Haber61 – Haber Servisi - Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Gürol Ustaömeroğlu, yaptığı açıklama ile Avni Aker’in yerinde yapılacak olan proje için yarışma açılmasını önerdi.
Ustaömeroğlu, kent planlaması ve mimari proje yarışması ruhunun en az yaşandığı kentlerden birinin Trabzon olduğuna dikkat çekti.
Mimarlar Odası Trabzon Şube Başkanı Gürol Ustaömeroğlu yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
"Trabzon’da sanayiden spora üzerinde önemle durulan “özüne sahip çık” hassasiyetini takdirle izlemekteyiz. “Bu kentin derdinden bu kenti yaşayan anlar” anlayışının, edinilen tecrübeler doğrultusunda ne kadar isabetli olduğunu spor ve ticari yatırım konularında daha iyi izlemekteyiz. Ancak bu hassasiyet ne yazık ki Trabzon Kent Planlamasında görülememektedir.
Kent planlaması dediğimiz mesele salt imar planlaması değildir. Bu mesele bütün planlama disiplinlerini kapsamaktadır. Bu disiplinlerin başında mimarlık gelmektedir. Planlama sürecinde ve sonrasında mimarlığın ve mimarların sorumluluğu ağırdır. Eski kentlerde bu sorumluluk hata kaldırmaz boyutlardadır. Hele Trabzon gibi eski ve yeni yapılaşmanın girift hale geldiği bir kentte mimar ve mimarlık son derece yorucu ve yıpratıcı bir süreç yaşamaktadır. Öyle ki kent planındaki hataların bedelini mimarlar bile ödeyebilmektedir. Hâlbuki mimar kent planına proje hazırlamaktadır. Kent planının yazılı katı kuralları sabote edilirse sadece mimar değil, resmi onama makamından kullanıcıya kadar bütün ilgililerin ağır yaptırımlara maruz kalması kaçınılmazdır.
Böyle bir süreçte kamusal planlama ve proje edinme yönteminin kente katkısı en az özel sektör kadar önem arz etmektedir. Ülkemizdeki sayısız kamu yapısının mimari proje üretim süreci şeffaf, kamuya açık gelişim göstermiştir. Bunun bilinen ve yaşanan en net yöntemi mimari proje yarışmalarıdır.
Cumhuriyet Tarihi boyunca hiçbir iktidar gözetmeksizin sayısız kamu yapısı için Devlet, Mimarlar Odası işbirliği ile mimari proje yarışmaları düzenlenmiş ve yetkin jürilerin şeffaf değerlendirmeleri sonucunda bu yapılar hayata geçirilmişlerdir. Buna mukabil ne yazık ki kent planlaması ve mimari proje yarışması ruhunun en az yaşandığı kentlerden biri Trabzon’dur. Kamu yapıları ve kentsel düzenlemeye ait projelere Trabzon'da yaşayan ve bu kentin cefasını çeken mimarlar ve plancılar dahil olamamaktadırlar. Burada düşündürücü olan ve sorulması gereken sorular şunlardır?
Ünlü mimar kimdir? Ünlü mimar ne demektir? İyi mimar kimdir? İyi mimar ne demektir? Ünlü ve iyi mimar tanımını kim yapmaktadır? Neye göre yapmaktadır?
Devlet büyüklerimizin ülkemizdeki yabancı hayranlığına olan eleştirilerini takdir edip izlerken kentimizde mimarlık konusunda öz gücün kullanılmaması üzüntü vericidir.
Buna rağmen Trabzon Mimarlar Odası bu gücün ekonomik ihale ile hayata geçirilmesini değil, eşit şartlarda mimari rekabete sokulmasını talep etmektedir.
Bunun tek yolu mimari proje yarışmalarıdır.
Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan'ın Avni Aker Planlaması'na yönelik düşüncesini desteklemekle birlikte bu ve buna benzer kamusal projelerin ulusal veya bölgesel mimari proje yarışmaları ile edinilmesinin kentin geleceğine tartışılmaz katkı sağlayacağına inanmaktayız.
Ulusal, bölgesel veya sınırlı yöntemle düzenlenecek mimari proje yarışmaları ile hem seçenek artırılıp çeşitlilik sağlanacak, hem demokratik ve şeffaf bir süreç yaşanacak hem de bu kentte yaşayan mimarların da bu kente katkı sağlama hakları yerine getirilmiş olacaktır.
Sürdürülebilir bir kent ve mimarlık bunu gerektirmektedir.