Haber61 Haber Servisi
Karadeniz Teknik Üniversitesi Rektörü Hamdullah Çuvalcı basın toplantısı düzenlendi.
Çuvalcı’nın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde;
Her yıl yapacağız bu toplantıları. Neler yaptık neler yapmayı planlıyoruz bunları anlatacağız.
Stretik bilgi sistemi diye bir sistem var bütün birimler buraya giriş yapıyor ve biz yapılanları online takip ediyoruz. Öğrenci sayılarımızda yüze 58 60 bandından düşüş var. 40 bine düştü. Trabzon Üniversitesi ayrıldı. Daha sonra düşüşler devam etti ikinci öğretimler de düşüş var. Öğrenci sayımız 29 bine düşecek.
95 farklı ülkeden 1458 yabancı öğrencimiz var. Asya 1149 Avrupa 93 Afrika 208 ve Amerika’dan 8 öğrencimiz var. 2020-2021 yılında 4414 kız 4096 olmak üzere toplam 8510 mezun öğrenci verdik. Yüksek lisans olarak da 464 öğrenci mezun oldu.
Şuanda 2216 Akademik personelimiz var.
Öğretim elemanına düşen öğrenci sayısı 14. Öğretim üyesi ve görevlisine düşen öğrenci başına düşen öğrenci sayısı 26’dır. Toplam 3149 idari personelimiz var. Tubitak’taki proje sayımız 2021 yılında başlayan 18, 2021 yılında devam eden 46’dır.
Yapılan bina imalatları var. Bir tanesi kapalı otopark. Hasta yakınları otomobillerini iyi koşullara çekemiyorlar. Bitmek üzere.
Diş Hekimliği hastanemiz bitmek üzere. Çocuk hastanemize ek ödenek aldık. Seneye de 40 milyon Tl ödenek aldık. 2022 yılında bitirmeyi düşünüyoruz.
KTÜ’de toplam unvan değişikliği 264 olurken kurum dışından atanarak gelen 76 personel oldu.
Ebelik bölümü, Egzersiz ve Spor bilimleri bölümü, Moda tasarım bölümü, Bilgisayar teknolojileri bölümü Kadın ve aile çalışmaları, Asli bilimler, Biyofizik, Afet ve tıbbi doktora programı, Yazılım mühendisliği, Yönetim bilgi sistemi bölümleri açıldı
Ayrıca Medical cihaz tasarımı ve üretimi uygulama ve araştırma merkezi, Manyetik malzemeler tasarım ve üretim uygulama ve araştırma merkezi ve Akademi yazma merkezi kuruldu.
40 Milyon bütçeli bir projede yer aldık. Tubitak tarafından kanser hastalarına ilaç üretebilmek için bir proje. Bir çok kanserin tedavisinde kullanılacak olan yerli iki monoklonal antikor ilaç ile cart-T temelli tanı kiti geliştirilmesi hedefleniyor.
Toplam 43 personelimize veda töreni yapıldı.
Farabi hastanesi Trabzon’un gözbebeği hastane. Orada online randevuya geçtik. Önceden beyaz kağıda yazılıyordu. Şimdi istedikleri güne istedikleri doktora randevu alınıyor. Benim rektör olmadan önceki hayalimdi. Tahlil sonuçlarını da oradan bakabiliyorlar.
Sağlık turizmi birimi kuruldu.
PET-CT cihazı ve Kadiyopılmone ünitesi açıldı. Kanser hastaları başka şehirlere gitmek zorunda kalmıyor.
Çocuk servisi oluşturuldu. Hasta yakınlarına yemek verilmeye başlandı. kemik iliği nakli merkezi kuruldu. Radyasyon onkoloji kliniği yenilendi. Yenidoğan yoğun bakım ünitesi ve doğumhanenin yenilenmesi inşaatına başlandı. Covid -19 servisi kuruldu.
Hastanemizde 1 yıl içerisinde toplam 74 bin 326 ameliyat gerçekleştirildi.
Hastanemizin döner sermaye gelirleri 14.08.2020 – 07.10.2021 arasında Toplam 465.600.316 TL hastane de ise 434.835.196 Tl oldu.
Teknokent’te açılan şirket sayısı 10 olarak gerçekleşti.
Tescillenen Patent faydalı model tasarım belge sayısı 15 olarak gerçekleşti.
Hedeflerimiz ise Araştırma üniversitesi, Çocuk kreşi, Girişim, ön kuluçka ve protipleme merkezi, Bilim, kültür ve sanat evi , Yapay zeka uygulama ve araştırma merkezi kurmak.
Fındık konusunda kurutma makinası büyük ölçüde değil de köylülerin kullanabileceği şekilde yapsak. Fındık patozu gibi kurutma makinaları olsa. Biz bunu yapana ödenek sağlıyoruz. En büyük hayalim fındık toplama makinası. Yerden toplanan fındık daha verimli. Bunu yapan hocalarımıza fon veriyoruz. İnsanların kolay kullanabileceği bir makine için çalışmalarımız sürüyor.
Almanya’da bir fındık kurutma makinası haberini gördüm. Maksimum dereceden bahsediyor. Ama bizim hocalarımız onu 20 yıl önce bulmuş. Bizim bu hocalarımızı teşvik etmemiz ödüllendirmemiz lazım. Hocalarımızı toplumsal konulara çekmek için ödül vereceğiz.
TIP FAKÜLTESİNDE SON DURUM
Hastanemizdeki mali sıkıntılar sadece Trabzon’da değil bütün Türkiye hastanelerinde problem var. Maliye bakanlığı ile görüştüğümüzde “Vergi ve SGK ödeyemeyen hastalerimiz var, siz daha iyisiniz” dediler. Bu mali sıkıntıyı giderme üzerine bir ödenek aktarma var. Kökten çözecek uygulamalar olacak. Geçen bir kaç önce ek ödenek verdiler, kesin bir çözüm yapılıyor.
KTÜ neden aşı yapmıyor?
BAYKAR’dan arandık, işbirliği için. Onların ihtiyaç duyduğu Ar-Ge yapacağız. Herkesin silah uzay savunma yapmasına gerek yok. BAYKAR grubu IHA-SİHA yapıyor şimdi de uzay aracı yapıyor. Yerli ilaç, aşı gibi durumlar var. Erciyes Üniversitesi yaptı. 6-7 ay önce basın mensubu “KTÜ niye yapmıyor” diyor. Erciyes yaptıktan sonra bizim yapmamızın anlamı var mı? Herkesin aynı konuyu çalışmasına gerek yok. Medikal sektöre giriyoruz. Firmalar bile biz arıyor ve ortak çalışalım diyor. Ham madde, kimsayal ürünler var. Ham madde dışarıdan geliyor biz yapalım. İlaç merkezimiz var, bunları destekliyoruz. SAHA İstanbul’a da ortak olduk. İhtyaç olduklarında yapabiliriz.
Havalimanına dolgu düşünülüyor
Havalimanı ile alakalı duyumum var. Havalimanı ile alakalı bir dolgu düşünülüyor, bulunduğumuz bu alana dokunulmuyor. Marina ve Trabzonspor kısmına dokunabilirler. Öyle bir bilgi var ama kesin değil.
Üniversitenin içine üniversiteden ayrı kantin yapılıyor mu?
Biz ihtiyaç bildiriyoruz. Öğrencilerimiz sabaha kadar kütüphanede çalışıyor. Bu çocuklar sabaha kadar çalıştığında aç kalıyor. Biz dedik ki hemen yanında milli emlak a bildirdik ve oraya bir kafetaerya yapılacak. Kütüphanenin yakınında böylşe bir yer yok. Trabzon'da bu çok konuşuldu. Kütüphanenin yanına 30-40 metrekare yer var. Bunu milli emlak yapıyor.
Taciz konusunda dava açılan bir kişi kurumundan üniversiteye geçiş yaptı. Son durum nedir?
KTÜ Trabzonspordan sonra Trabzon’daki ikinci marka. Bir haber yapmadan bize sorulsun. Böyle bir personel bize gelmiş olabilir.Yargı süreci devam ediyor ama bu haber yapılıyor. Bu kurumsal kimliği zarar veriyor. Bu arkadaş beraat etti. Ama çiviyi çaktın izi kaldı.
Bizim amacımız KTÜ’nün daha güzel yerde oldu. Biz bu yıl kurumlar arası 15 kişi aldık. Herkes konusunda açıklama yapamıyorsunuz tabi.
Gerekirse transfer yapacağız
Şu anda fakültemizde hocalarımız ameliyat ve hasta bakımından fırsat bulamıyor. Geçen bir hocamız geldi, kanser ilacı geliştirme konusunda fikri vardı. Dinledik ama şunu söyledik “çerçeveli bir iş ekibini kur, biz destekleriz” dedik. Bir yerde iyi iş yapan hocamız var, bunu alalım, transfer edebiliriz. Bu konuların üzerinde çalışılıyor. Ar-Ge işi süreç istiyor ve zihin değişikliği lazım. Hocalarımız yapabilecek kapasitede ise biz fon sağlıyoruz. koronavirüs sebebiyle çok fazla da yüz yüze gelemedik. Geçen gün fizik bölümünden hoca ekibi geldi. Biz süper iletken yapacağız dedi. Trenleri bunun üzerinde yürütecek. Güzel bir proje ama biz fizik bölümünün önüne 2 tane ray döşeyeceğiz, lokomotifi yürütecek. Bu minvalde konuştuk hocalarımızla, hemen bir yılda olmuyor. 40-50 yıllık bir durum söz konusu. SİHA’ları 15 yılda geliştirdik. Başka bir yerde hoca varsa onu da alma yönünde transferse transfer yapacağız.
Trabzon’da 3 üniversite olması
Biz teknik üniversiteyiz. Trabzon üniversitesi sosyal branşlara yöneldi. Özel üniversite kurulsun. Bunun bir sakıncası yok. Bu arz talep meselesi.
Trabzon Üniversitesi'nin taşınması
Bu konu mevzubahis bile değil. Kampüs Fatih Eğitim Fakültesi'nde. Orası 200 dönümlük bir yer. Genişleme mekanı olarak Akyazı falan düşünülüyor. Hukuk fakültesi bence Akçaabat'ta olmalı. Prestijli bir fakülte. Dalları başka yerde olur ama ana kampüs Akçaabat’ta . Taşınma neden gündem oldu anlamadım.
KTÜ tercih durumu ne?
Bazı bölümler var. Mesela jeofizik , jeoloji ve maden hiç öğrenci almıyor. Ekonometri. Bizim yüzde 90 doluluğumuz var. Bazı yüksek meslek okullarında bölümler bizi aşağı çekiyor ama tercih konusunda bir sıkıntımız yok. Diğer illerde öğrencilerin barınma sorunu vardı bizde barınma sıkıntısı olan bir öğrenci yok.