Gümüşhane’nin Torul ilçesine bağlı Zigana köyünde, Zigana Doğa Okulu Etkinlikleri ve 8. Lames Şenliği düzenlendi.
Etkinliğe Gümüşhane Milletvekilleri Doç.Dr. Kemalettin Aydın, Mustafa Canlı, Vali Yardımcısı Şenol Turan, Torul Kaymakamı Hakan Kafkas, Torul Belediye Başkan Vekili Enver Gül, Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, Gümüşhane Doğa Koruma ve Milli parklar Şube Müdür Vekili İlbeyi Aydın, Zigana köyü muhtarı Barış Akman, Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın, Doğa Tarih grubu ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşının okunmasının ardından yaptığı konuşmada, Zigana’nın, Karadeniz’in doğal güzelliklerini yansıtan bir bölge olduğunu belirten Vali Yardımcısı Turan, “Bu güzel bölge ve bu güzel köyde buluşmaktan dolayı mutluyum, heyecanlıyım. Bu köyde ekolojik duyarlılığı en üst düzeye taşımaya çalışan ve bu manada çok önemli bir görevi ifa eden herkese çok teşekkür ederim. Doğaya saygı, doğayla bağlantı kurduğu zaman anlam kazanır. Küresel ısınmanın, iklim değişikliğinin ve dünyamızda, üzüntüyle söylemek gerekirse bozulmaya başlayan mevsim dengelerinin mevcut olduğu bu zamanda, bugün olduğu gibi doğaya gösterilen hassasiyet son derece kayda değerdir. Doğayı korumayı çok önemsiyoruz. Bu güzel oluşum için bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Torul Kaymakamı Hakan Kafkas ise Torul ilçesinde yeni göreve başladığını ve Zigana köyünün ilk geldiği köy olduğunu ifade ederek, şunları söyledi: “Zigana, gerçekten tarihi dokusuyla, fiziki, coğrafi güzellikleriyle beni etkilemiş durumda. Bu şenlikten, Zigana köyü muhtarı Barış Akman ile Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın’ın çok daha güzel işler yapacağı izlenimini edindim. Bizler de burada görev yaptığımız süre zarfında Zigana’nın tarihi dokusunu korumayı, coğrafi güzelliklerini muhafaza etmeyi, kendimize görev addediyor, Zigana’yı güzelleştirmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Sizlerin de duaları ile her şeyin çok daha güzel olacağını düşünüyorum. Programın düzenlenmesine katkı sağlayanları da gönülden kutluyorum.”
Zigana Köyü Çevre Koruma Turizm ve Dayanışma Derneği Başkanı Tufan Aydoğan da yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda Zigana Dağı’nda yayla şenliği düzenlendiğini anımsatarak, “Ancak şenlik sonrası gördüğümüz manzara çok korkutucu bir boyuta ulaşıyordu. Zigana Dağı çöplüğe dönüyordu. Bu kirliliği ortadan kaldırmak, doğayı korumak amacıyla, şenliğe son vererek, doğa ve çevre duyarlılığımızı Lames Şenliğine çevirdik. Bu yıl da sekizincisi düzenlenen şenliğin amacı daha duyarlı bir çevre bilinci oluşturmaktır” ifadelerini kullandı.
Zigana Coğrafyası Derneği Başkanı Savaş Aydın ise bu yıla kadar geleneksel olarak düzenledikleri Lames Şenliğinin amacına ulaştığını ifade ederek, “Zigana’nın tarihi okulunu Herbaryum müzesi haline döndürdük. Köyümüzde yetişen akademisyenlerin yanı sıra Devlet Sanatçısı Ömer Yılmaz için oda oluşturduk. İlimizi kelebeklerini yansıtan fotoğraf sergisi açtık. Gerek köyümüzün gerekse Zigana Dağının doğasını korumak, çevreye duyarlılık göstermek amacıyla hep birlikte çalıştık. Bundan sonra bu görevimizi gençlere bırakıyoruz” açıklamasında bulundu.
Yapılan konuşmalardan sonra Gümüşhane Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü Hanede Dans Topluluğunun gösterileri katılımcılara keyifli dakikalar yaşattı.
Programda daha sonra, Zigana Doğa Okulu’nun açılışı gerçekleştirildi ve okulda bulunan sergi gezildi.
Şenlik, katılımcılara Lames ikramı ile sona erdi.