Trabzon Büyükşehir Belediyesi Kasım ayı meclis toplantıları başladı.
Başkan Murat Zorluoğlu’nun başkanlık ettiği meclis toplantılarında 33 madde ilgili komisyonlara görüşülmek üzere gönderildi.
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu meclis toplantısı öncesi yaptığı konuşmada meclisin 8 gün Büyükşehir Belediye Meclisi 2 günde TİSKİ görüşmeleri olarak toplam 10 gün yapılacağı şeklinde bilgilendirme yaptı.
Zorluoğlu ardından yapılan çalışmalar konusunda bilgiler verdi.
Zorluoğlu şunları söyledi;
“Önce sizi Kahramanmaraş ziyaretimiz hakkında bilgilendireyim. Kahramanmaraş ile Trabzon arasında kardeşlik resmiyete kavuşmamıştı. Geçtiğimiz ay meçlilerimizde kardeşliğimizi resmileştiren kararlar almıştık. Kahramanmaraş’a ziyarette bulunduk ve Kahramanmaraş ile kardeşliğimizi resmen başlatmış olduk.
Ekimde Trabzon’un fethini kutladık.
Yine Geçtiğimiz ay Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yılıydı. Tekrardan kutlu olsun.
İstanbul’da Trabzon tanıtım günlerine katıldık.
Ulaşım Master Planının 2. Çalıştayını gerçekleştirdik. Güzel bir katılımla güzel bir gün oldu. Elde edilen veriler masaya yatırıldı. Faydalı bir çalışma oldu. 2022 başında ilk raporu sonunda da nihai raporu hazırlayıp sonuçlandıracağız.
“Trabzon Büyükşehir belediyesi olarak çok büyük yatırımlara ve projelere giriştik.” ifadelerini kullanarak yapılan, yapılmakta olan ve yapılacak projeleri sıraladı.
Zorluoğlu “Görüldüğü üzere hakikaten Büyükşehir Belediyesi olarak yatırımlar anlamında çok özel bir dönemi yaşıyoruz. Emeği olan herkese teşekkür ediyorum. İnşallah önümüzdeki süreçte çok daha güzel bir Trabzon hedefine ilerleyeceğiz” dedi.
Söz alan İYİ Parti Gurup Başkanvekili Arslan Güner, Başkan Zorluoğlu’na şu soruları yöneltti;
“Gülcemal’in dolmasından dolayı toprak döküm alanları yapılacaktı. Sanırım Akçaabat’ta Söğütlü bölgesinde bir alan belirlendi. Cumhurbaşkanlığı kararı ile acele kamulaştırma yapılması kararı alındı. Burası ne kadar süreyle şehrin hafriyat döküm alanı olarak kullanılacak? O bölgedeki trafik içerisine kamyonlar sokulursa yaşanacak sorunlar nasıl çözülecek?
Akçaabat minibüs dönüşümü yapılacaktı ve gayet güzel de gidiyordu. Bazı arkadaşlarımız verdikleri yetkiyi geri çektiler. Kooperatif ve Şoförler Odası ayrı ayrı sizinle görüşülüyor. Beraber görüştüğünüzü görmedik. Oradaki sıkıntı nasıl çözülecek?
Karadeniz Teknik Üniversitesi bölgesinde bulunan yol çalışmasında son durum nedir? Ne zaman faaliyete geçecek?
CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin söz alarak şu soruları yöneltti;
Geçenlerde tarım bakanı geldi ve üreticiye destek amacıyla bazı imzalar atıldı. Bunlardan biri de Akçaabat’taki Aronya meyvesi üretimi idi. Üreticiye destek için bir takım fidanlar verildi. Yalıncakta bir çiftçi 1 dönüm yerim var bu bitkiyi ektim, su için belediyeye başvurdum.
Beşirli’de kadın yaşam merkezi yapımına karar verildi. Bir hayırsever tarafından yapılacağı söylendi. 50 milyon bütçesi var denildi. Neden biz bunun yerini dolgu alanına yapıyoruz. Neden bu dolgu alanına yapıyoruz. Beşirlide 100’e yakın ağaç kesiliyor. Başka yer yok mu? Burası insanların nefes alacağı yerler. Asla yatırıma karşı değiliz ama yer yanlış.
Ganita – Faroz projesinde ticari amaçlı büfe görmemiştim. Ama mantar gibi büfeler oluşuyor. Bu büfeler sonra buraları sahipleniyor ve sonra sıkıntı çıkıyor. Bu konuda bilgi istiyorum.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç söz alarak şunları söyledi;
Az önce bahsettiğiniz projeler için size Belediye başkanı olarak ve ayrıca bir Trabzonlu olarak teşekkür ediyorum.
Kadın Yaşam merkezi ile alakalı Dolgu alanı ile alakalı Turgay Beyin görüşüne saygı duyarak bu proje daha önce kararı alınan bir bölgeydi. Yeri gayet doğru bir alan. Siz içerisine havuz da eklediniz. Kadınlarımız için güzel bir merkez olacak.
Ganita-Faroz bölgesinde bir yapılaşma söz konusu değil. İnsanlarımızın kullanımı açısından önemli bir bölgedir.
Başkan Murat Zorluoğlu sorulara yanıt olarak şunları söyledi;
“Dolgu alanı ile alakalı olarak orası bize 2 yıl yetecek. Bizim kontrolümüz altındadır, oradaki insanlar ile koordineli şekilde çalışıyoruz
Akçaabat dolmuş dönüşümü farklı bir konu. Trabzon Merkezindeki dönüşüm yılsonu tamamlanacak. Akçaabat için aynı şeyi söyleyemeyeceğiz. Akçaabat’tan da bize bir talep geldi. Bizde yüzde 50 +1 ile karar alabileceğimizi söyledik. Fazlasıyla muvafakatname geldi. Bizde bir planlama yaptık ve bir karar aldık. Zaman içerisinde muhatap kooperatifin bu otobüs ve minibüsleri temin etmesi gerekirdi. Zaman içerisinde bu muvafakatname verenlerin çoğu vazgeçtiğini söyledi. Yılsonuna kadar zaman var. O minibüs ve otobüsleri alırlarsa sistem uygulanacak. Ama görülen o ki gerçekleşemeyecek.
Sadece 9 kişi otobüs aldı. Mağdur varsa bunlardır. Önümüzdeki dönem yeniden değerlendirilecek. Arkadaşlarımızın bu 9 otobüsün sahibi ile alakalı çalışmaları devam ediyor. Bu konuda Büyükşehir Belediyesinin bir kusuru yoktur. İlgili kooperatifin otobüsleri sağlayamamasıdır.
KTÜ yol çalışması inşallah şubat ayı sonunda bitecek.
Kadın sığınma evi çalışmalarındaki ağaçlar yeniden değerlendirmek üzere yerlerinden alınıyor.
Ganita-Faroz’da 7 tane büfe öngörüyoruz. Farklı konsepte yer alacaklar. O yüzden orada bir yoğunluk oluşması söz konusu olmayacak."