı hiçbir geziye katılmadığını savunarak, üzerine atılı suçlamaları reddetti.
Tutuksuz sanık Selim Diktaş ise 1992 yılından 2016'ya kadar kapatılan Zaman gazetesinde çalıştığını belirterek, emekli olmadan 1 yıl önce istifa ederek ayrıldığını söyledi.
Diktaş, gazeteye ait baskı tesislerinde akşam saatlerinde çalıştığı için düzenlenen toplantılara mecburen katıldığını ileri sürdü.
Tutuklu sanık Kadir Güngör ise üzerine atılı suçlamaları ve ByLock kullandığı iddialarını kabul etmedi.
Sanık Güngör, dağıtıcı olarak çalıştığı Cihan Medya Dağıtımın maaşlarını Bank Asya'ya yatırdığı için bu bankada maaş hesabı dışında bir hesabı bulunmadığını ileri sürdü.
Öte yandan, duruşma salonunda çekim yaptığı farkedilen bir sanık yakını kadının, cep telefonuna el konularak hakkında işlem yapıldı.
Duruşmaya yarın devam edilecek.