2016-2017 Eğitim Öğretim yılında Karadeniz Teknik Üniversitesi’ne (KTÜ) 9 bin 54 öğrenci kayıt yaptırmasıyla, üniversitenin toplam öğrenci sayısı 61 bin 39’u buldu.
KTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hikmet Öksüz, 61. yılda 61 bin öğrenciye ulaşmanın gururunu yaşadıklarını söyleyerek, şu bilgileri verdi: “Bu yıl üniversitemizin kuruluşunun 61. yıldönümü. Eğitim öğretime başlayışımız ise 54 yıllık bir geçmişe sahip. Çünkü biraz gecikmeyle eğitim öğretime başlamış. Bu yıl aramıza 9 bin 54 öğrenci dahil oldu. Bununla beraber toplam öğrenci sayımız 61 bin 39’a ulaştı. 61. yılımızda 61 bin öğrenciyi yakalamış olduk. Geçtiğimiz dönemde 9 bin 31 öğrenci mezun ettik. Gelen öğrenciyle mezun olan öğrenci sayısı birbirine yakın. Öğrenciler, yeni kurulan bölümlere geldiği için öğrenci sayımız her geçen yıl artıyor. Ülkemize hizmet noktasında KTÜ kimliğine, aidiyetine sahip üniversite mezunu 200 bine yakın bir KTÜ ordusu var. Bu yıl ilk günkü heyecanımızla beraber eğitim öğretim dönemini başlattık. İnşallah yıl sonuna kadar herhangi bir olumsuzluk yaşamadan bütün bilgi birikimimizi, bilimsel ufkumuzu öğrencilerimize vererek onların gelişimine, hem bölgemize hem ülkemize hem de insanlığa yararlı bireyler haline gelmelerine vesile oluruz.”
PROF. DR. HİKMET ÖKSÜZ'ÜN AÇIKLAMALARI İÇİN TIKLAYIN
Prof. Dr. Hikmet Öksüz, KTÜ öğrencilerinin sorunlarla karşılaşmadığını ifade ederek, “Biz oturmuş köklü bir kurumuz, öğrencilerin yeni kurulan üniversitelerde karşılaştığı pek çok problem bizde yok denecek kadar az. Şehir dışından gelen öğrencilerin barınma sorunları olabiliyor. Yurt imkanları öğrenci taleplerini ve nitelikte karşılayacak nicelik boyutunda değil. Bunu özel sektör bir şekilde dolduruyor ama gerek kampüsümüzün içerisinde Yurt-Kur bünyesinde olan, gerekse civar mahallelerde oluşturulan vakıf veya özel sektörün yurtları öğrencilerin barınma sorunlarına çözüm üretiyor. Tabi gerek iklimine gerek Trabzon’un şehir trafiği ve ulaşım noktasında bir alışma süreci gerekiyor. Bu kısa sürede halledilebilecek bir durum. Önümüzdeki hafta yeni öğrencilerimize bir oryantasyon programı düşünüyoruz. 15 Temmuz Demokrasi Alanımızda yeni gelen öğrencilerimize öğrenci klüplerimiz aracılığıyla hocalarımızla birlikte tanışma, kaynaşma ve hangi imkanlardan nasıl yararlanabileceklerini, kendi kişisel gelişimlerini sağlayabilmek için nerelere müracaat etmeleri gerektiğini, üniversite imkanlarının neler olduğunu onlara anlatmaya yönelik bir çalışmamız var.” diye konuştu.
TRABZON KTÜ’YE DESTEK OLMALI
Üniversite öğrencileri ile Trabzon’un kopukluğu iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Hikmet Öksüz, Trabzon’un KTÜ’ye destek olması gerektiğini şu sözlerle anlattı: “Şehirle bütünleşme noktasında hiçbir sıkıntımız yok. Bu bir mite dönüştürüldü. Böyle bir şeye inanmıyorum. Biz Trabzon’un lokomotif kurumuyuz. Bugün Trabzon’da şehir merkezinde 300 bin civarında insan yaşıyorsa bunun 50 bin kadarı üniversite öğrencisidir. Yani şehirde yaşayan her 6 kişiden biri KTÜ mensubudur. Biz her yıl Trabzon ekonomisine, sosyal ve kültürel gelişimine yaptığımız faaliyetlerle hem ufuk kazandırmaya çalışıyoruz hem ekonomisine dinamizm katıyoruz. Şehirle üniversitenin kopukluğu konusu yıllar önce ortaya atılmış bir metafora dönüştürüldü. Bunu sizin aracılığınızla kırmamız gerekiyor. Trabzon’un bu kuruma büyük destek olması lazım. Gelişimi için, var olan, bekleyen sorunlarının çözümü için üniversiteye hem moral desteği vermesi hem de sahiplenme duygusunu geliştirmesi lazım. Biz bunun için varız. Bu sinerjiyi oluşturma mecburiyeti hepimize ait. Bu milletin acil çözüm bekleyen sorunlarına karşılık verebilmemiz için bu kaynaşmayı artırmak hepimizin yükümlülüğü.”
KTÜ’nün Türkiye’nin başarılı üniversiteleri sıralamasında üst sıralarda olduğunu vurgulayan Hikmet Öksüz, “Biz kuruluş itibariyle Türkiye’nin 4. üniversitesiyiz ve bizim fen ve mühendislik alanlarımız lokomotif konumunda. Geçen yıl TÜBİTAK tarafından verilen projeler sıralamasında KTÜ tüm üniversiteler arasında proje alma itibariyle 8. sıraya kadar yükseldi. İnşallah bundan sonraki süreçte de hızımız devam eder. Bu projeler yüksek bilgiyi ve yeniliğe dayalı fikirleri içermekte. Türkiye’de devletin ihtiyaç duyduğu alanlara çözüm üretme noktasında hocalarımız akademisyenlerimiz ellerindeki bitin imkanları bilgi birikimlerini projelere dönüştürerek hem üniversitemize hem Trabzon’umuza hem ülkemize başarılarını ortaya koyuyor.” diye konuştu.
KTÜ EN FAZLA FAKÜLTESİ OLAN ÜNİVERSİTELERDEN BİRİ
KTÜ’nün eğitim öğretim kapasitesinin yeni fakülteler açılarak her yıl arttığını söyleyen Öksüz, bu yıl açılan fakülteler ve verilen eğitimler hakkında şu bilgileri aktardı: “Yeni 2 tane meslek yüksekokulumuz açıldı. Bunlar Of ve Çaykara’da açıldı. Uzungöl havzası turizm potansiyeline sahip olduğu için Çaykara Meslek Yüksekokulumuz o doğrultuda gelişecek. Of Meslek Yüksekokulu da, sahil şeridi olduğu için Denizcilik ve İnşaat alanlarında faaliyet gösterecek. Araklı’da açtığımız Meslek Yüksek Okulumuz Lojistik alanında faaliyet gösteriyor. Tonya Meslek Yüksekokulumuz hasta ve yaşlı bakımında ara elemanı karşılayacak bir eğitim veriyor ve geçen yıl başlatılan eğitimler neticesinde bu yıl mezunlarını verecek. Yeni açılan bölümlerimiz bu şekilde. Bunun dışında fakülteler bazında zaman zaman yeni bölümlere ihtiyaç duyuluyor. Türkiye’de en fazla fakültesi olan üniversitelerden bir tanesiyiz. Türkiye’de 17 fakültesi olan üniversite sayısı nadir. Sadece Ziraat ve Veterinerlik alanları bizde mevcut değil. Bu da coğrafi yapıyla alakalı bir konu. Üniversitemiz bir sac ayağı görüntüsü veriyor. Fen ve Mühendislik alanları, Sağlık ve Tıp alanı ile Sosyal Bilimler olmak üzere. Edebiyat Fakültesi bünyesinde ülkenin sosyal meselelerine ve kültürel alanlarına bilimsel üretim yapacak yeni bölümler kurduk. Psikoloji, Sosyoloji bölümü kendini geliştiriyor. Arkeoloji ve Sanat Tarihi alanında da akademik kadrolar oluşturduk. Eğitim Fakültesi bünyesinde Trabzon’un bir spor kenti olması nedeniyle Beden Eğitimi Yüksekokulu bünyesinde hem Antrenörlük Eğitimi hem Beden Eğitimi Öğretmenliği hem de Spor Yöneticiliği alanlarında her türlü donanım sağlandı ve lisans ve lisansüstü eğitim yapar hale geldi. Oturmuş bir üniversite olmamız dolayısıyla her alanda eğitim yapıyoruz. 6 bin 100 kadar lisans üstü eğitim alan öğrencimiz var ve bu Türkiye’nin pek çok üniversitesinde lisans eğitim alan öğrenci sayısından bile fazla. Uzaktan Eğitim Merkezi’miz vasıtasıyla İş Güvenliği eğitimleri veriyoruz. Hem özel sektörde çalışanlara hem kamuda çalışan insanlara tezsiz yüksek lisans eğitimleri veriyoruz. Gerek örgün gerek yaygın eğitimi kullanan bir üniversiteyiz.”