Haber61 Haber Servisi
Trabzon Eski Belediye başkanı ve Türk eğitim Vakfı’nın Trabzon şube başkanı Hasan Melek, Trabzon Gazeteciler Cemiyetinde açıklamalarda bulundu.
Melek giriş konuşmasında Atatürk’ün Trabzon’a gelişinde yaşananlar hakkında kısa anektodlar anlatarak, Atatürk’ün ölümünden sonra dış güçlerin ülkeye müdahale etmeye başladıklarını belirtti.
Trabzon özelinde de açıklamalar yapan Melek, Değirmendere’ye otogar yapılması felakete davetiye çıkarmaktır ifadelerini kullandı.
Melek’in açıklamaları şu şekilde;
Sizlerle birçok defa bir araya gelerek ülke ve şehrimiz hakkında görüşler bildirmiştim.
Fakat öyle bir zaman geliyor ki artık istediklerimizi yapamıyoruz ve buna da yanlışlık deniyor.
İşte bugün bende doğup büyüdüğüm ve yaşadığım bu şehir için yaptığım çalışmalara noktayı koyuyorum. Fakat her zaman dostlarımın emrinde olduğumu da bildirmek isterim. Bir defa daha belirtmek isterim ki, ülke için her zaman birlikte el ele olalım. Ülke varsa biz varız. Bunu hiçbir zaman unutmayalım. Hepinize sevgilerimle.
Çok değerli basın mensubu dostlar; Çok sevdiğim Şehzadeler şehri Trabzon'un dününü de yaşadım bugününü de yaşıyorum. Değerli dostlar, Trabzon maalesef hak ettiği yere gelememiştir. 2021 yılında Sayı Cumhurbaşkanımıza ve bakanlara yazmış olduğum mektubun bir suretini ekte bilgilerinize sunuyorum. Karadeniz sahil yolu ve şehir içi trafiği Güney çevre yolu projesini zaruri bir ihtiyaca dönüştürmüştür. Karadeniz sahil yolunun yetersizliği her geçen gün daha da anlaşılmaktadır. Sahil yolu ve şehir içi yollar artık ihtiyaca cevap veremez bir duruma gelmiştir. Güney çevre yolu Trabzon şehir içi taşımacılığını rahatlatmak için şarttır. Devlet yolunu şehir içinden çıkartmadıktan sonra şehrin trafiğini rahatlatamazsınız.(Ordu ilinin yaptığı gibi.)
Trabzon halkı güney çevre yolunu beklerken Kanuni Bulvarı gündeme geldi, yapımına başlandı ve bitme aşamasına geldi. Kanuni bulvarı hiçbir zaman güney çevre yolunun hizmetini yerine getiremeyecektir. Kanuni bulvarı, Yavuz selim. bulvarı gibi bir şehir içi yoludur.
Bugün gelişmiş ülkelerde uygulama bu şekildedir, değerli dostlar.
Karadeniz sahil yolunun kenti tümüyle denizde koparmasının ardından Trabzon'un doğal yapısı artık tümüyle bozulmuş ve kent denizle tüm bağlarını koparmıştır. Büyük bölümü denizin doldurulmasıyla yapılan sahil yolu aynı zamanda şehrin doğal kıyılarını tahribata uğratmış, Ganita, Kemerkaya, Moloz, Sotka, Faroz ve Uzunkum sahillerindeki asırlardır var olan güzellikler, yaşam kültürü ve çok sayıda doğal plaj yok edilmiştir. Beşirli-Tunel arasında sahil kesiminde dolgu çalışmaları halen devam etmektedir.
Şimdi gelelim asıl konuya. Karadeniz sahil şehirlerindeki illerde yer sıkıntısı nedeniyle vatandaşlar evlerini dere yataklarına yapmaktadırlar. Bunun bedelini de birçok defa can ve mal kaybıyla ödemişlerdir. Olaylardan ders almadığımız için mal ve can kayıpları devam etmektedir.
Rize'de son defa yaşanan sel olaylarından sonra sayın Cumhurbaşkanımızın aldığı kararla artık dere yataklarına bina yapılmayacak ve yapılmış olanlarda yıkılacaktır. Bu acı olaylar inşallah bir daha yaşanmayacaktır.
Bu yerinde kararın bütün Karadeniz illeri için geçerli olması en büyük dileğimdir.
Değerli dostlar;
Sizlerden ricam alınan bu kararın takipçisi olmanızdır.
Son aylarda bölgemizde meydana gelen sel ve heyelanlardan sonra hala Değirmendere yatağına Otogar yapmakta inat etmek felakete davetiye çıkarmak değil midir?
Yeni Otogar ihtiyaçtır fakat yer seçimi yanlıştır. Değirmendere yatağına yapılacak otogarın yeri yeniden gözden geçirilmelidir. Yarın oluşacak bir sel ve taşkın durumunda ısrarla yanlışta direten Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı sorumluluktan kaçamayacaktır.
Hepinize katıldığınız için teşekkür ediyorum, sevgiler sunuyorum. “ifadelerini kullandı.
Hasan Melek Soru Cevap bölümünde ise Değirmendere de iki adet büyük sele şahit olduğunu da belirtti.
Ayrıca melek şehirde denize girmek için Trabzon’da neredeyse yer kalmadığını belirtti.