Trabzon Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürü Cahit Gülbay, proje kapsamında kadınların el emeği göz nurunu değerlendirdiklerini belirtti. Proje kapsamında 30 kadar kadının aile bütçesinde katkıda bulunduğunu kaydeden Gülbay, “2014 yılında Vakfıkebir İlçe Tarım Müdürlüğümüz, İçişleri Bakanlığımız, Dernekler Müdürlüğümüze sunmuş olduğu bir proje ile 30 bayan çiftçimizin oluşturduğu ‘kadınlar Çalışıyor Vakfıkebir Kazanıyor’ isimli AB projesi sundu. Burada çalışan bayanlar daha önce el emeğini değerlendiremedikleri için ürünleri ellerinde kalıyordu. Hayata geçirilen bu projeyle birlikte bayanlar bölgemizde yetişen Trabzon Hurması, kivi, elma gibi meyveleri kurutmak suretiyle paketleyerek satışa sunuyorlar” dedi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın üreticiyi desteklediğini kaydeden Gülbay, “Bu proje, birinci kademede 47 bin TL’lik destekle oluşturulmuş bir proje. 2016 yılında tekrar bir proje daha sunuldu. Yine İlçe Müdürlüğümüzün öncülüğünde diğer paydaş kuruluşlar olan Kaymakamlığımız, Belediye Başkanlığımız, Ziraat Odamız bu projeyi kırsalda kadın girişimciliğinin güçlendirilmesine yönelik projeyi hayata geçirdi. O proje ile bayanlarımız biraz daha ileri aşamaya getirildi. Bu projede üretimde gerekli olan makine aksamı biraz daha geliştirildi ve eğitim faaliyetleri biraz daha yoğunlaştırıldı. Bu 55 bin TL’lik projemiz sonlandıktan sonra 2017-2018 yılında İçişleri Bakanlığımızın açmış olduğu proje ile yöresel ürünlerde kadının emeği eğitim projesi adı altında 100 bin TL proje desteği kapsam içerisine girdi. Bu çalışmayla birlikte buradaki kurutma makinesiyle yöremizde yetişen ürünler kurutularak piyasaya sunuluyor. Burada başka hiçbir uygulama yok. Sadece meyve toplanıp hasat edildikten sonra kıyılıyor ve bulunduğu ortamdaki sıcaklığa göre hafif bir işlemle kurutulup paketleniyor. Bayanlarımız yaptığı emeği gerek ilimizde gerekse ülkemizde küçük işletmelerin daha büyük bir ortama gelişmesini sağlamak amacıyla katkı sunmak istedik. Trabzon hurmasının sadece meyve olarak tüketilmesi ve kurutulmasının yanında pekmezi de yapılabiliyor. Müdürlük olarak kaybolmaya yüz tutmuş meyve projemizle Büyükşehir Belediyemizle aynı uygulamamız devam ediyor. Bu çeşitlerin ileriki aşamalarda daha da artırılmasını düşünüyoruz" şeklinde konuştu.
Projede yer alan kadınlardan Asuman Tahmaz ise yaptığı açıklamada "Yöremizde yetişen bölgemize has ürünlerimiz olan Taflan, ömrü kısa olduğu için bu meyveyi fırınlarımızda kurutup yenme süresini daha uzun hale getirebiliyoruz. Trabzon Hurması, izabella yani kokulu üzüm, kivi, elma, armut gibi her türlü meyveyi kurutabiliyoruz. Pazarlama sıkıntımız yok. Sadece satış için kurutma işlemini yapmıyoruz. Üreticilerimiz ürünleri toplayıp bize getiriyorlar biz de onları güzelce yıkayıp dilimledikten sonra fırınlarımızda kurutup paket yapıp kendilerine teslim ediyoruz. Burada şu an 30 kişi çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
,