KTÜ'lü öğrencilerden sınır güvenliği için önemli buluş

KTÜ'lü öğrenciler sınır güvenliği konusunda önemli bir çalışmaya imza attı.

KTÜ'lü 3 öğrencinin yaptığı proje sınırda hareket eden nesneleri tespit ederek ateş altına alıyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden 3 öğrenci, "Görüntü Kontrollü Savunma Platformu ARC-111'' adlı sistem geliştirdi.

Proje danışmanı Yrd. Doç. Dr. Adnan Cora'nın gözetiminde, son sınıf öğrencileri Cafer Yıldırım, Ramazan Şahin ve Anıl Özyurt tarafından geliştirilen proje kapsamında, sınır karakollarındaki güvenliğin sağlanması amaçlanıyor.

Proje yürütücüsü Cafer Yıldırım, "Görüntü Kontrollü Savunma Platformu ARC-111'' projesiyle insansız savunma sistemlerinin gereklilikleri göz önüne alınarak, bir mekanizma tasarladıklarını belirtti.

Projenin sınır karakollarındaki güvenliğin sağlanması amacıyla geliştirildiğini vurgulayan Yıldırım, "Dışarıdan gelen düşmanların ilk hedeflerinin sınır karakolları olduğunu düşündük. Bunun üzerine de ne yapabiliriz diye düşündük ve böyle bir proje hazırlamaya karar verdik. Ardından da 'Görüntü Kontrollü Savunma Platformu ARC-111' projesini hazırlayarak, bir sitem geliştirdik. Sınır karakollarına yerleştirdiğimiz savunma platformuyla, sistemimiz otomatik olarak gelen düşmanın olduğu yere yönleniyor ve düşmanı etkisiz hale getiriyor. Hedefimiz de buydu." diye konuştu.



"ÜLKEMİZİN GEREKLİLİĞİNİ GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURDUK"

Yıldırım, askeri personelin sistemi manuel olarak da çalıştırabileceğine işaret ederek, "Askeri personelimiz isterse sistemi kendisi de kontrol edebiliyor. Amacımız askeri personel zayiatını azaltmak, onlardan önce olaya müdahale etmek ve bu şekilde sınır güvenliğini sağlamak." dedi.

Bunu yaparken görüntü işleme yöntemini, web kamerasını kullandıklarını belirten Yıldırım, "Bu kamera anlık görüntüyü alıyor, hareket eden cisim varsa, hareketli nesneyi çerçeveye alarak, silahımız oraya yönlenip, ateş ediyor. Projeyi bu şekilde düşmanı etkisiz hale getirme yöntemi olarak geliştirdik." değerlendirmesinde bulundu.

Projenin yaklaşık 6 aylık bir çalışma sürelerini kapsadığını ifade eden Yıldırım,  şunları söyledi:

"Projemiz geliştirilebilir bir projedir. Bazı parçaları yurt dışından aldık. Maddi imkansızlıklar için de bu kadar yapabildik. Şu an da hedefimiz projeyi daha da geliştirmek. Termal kameralar yardımıyla düşman ve dost ayrımı yapmayı planlıyoruz. Projeyi bu yönde geliştirmek için çalışmalarımıza devam ediyoruz." 

Yıldırım, "Ülkemize faydalı bir ürün ortaya çıkarmaya çalıştık. Güzel bir proje olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri