TRABZON’DA TÜTÜN ÜRETİMİ KALMADI!
Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs konuşmasında, TEKEL'in tütün piyasalarından çekilmesi ve sigara fabrikalarının satılması ile piyasanın çok uluslu şirketlerin hâkimiyetine girdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı “Tütün ve alkol ürünleri üzerinden alınan yüksek oranlı dolaylı vergiler nedeniyle tüketicilerin vergilerden kaçınmak veya vergi kaçırmak maksadıyla bazı yasal olmayan tüketim davranışlarına yöneldiğini görmekteyiz. Artan vergilerle birlikte, vergisiz yani kaçak içki ve sigara tüketiminin arttığını görüyoruz. TEKEL'in tütün piyasalarından çekilmesi ve sigara fabrikalarının satılması neticesinde, piyasa tümüyle çok uluslu şirketlerin hâkimiyetine girmiştir. Bu şirketlerin yerli tütünden imal edilen sigaraları piyasaya yeterince sunmamaları sonucu 2000'li yılların başında 36 il, 155 ilçede tütün üretimi yapılırken şu an üretim birkaç ilimizde ancak sürdürülebilmektedir. Mesela, kendi seçim çevrem Trabzon başta olmak üzere, Giresun, Artvin, Sinop, Kocaeli, Sakarya, Düzce, Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, Hakkâri, Malatya, Adana, Mardin ve Burdur illerimizde tütün üretimi kalmamıştır.”
TEKEL EKMEK KAPISIYDI!
Örs konuşmasında Trabzon üzerinden örnekleme yaparak Atapark ve Akçaabat TEKEL işletmelerini gündeme getirdi “Trabzon'da şehir merkezinde, Atapark'ta bir TEKEL binamız vardı ve yüzlerce ailenin binlerce ferdinin ekmek kapısıydı; orada çoğunluğu kadın, Trabzonlu hemşehrilerim çalışırdı. Şimdi o TEKEL’in yerinde bir AVM var, alışveriş merkezi var. Niye TEKEL binasının yerinde AVM var? Çünkü tütün olmayınca TEKEL’e de gerek kalmadı.
AKÇAABAT TÜTÜNÜ BİTTİ!
Aynı şekilde, Trabzon'un Akçaabat ilçesi de, bir tütün merkeziydi. İnsanlarımız tütünden geçinip çoluğunun çocuğunun okul masrafını buradan karşılar, kızının çeyizini buradan dizer, askerdeki oğluna harçlığını buradan gönderirdi; maalesef, Akçaabat tütünü de bitti.” dedi.
TARIMA SAHİP ÇIKIN!
İYİ Parti Trabzon Milletvekili Örs konuşmasının son bölümünde AK Parti döneminde tütün üretiminin azaldığını rakamlarla ortaya koyarak “2002 yılından önce 400 bin olan tütün üreticisi sayımız 60-70 bin seviyesine düşmüştür. Tütün üretimimiz, 2002 yılında 400 bin ton seviyesindeyken bugün 70-75 bin ton seviyelerine inmiştir. Bu rakamlar bize şunu söylüyor: AK Parti'nin yirmi yıllık iktidarı döneminde tütün üretimi artan bir ivmeyle azalmış; üretici sayımız hızlı bir şekilde düşmüştür. Şimdi yapılması gereken, tütün üreticilerimize sahip çıkmaktır. Yapılması gereken, özellikle pandemi dönemiyle birlikte stratejik bir sektör hâline gelen tarıma sahip çıkmak; çiftçimizi, üreticimizi koruyup kollamaktır” dedi.