Merkezi Giresun’da bulunan Fındık Araştırma Enstitüsü tarafından yapılan seleksiyon çalışmaları ile elde edilen yeni fındık çeşitlerinden Allahverdi ile Okay 28 çeşidi fındık, Trabzon’da dikildikleri bahçede yüksek verim verdiler.
Trabzon Ticaret Borsası tarafından uygulanan Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi kapsamında Trabzon’un Ortahisar ilçesine bağlı Yeşilova mahallesinde İhsan Mazlum adlı üreticiye ait bahçeye dikilen ve tescilleri 2015 yılında yapılan iki çeşit fındıkta dallar, beklenenin üzerinde çotanaklarla doldu. Her iki çeşit fındık türü Yeşilova’daki bahçeye tescil edilmeden önce 2014 yılında dikilmişlerdi.
Projenin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Trabzon İl Müdürlüğü adına uygulayıcısı olan Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı, seleksiyonla elde edilen verimi yüksek Allahverdi ile Tombul ve Kargalak’ın melezlemesinden elde edilen Okay 28 çeşitlerinin, tombul fındıktan 10-15 gün daha geç yaprak açtığını söyledi. Yığcı, bunun da Mart-Nisan aylarında meydana gelebilecek muhtemel don olaylarından hiç veya az etkilenmeyi sağladığını, çeşitli türlerin dikildiği bahçedeki tombul fındık fidanlarının ise çotanaklardan adeta yerlerde süründüğünü de sözlerine ekledi.
TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu’da, çok yönlü ve çok amaçlı olarak uyguladıkları proje ile yaşlı bahçelerin yenilenmesi tekniğine uygun budama yapılması, tekli ve ikili şekliyle yeni dikim sisteminin tercih edilmesinin yanı sıra, melezleme yoluyla elde edilen yeni çeşitlerden oluşturulan bahçelerle fındık tarımında yeni bir çığır açtıklarını ifade ederek, “Bugün verim ve kaliteyi arttırmak için gösterilen çabalar, yapılan çalışmalarda projemizin konuyu kabullendirme noktasındaki etkisinin işaretleridir. Çeşitli kurum ve kuruluşlar Türk fındığında verim ve kaliteyi arttırarak gerçek manada kazanım sağlamak için çaba gösteriyorlar. Artık sıra devletin bu konuda 2015 yılında verdiği sözü yerine getirmesine ve bu işi yasalarla düzenlemesine, katkı yapmasına gelmiştir. Bunun için acele edilmelidir” dedi.