DEKİB ve MOBİAD tarafından geliştirilen proje Trabzon'daki mobilyacıları memnun etti.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) ve Mobilyacı İş Adamları Derneği (MOBİAD) işbirliğiyle hazırlanan "Doğu Karadeniz Mobilya Sektörünün Uluslararası Platformda Bilinçli Rekabetinin Güçlendirilmesi Projesi"nin Ekonomi Bakanlığı tarafından kabul edilmesi, Trabzon'daki mobilyacıları memnun etti.
Yaklaşık 2,5 yıl önce kurulan ve 100 üyesi bulunan MOBİAD'ın Yönetim Kurulu Başkanı Alper Bektaş, Ekonomi Bakanlığının Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi Hakkındaki Tebliği (UR-GE) kapsamında hazırlanan projenin bir süre önce kabul edildiğini söyledi.
Bektaş, Ekonomi Bakanlığının hedefleri doğrultusunda ihracatın önünün açılacağını belirterek, "Bakanlığımız, sektördeki insanlar daha çok yurt dışı seyahat yapsın, deneyimler kazansın, fuarlara katılsın, stantlar açsın, ticari geziler düzenlesin, dünyayı görsün ve kendine ona göre yön versin istiyor. Bunun için de çeşitli destekler sağlıyor. Biz de bu kapsamda, mobilya sektörümüzü ihracata hazır hale getirerek uluslararası pazarlarda rekabet gücünün geliştirilmesi amacıyla bu projeyi hazırladık." dedi.
Proje ile DKİB'e kayıtlı ve MOBİAD'a üye firmaları yetkinlik, kalite, bilgi birikimi, tasarım ve markalaşma konusunda uluslararası pazarlarda rekabet edebilir düzeye ulaştırmayı hedeflediklerini vurgulayan Bektaş, "Projeye dahil olan firmalar ihtiyaç analizi aşamasından geçirilecek. Ortaya çıkacak ihtiyaçlar doğrultusunda uluslararası ticaret, tasarım ve markalaşma alanlarında eğitim programları uygulanacak." diye konuştu.
Bektaş, firmaların ihtiyaç analizlerinin belirlenmesi ve projenin yol haritasının çıkarılması için çalışmaların devam ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Proje kapsamında 3 yıllık süre içinde firmalarımıza yaklaşık 3 milyon dolar destek sağlanacak. Proje dönemi içindeki çalışmalara bağlı olarak toplamda harcanabilecek limit neredeyse 4 milyon dolara kadar çıkabiliyor. Firmalar, projenin tamamlanmasından sonra da 3 yıl boyunca yıllık 50 bin dolar bireysel danışmanlık hizmet desteği alma hakkını kazanacak. Proje sonrasında da sektördeki firmalara yönelik destek unsurlarımız devam edecek."
10 ÜLKEYE SEYAHAT GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Bölgedeki mobilyacılar arasında çok fazla ihracat yapan firma bulunmadığına işaret eden Bektaş, "Bölgeden mobilya anlamında yapılan ihracatımız maalesef kayda değer miktarda değil. İnsanımızın bilgi birikimi, girişimciliği var ancak ihracata cesareti yok. Bazılarında, 'ben üretim yapmıyorum ki nasıl ihracat yapacağım' algısı var. Ben buna karşıyım. Bizim insanımızın bilgisi, girişimciliği gittiğimiz ülkelerde yok. Dolayısıyla bu özelliklerimizi değerlendirmeliyiz." ifadelerini kullandı.
Bektaş, devletin ihracatçının önünü açmak için çok sayıda fırsat sunduğunu ve kaynak sağladığını belirterek, "Proje ile Karadeniz'den mobilya sektöründe yapılan kısıtlı miktardaki ihracatı artırarak, ülkemizin 2023 yılı için belirlediği ihracat hedefine ulaşması noktasında destek olmak istiyoruz. Ciromuzun yarısını iç pazarın yarısını da ihracatın oluşturmasını hedefliyoruz." dedi.
Proje kapsamında 10 ülkeye seyahat gerçekleştirme hakları bulunduğunu anlatan Bektaş, yurt dışı seyahatlerinin tamamında fuarlara katılmayı planladıklarını, fuarlara katılacak firmaların ulaşım, nakliye, stant açma gibi giderlerinin yüzde 75'inin proje kapsamında Ekonomi Bakanlığı tarafından karşılanacağını söyledi.
Cezayir, Nijerya, Türkmenistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika ve Almanya'yı hedef ülke olarak belirlediklerini dile getiren Bektaş, bu hedef ülkeleri Ekonomi Bakanlığına sunduklarını ve onay beklediklerini ifade etti.
Bektaş, planlandığı gibi gitmesi durumunda projenin ilk yurt dışı seyahatinin ekim ayında Cezayir'de düzenlenecek fuara katılım ile başlayacağını kaydetti.