Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) ile Türk Havacılık Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) arasında, Mühendislik Fakültesi’nde yer alacak İHA Teknolojileri ve Termal Yönetim Sistemleri Laboratuvarı’nın kurulması amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.
Türkiye’de birçok üniversitenin akademik altyapısını oluşturan öncü eğitim kurumlarından biri olan KTÜ, eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerinin yanı sıra kamusal sorumlulukları kapsamında iş birliklerini artırmaya devam ediyor.
KTÜ bu amaçla TUSAŞ ile yerli üretime dayalı milli havacılık faaliyetlerini geliştirmek için kapsamlı bir iş birliği protokolüne imza attı.
Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ile TUSAŞ Genel Müdürü Prof. Dr. Temel Kotil’in imzaladığı protokole ilişkin tören, Ankara’da Türk Havacılık Uzay Sanayii’nde gerçekleştirildi.
Sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarımı, geliştirilmesi, modernizasyonu, üretimi, entegrasyonu ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde aktif bir şekilde hizmet veren Türk Havacılık Uzay Sanayii ile Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin imzaladığı protokol kapsamında; 20 araştırmacının görev yapacağı laboratuvarda, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii mühendislerinin geliştirdiği özgün platformlarda kullanılacak ileri Ar-Ge çözümlerinin, akademisyen ve öğrencilerle birlikte geliştirilmesinin sağlanması amaçlanmakla birlikte hava araçlarının termal simülasyon ile ısıl davranışlarının belirlenmesi üzerine çalışmalar yürütülmesi ve HAD analizlerinde ileri türbülans modellerinin geliştirilmesi gibi çok önemli projelere temel oluşturacak çalışmaların yapılması planlanmaktadır.
İmzalanan protokol ile şirket için stratejik konularda çalışan lisansüstü öğrenci ve doktora sonrası araştırmacı yetiştirilmesinin, lisans bitirme projelerinin geliştirilmesinin ve öğrenciler için proje bursiyerliği imkânı sağlanmasının önemine vurgu yapılarak köklü üniversiteler ile geliştirilen iş birlikleri sayesinde mühendis yetiştirmenin ve süreçte aktif olarak görev alacak mühendislerin akademik olarak güçlenmesinin, ülkemizin geleceği adına çok önemli olduğuna dikkat çekildi.
Protokolü, KTÜ adına Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı ile Türk Havacılık Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) Genel Müdürü Temel Kotil imzaladı. Protokol ile sağlanan iş birliğini, KTÜ’nün dünya genelinde saygın bir üniversite olma hedefine ulaşması için atılan önemli bir adım olarak değerlendiren Rektör Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, imza töreni sonrası yaptığı açıklamada “Evrensel olarak saygın bir kuruluşla ortak çalışmalar yürüteceğiz. Bu iş birliği sayesinde Üniversitemiz, alanında uzman ve deneyimli kişilerle birlikte çalışarak farklı konularda önemli araştırmalar gerçekleştirecek ve bu araştırmaların sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacak. Üniversitemiz, gelecekte de benzer iş birlikleri gerçekleştirerek alanında öncü bir kurum olarak yoluna devam edecektir.” ifadelerini kullanarak ileri bir tarihte, öğrencilerin de katılımı ile çalışma alanlarını, sosyal alanları ve üretilen özgün hava araçlarını yakından keşfetmek için TUSAŞ’a teknik bir gezi düzenleneceği bilgisini paylaştı.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii; sabit ve döner kanatlı hava platformlarından insansız hava araçları ve uzay sistemlerine kadar entegre havacılık ve uzay sanayi sistemlerinin tasarım, geliştirme, modernizasyon, üretim, entegrasyon ve yaşam döngüsü destek süreçlerinde 4 milyon metrekare açık, 710 bin metrekare kapalı alanda 13.000’i aşkın çalışanı ile hizmet vermeye devam ediyor. Türkiye’nin teknoloji merkezi konumunda olup Havacılık, Uzay ve Savunma Sanayii alanında küresel oyuncular arasında yer almaktadır.