Trabzon, Rize ve çevrelerinde görülen ve vatandaşlar tarafından öldürülen yılanların öldürülmemesi gerektiği belirtildi.
KTÜ Yaban Hayatı Ekolojisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Trabzon ve Rize illerinde son dönemlerde aynı türden birçok büyük yılanın görülmesiyle ilgili olarak, yılanların görüldükleri yerde öldürülmemeleri ve korunmaları gerektiğini söyledi.
Son bir ay içerisinde Rize’de Çamlıhemşin ilçesi Dikkaya köyünde ve Trabzon’un Of ilçesinde yine aynı uzunlukta farklı birçok dev yılan ölüsü daha görülmüştü. Konuyla ilgili Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Orman Fakültesi Yaban Hayatı Ekolojisi ve Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şağdan Başkaya, Türkiye’de 2-3 metre boylarında birçok yılan türünün bulunduğunu belirterek, yılanlarının çoğunun zehirsiz türlerden oluştuğunu ifade etti.
Gümüşhane’nin Kelkit, Rize’nin Çayeli ve son olarak da Trabzon’un Of ilçesinde görülen yılanlar korkuya sebep olduğunu kaydeden Başkaya, “Çıkan haberlerde yılanların dev boyutlarda olduğundan bahsedilmesini normal karşılamaktayız ancak, bu yılanların dev boyutlarda olduğu doğru değildir. Bilim çevreleri için gayet normal olan bu haberlerin, kamuoyunda tedirginlik oluşturması, bu konudaki bilinç eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Genelde, bölgede ilk defa veya hiç görülmeyen bir yılan türü görüldü veya bulundu denilmesine rağmen, bu yılanların bölgedeki varlığı bilim çevrelerince yıllardır bilinmektedir. Bölgemizde ve ülkemizde 2-3 metre boylarında birçok yılan türü bulunmaktadır ve bunların çoğunluğu da zehirsiz türlerden oluşmaktadır. Güneydoğu Anadolu’da Kobra türünü, diğer bölgelerimizde ise birçok engerek türünü barındıran ülkemizde elbette zehirli yılanlar da yaşamaktadır. Ancak, burada hayati tehlike oluşturma oranı diğer konuların yanında çok düşüktür” dedi.
“YILANLAR İNSANLARDAN UZAK DURAN VE KAÇAN CANLILARDIR”
Yılanların insanlardan uzak duran ve kaçan canlılar olduğuna dikkat çeken Başkaya, “İnsanlar genelde kendilerinden uzak ve geceleyin faaliyet halinde olan yılanlara pek rastlamazlar. Etraflarında ve çok yakınlarında yaşayan yılan türlerini bile bir ömür görmeden yaşarlar. Ancak bir şekilde, 2-3 metrelik ve daha önce görmedikleri kalınlıkta bir yılanı görünce de haliyle korkmaktadırlar. Görülen türlerin çoğunluğu zehirsiz türlerdir. İnsanlar için tehlikeli değildirler. Birkaç zehirli tür ise rahatsız edilmedikçe, üzerine gidilmedikçe veya dikkatsizce üzerine basılmadıkça ısırmaz, saldırmaz ve zarar vermezler. Yılanlar insanlardan uzak duran ve kaçan canlılardır. Yılanlar doğal denge içinde önemli bir yere sahiptirler. Doğadaki besin zincirinde fare ve diğer türlerin aşırı artmaması için göz ardı edilemez bir yerleri vardır” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Başkaya, bilerek veya bilmeyerek üzerine gidilmediği taktirde, yılanların insanlara saldırmayan ve insanlardan kaçan canlılar olduklarını ayrıca ekolojik denge açısından çok önemli bir göreve sahip olan yılanların görüldükleri yerde öldürülmemeleri ve korunmaları gerektiğini vurguladı.