Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesinde 11 yaşından beri migren ağrısı çeken hasta yapılan başarılı operasyonla tedavi edildi. Migren nedir? Tedavi yöntemleri ve Migrenin Cerrahi Tedavisi ve bütün ayrıntılar haberimizde…
Başarılı operasyon ile ilgili olarak yapılan açıklamada “Hastanemizde uygulanan modern tedavi yöntemlerinden biri olan migren cerrahisi sayesinde hastalarımız şifa bulmaya devam ediyor. Hastanemizde yapılan cerrahi operasyonla yaklaşık 30 yıldır dayanılmaz ağrılar çeken bir hastamızın ağrılarına son verildi. Hastanemize dayanılmaz migren ağrıları ile başvuran G.K.(41) isimli hastamız, 11 yaşından beri migren tedavi yöntemlerini denediğini ancak bir türlü kalıcı fayda göremediğini belirtti. Hastamıza endoskopik (kapalı) migren ameliyatı, Hastanemiz Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muhammet Uraloğlu öncülüğündeki ekip tarafından yapıldı ve hastamız şifa ile taburcu edildi. Ameliyat sonrası kontrole gelen hastamız ağrılarından tamamen kurtulduğunu, tedavisi için emeği geçen tüm ekibe teşekkürlerini iletti. Bu ameliyatı başarıyla gerçekleştiren ilk üniversite hastanesi payesine de sahip olan hastanemize Türkiye’nin dört bir yanından hastalar bu tedavi için başvurmaktadır. Sağlık turizmi çalışmalarına hız veren hastanemizde verilen bu tedavi, yurtdışı hastalar için de önem arz etmektedir” ifadelerine yer verildi.
Migren Nedir?
Migren kadınların % 18, erkeklerin ise % 6’sı olmak üzere toplumun önemli bir kesimini etkilemektedir. Bireyin hayat kalitesini düşüren bu ağrıya, ataklar halinde ortaya çıkıyorsa migren ağrısı diyebiliriz. Migren atakları kiminde yılda 1-2 defa, kiminde ise ay içerisinde defalarca görülebilmekte ve ağrıların çoğu çok şiddetli seyretmektedir.
Migren sadece bir baş ağrısı değildir. Ağrıdan başka görmede bozukluğa kadar birçok semptomu olan kompleks bir durumdur. Migren ağrılarını şiddetli baş ağrısı olmasının dışında diğer ağrılarından ayırt eden en önemli özellikle ise ağrı ile birlikte ortaya çıkan bulantı, ses ve ışığa duyarlılık gibi semptomlardır. Migren ağrısı olanlar eşlik eden bu rahatsızlıklar nedeniyle günlük işlerini tamamlamakta zorlanırlar.
Migren Tedavisi
Migren tedavisinde ilk süreç, migren hastasının şikayetleri doktor tarafından değerlendirildikten sonra klinik olarak tanı konulmasıdır. Migren tanısı Nöroloji hekimi tarafından yapılan detaylı muayene ve incelemelerden sonra konulur.
Tedavi çok çeşitlilik içerir. Önleyici tedaviler atak sıklığını azaltmaya yöneliktir ve temelde stres durumlarından uzak durmayı gerektiren davranışsal terapi, özel diyetler, vb. yöntemlerdir. Medikal tedavi için de çok çeşitli seçenekler mevcuttur ancak bu tedaviler migreni ortadan kaldırmaz, ağrıyı azaltmaya ve diğer migren ilişkili semptomlara yönelik düzenlenir. Botox, akupunktur, akupressure, mezoterapi, nöral terapi migren tedavisinde faydalı olabilir ancak etkileri sınırlı ve geçicidir. Migren cerrahisi ile kalıcı tedavi sağlanır.
Migrenin Cerrahi Tedavisi;
Cerrahinin tam olarak adı "trigeminal sinir dallarının kranial mikrovasküler endoskopik dekompresyonu" dur. Anestezi altında yapılan cerrahi bir operasyondur ve migren çeşidine göre uygulanacak bölge ve yöntem değişmektedir. Bu prosedür %92 hastada başarı ile uygulanan migren ataklarının olmadığı veya dramatik olarak atak sıklık ve şiddetinin azaldığı bir hayatı hastaya sunan cerrahi bir işlemdir.
Edoskopik olarak (kapalı yöntem) ile ameliyat yapılır, hastanın görünür bölgelerde yara izi olmaz, beyin ameliyatı değildir. Kafa derisini hissetmemizi sağlayan sinirlere yönelik bir müdahaledir. Bu sinirler kafa derisine ince dallar halinde yayılır. Bu sırada kemikten çıktıkları foramen, kas, fasya veya bir atardamar tarafından sıkışmaya uğrayabilirler (Bknz video). Bu sıkışma noktaları bulunur ve sinir serbestlenir ise migren kalıcı olarak tedavi edilir. Endoskopik migren cerrahisi tam olarak bunu sağlar. Hastanın botox vb. diğer yöntemlerden fayda görmesi hastanın migren tanısını destekler, cerrahiden fayda göreceğinin işaretidir.
Ameliyatlardan edindiğimiz gözlemlerimize göre hastaların sağ ve sol sinir bölgelerinde var olan anatomik varyasyonlar migrenin neden yarım başağrısı olduğunu açıklamaktadır. Özellikle alın bölgesinde supratroklear ve supraorbital sinirlerde bu durum çok belirgindir. Sağ tarafta kasın içinden veya kemik tünelden geçen sinir solda normal seyredebilir. Bu kural olmamakla birlikte varyasyonlar iki taraflı da olabilir. Anatomik varyasyonun olduğu taraf genellikle migrenin tetik noktasını oluşturur.
Migren cerrahisi her başı ağrıyan hasta için uygun değildir. Migren tanısının bir Nörolog tarafından kesin olarak konulması şarttır. İlaç tedavilerinin ve diğer yardımcı tedavilerin yetersiz kaldığı hastalar cerrahi için öncelikle adaydır. Uzman bir hekim tarafından cerrahi için bir seri tanı testi ile değerlendirilirler.
Bu testler 5 basamakta incelenebilir:
Muayene: Hastanın ağrılı, hassas noktaları elle ve el doppleri ile muayene edilerek tetik nokta tespitleri yapılır.
Migren Testi: Tespit edilen tetik noktalara özellikle migren atağı sırasında lokal anestezik ilaç enjeksiyonu ile alınan cevap değerlendirilir.
Botoks Testi: Muayene esnasında ağrısı olmayan hastaların muhtemel tetik noktalarına Botox enjeksiyonu yapılır. Kaslar felç olur ve sinir sıkışması ortadan kalkar, ağrı sıklığı azalabilir. Bu durum hastanın cerrahiden fayda göreceğinin işaretidir.
Migren Günlüğü: Hastaların ağrı sıklık ve derecelerini tespit için kullanılır.
Migren Ameliyatı: Testlerden geçen hastaların ameliyattan artık kesin olarak fayda göreceği söylenebilir, tetik noktaları hangi bölge veya bölgelerde ise ona uygun plan yapılır.
Bu algoritma her hasta için zorunlu değildir, hiçbir yardımcı tedaviden fayda görmeyen çok ileri migren hastaları hikaye alınarak tespit edilir ve ameliyat aşamasına geçebilir.
Hangi Anatomik bölgedeki ağrılar endoskopik yöntemle ameliyat edilir?
Prensip olarak izi saçın içinde kalan alanlar açık, saçsız alanda kalanlar kapalı ameliyat edilir. Kapalı yapmanın amacı saçsız alanda kalan alanların ameliyat izlerini saçın içine taşımaktır. Sadece frontal ve temporal bölgeler endoskopik olarak ameliyat edilirler. Bu sayede izler alnımızda ve şakağımızda kalmaz. Yine saçı geride (alın 8 cm’den geniş) veya saçı dökük olan alın migrenleri de izlerin gizlenebildiği yer olan göz kapağı çizgisinden ameliyat edilirler. Oksipital bölge migrenleri ense saçlı deri ortasından veya lesser oksipital bölge ense hafif yan taraf saçlı deriden; Aurikulotemporal bölge kulak önü saçlı deriden açık yöntemle lup gözlük ile büyütme altında, burun migrenleri de burun deliklerinden ameliyat edilir.