Ortahisar Belediye Başkanı Av. Ahmet Metin Genç, Akçaabat Meslek Liseleri Fuarı kapsamında düzenlenen Kariyer Günleri’ne katıldı. Başkan Genç, liseli gençlerle bir araya gelerek fuar alanındaki çalışmaları ve stantları ziyaret etti ve yapılan çalışmalarla ilgili öğrencilerden ve öğretmenlerden bilgi aldı.
Burada öğrencilere hitap eden Başkan Genç, Türkiye'nin 15 yıl gibi kısa bir süre zarfında milli uçak, tank, gemi ve savaş helikopterini yerli imkânlarla ürettiğini söyledi.
OSMANLI'YI ANLATTI
Osmanlı'nın fethetti bütün ülkelerde oradaki ahaliye zulmetmediğini ve onların hak ve hukukun koruduğunu kaydeden Başkan Genç, "Biz asaletli bir milletin evlatlarıyız. Ceddimiz ile gurur duyuyoruz. Çünkü bizim milletimiz yeryüzünde dini, ırkı ne olursa olsun, bütün insanlığa önderlik yapan medeniyet kurmuş. Bizim atalarımızın kurduğu medeniyet insan hak ve hukukuna dayanan bir medeniyettir. Bizim dedelerimiz Balkanları fethetmeye gittiği zaman Kosova ve Varna'yı aldığı zaman oradaki ahaliye hiçbir zaman zulmetmemiş. Onların haklarını ve hukuklarını korumuş. Mesela biz Bosna'yı ziyaret ettik. Buradan size örnek vereyim... 2006 yılında Bosna'da cuma namazında Fatih Sultan Mehmet Han'a övgü ile hutbesine başlıyor. Peki niye bahsediyor diye düşündüm. Orayı fethettiği için değil, oraya medeniyet, hizmet ve insanlık götürdüğü için... Fatih, 1453 yılında İstanbul'u fethediyor. Ve İstanbul'un en simgesel değeri olan Ayasofya'yı camiye çeviriyor. Çünkü fetih sembolü olarak. Ama camiye çevirdikten sonra oradaki insanların ibadet edebilmesi için hemen yanında Aya İrini kilisesini açıyor. Biz böyle bir medeniyetin evladıyız." dedi.
MAZLUMLARA BİZ SAHİP ÇIKTIK
Batı medeniyetinin emperyal anlayışının bugün de devam ettiğini belirten Başkan Genç, "Şu anda bize örnek olduğunu iddia eden Batı medeniyetinin güçlü ve hâkim ülkelerin emperyal anlayışlarının devam ettiğini görüyoruz. Şu anda Suriye, Irak, Pakistan ve Afganistan'da vatansız kalanlara biz kucak açıyoruz. Ama insan hakları konusunda bize ahkam kesen batı medeniyetlerinin en temel insan hakkı olan yaşam hakkı konusunda duyarsız olduğunu görüyoruz. Ama biz asaletimizden devraldığımız değerlerle beraber bütün insanlara kucak açabiliyoruz. Böyle bir sorumluluğumuz var. Şu anda Trabzon'da 7560 civarında kayıtlı mülteci var. Biz de elimizden geldiği kadar kardeşlik hukuku çerçevesinde onlara sahip çıkıyoruz. Bu çerçevede 125 aile beraber kardeş aile projesini başlattık. Bizim en zorda olduğumuz Kurtuluş Savaşı'nda bize en çok kim yardımcı olmuş. Şu anda bizim yardım ettiğimiz Afgan kardeşlerimiz yardımcı olmuş. Hem de ciddi manada yardımcı olmuş. 100 yıl önce ülkemizi ele geçirmek isteyen güçlere karşı olduğu gibi bugün de ülkemizi terörle bölmek parçalamak isteyen güçlere karşı ciddi bir savaş verdi büyüklerimiz. Yine aynı güçler bu topraklarda aynı oyunları oynayarak taşeron terör örgütleriyle beraber ülkemizi bölmek istiyorlar. Biz her zamankinden daha güçlü olmak zorundayız." ifadelerine yer verdi.
SAVUNMA SANAYİİNİ ÖRNEK VERDİ
Türkiye'nin son 15 yılda savunma sanayiinde millilik oranını % 70'e çıkardığına dikkat çeken Başkan Genç, "Teröristleri tespit edebilmek için 20 yıl önce İHA'ları nerden alıyorduk. İsrail'den alıyorduk. Ama bize doğru bilgiyi vermiyorlardı. Allah'a hamd olsun şu anda sadece İçişleri Bakanlığımız bünyesinde 48 tane İHA aracı var. 20 yıl önce ordumuzun kullandığı, tank, piyade tüfeği, helikopter, uydu gibi araçlar tamamen transfer iken şu anda bunların hepsini yapar duruma geldik. Artık kendi tankımızı, topumuzu, MİLGEM, ATAK gibi projeleri gerçekleştirdik. Şu anda uçağımızı üretmeye çalışıyoruz. Arabamızı da üreteceğiz. 15 sene önce %30'larda olan yerlilik oranı şu anda % 70'lere çıktı. Hedefi şöyle koyduk. Cumhuriyetimizin 100. yılında yüzde yüzü yakalayacağız, en azından % 85'i silahlarımızın yerli olacak. Bu müthiş bir gururdur." dedi.
BATI'DAN EKSİĞİMİZ YOK
Batı medeniyetinin Türk-İslâm alimlerinin eserleriyle bilimsel ve teknolojik atılım yaptığına vurgu yapan Başkan Genç, "Biz tarihi iyi bilen bir milletiz. Kurtuluş Savaşı'nda bizi bu topraklardan alıp komple Orta Asya'ya sürmek isteyen güçlerle savaştık. O nedenle biz bu savunma sanayisi hamlesini başlattık. Biz tarih yapan ve tarih yazan bir milletiz. Batı çalışarak güçlendi. Biz daha az çalıştık. Yoksa onlardan geri kalan bir yönümüz yok hatta onlardan önde olan bir milletiz. Az önce yaptığınız çalışmaları gördük. Müthiş gurur duyuyorum sizlerle. Ne güzel şeyler yaptınız. O yazılımı üreten kardeşimin Almanya'daki İngiltere'deki çocuktan hiçbir farkı yok. Biz hâlâ birçok bilimsel ve teknolojik gelişmeyi Batı'dan alıyoruz. Ama batıdaki bilimin temeli 7. ve 17. yy. arasında bu topraklarda İslâm aleminde tecelli etmiştir. Batı İslâm alimlerinin eserleriyle beraber bilim üretmiştir. Biz çalışmayı ibadet gören bir inancın mensuplarıyız. Yani inanç ve ibadeti kıyaslayan bir dinin mensuplarıyız. Şu anda kendisine ülkesine hizmete adamış bir cumhurbaşkanımız var. Nereye gidersen gitsin, herkese her yerde hakkı savunan bir cumhurbaşkanımız var. Çünkü Türk milletinin arkasında olduğunu biliyor. Tarihin bize yüklediği sorumluluğu çağın bize yüklediği sorumluluğu çağın gelişmişliğiyle beraber birleştirdiğimiz zaman aklımızı da kullanarak daha yukarı standartlara ulaşacağız." ifadelerine yer verdi.
DÖRT KAT BÜYÜDÜK
Türkiye'de 2002 yılından bugüne kadar gayri safi milli hasılının 4 kat artığına dikkat çeken Başkan Genç, "Şu anda bizim ülke olarak gayri safi milli hasılamız şu anda 850-900 milyar dolar civarında. İlk hedefimiz inşallah şu anda 2 trilyon dolar civarında olan Fransa ile eşitlenmek. 2000'li yılların başlarında GYSH 240 milyar dolar civarında idi. 15 senede dört kat büyüdük. Ve 3000 bin dolar olan milli gelirden şu anda 12 bin dolara çıkabildik. Dünyanın ilk on ülkesi arasına girmek için, daha çok gayret edeceğiz, daha çok üreteceğiz ve güçleneceğiz. 2023'e kadar inşallah dünyanın ilk on ekonomisi arasına gireceğiz. 2013 tarihi çok çok önemli. Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıldönümü. Aynı şekilde 2053 ve 2071 hedeflerimiz de var. Bu hedefleri sizler hayata geçireceksiniz. Ben hem sizlerin hem de diğer okulların eserleriyle gurur duydum. Bir azim ve kararlılık var. Yani bir yazılımı başka ülkeler yapsın biz ithal edelim anlayışı sona erdi. Biz daha çok üreteceğiz, daha çok çalışacağız ve daha çok gayret edeceğiz. Bununla mükellefiz. Eskiye oranla sizler daha iyi şartlara sahipsiniz." diye konuştu.