Haber61 Haber Servisi
Ak Parti Genel Başkan Vekili Numan Kurtulmuş Trabzon’da basın mensuplarıyla bir araya geldi. Basın toplantısına Ak Parti Trabzon İl Başkanı Sezin Mumcu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, AK Parti Yerel Yönetimler Başkan Yardımcısı Ayşe Sula Köseoğlu hazır bulundular.
Numan Kurtulmuş yaptığı açılış konuşmasının ardından soru cevap bölümüne geçildi.
Kurtulmuş’un konuşmasında satır başları şu şekilde:
İki gündür Trabzon seyahatimizin bugün ikinci günüdeyiz. Bizim için faydalı olan notlarımızı ve dostlarımız aldığımız ve görüşlerini kaydettiğimiz ve ilgili konuları ilgili bakanlıklar ile paylaşacağımız bir gezimiz oldu.
Türkiye’nin 1 haftalık gündemi Avrupa'nın bir haftalık gündemine eşittir. Türkiye’de yeni bir ekonomik anlayışına gittiğimizi hepimiz görüyoruz.
Türkiye uzun yıllar üretemeyen dışarıya bağımlı bir ekonomik model olduğunu gördük.
Geçtiğimi yıllarda İMF’ye olan bağlılığın dışına çıktık bu Türkiye’de milattır.
Türkiye bugünden itibaren yeni bir ekonomik yönelim içerisindedir. Türkiye bir daha yüksek faiz düşük kur sarmalının içerisine düşmeyecektir. Türkiye üretim odaklı bir ekonomik modele yönelecektir.
İkincisi ise Türkiye de bir daha başta İMF olmak üzere hiçbir zaman ekonomik vesayete girmeyecekir.
3. ise bütçe açığı ve cari açık dediğimiz açıklar devam etmeyecektir.. Bunların giderilmesi anlamındaki düzenlemeler devam edecektir.
Türkye’nin bu anlamdaki yönelişi bu anlamdadır.
Türkiye 2010 yılında yüzde 10 oranında bir büyüme ile bütçe açığı Cumhuriyet tarihinin en düşük seviyelerindedir. Türkiye 14 Milyon dolarlık cari açık vererek, cari açık kapatma noktasına gidecektir.
Çok az da olsa işsizlik oranlarında aşağı yönlü azalma gözükmektedir ve pandemi öncesi duruma gelmiştir.
Vatandaşımızın rahatı açısında herkesi tatmin edecek bir asgari ücret belirlenecek ve en kısa zamanda açıklanacak.
Memur maaşalrıının enflasyonun altında olmayacak şekilde tüm bakanlıklarımız çalışıyor.
Kamu çalışanlarımızın da enflasyon karşısında ezilmeyerek vatandaşımızın refahı sağlanacaktır.
Bu sürecin olumsuz etkilerini ortadan kaldırılması anlamında 780 milyar bir destek verildiğini belirtmek isterim.
Çiftçilerin kuraklık desteği verilmesi ile alakalı bakanlıklarımızın çalıştığını belirtmek isterim.
Hangi vatandaşımızın ne ihtiyacı var ise o konuda destek vermeye devam edeceğiz.
Ülkemizin üretmekten başka bir çaresi yoktur. Üreterek daha güçlü bir Türkiye olmak yolunda çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Soru Cevap Bölümü
- Üretimden bahsettiğiniz. Ekonomi devletlerin iflas etmesine veya şahlanmasına etki eden bir nokta. Pandemide ekonomi sıkıntılı ve Türkiye bundan nasibini aldı. Türkiye’nin tek kurtuluşu üretim dediniz. Türkiye üretmiyor muydu? Daha önce tarıma destek verilmiyordu?
Türkiye tabiki üretiyordu. Ekonomik sistemler ülkelerin tercihleridir. Hiçbir ekonomi yoktur ki siyasetten ayrı olsun.
Bizim gibi ülkeler için önemli olan etkilerden biri de coğrafyasıdır. Bu bir seçenek değil bir zorunluluktur. Bölgenin ortak noktası Türkiye’dir. Türkiye nin bu coğrafyada ayakta durmak zorundadır.
Dışardan ucuz bulduklarımızı aldık ve içeride ürettiklerimiz kaldı.
Karadeniz'deki Rus pazarlarını biliyoruz. Dışardan ucuz bulduklarımızı aldık. Çünkü paramız değerliydi.
Mesela İHAlar için yıllarca Amerika’nın kapısında kaldık. Ancak kötü komşu insanı mal sahibi yapar misal kendi İHA’mızı yaptık.
Karadeniz’de neden doğalgaz arıyorsunuz diyorlar. Dışardan daha ucuza alırsınız diyorlar. Ya vermezlerse? Bize yakın zamanda ambargo uygulamadılar mı?
Bizim üretim yapmamız lazım.
Tarım konusuna gelince…
Eski zamanlarda diyorlardı ki siz neden sanayileşme ile uğraşıyorsunuz siz tarımla uğraşın diyenler gıdanın önemini görünce siz tarımla da uğraşmayın diyorlar.
Su, gıda ve güvenlik konusunda güçlü olmamız lazım. Başkasının ürettikleri üzerinde bunları kuran Türkiye’den kendi ürettikleri ile bunu yapmalı. Her alanda rekabet edebilmesi lazım.
Bizim hem kendimize yeten bir ülke hem de dışarıda rekabet eden bir ülke olmaz zorundayız.
Döviz düşünce dışa alım azalıyor. TL ile alım düşünce insanlar dövize yöneliyor. Doların ve dövizin satışında bir kısıtlamaya olur mu?
Türkiye döviz kurunu belirleme açısında serbest piyasayı uygular. Ama parasını dövizde kullanıp değerlendirmek bir ahlaksızlıktır. Ayrıca stokçuluk yapmak da açık bir ahlaksızlıktır.
Özellikle stokçuluk noktasındaki denetimlerin sıklaştırmak gerekir.
Ama dövizin satışını yasaklamanın da doğru olacağını düşünmüyorum. Ama kısa zamanda her şey yoluna oturur ama fırsatçılık yapanlar yaptıklarının cezasını da çekerler diye düşünüyorum.
Sıvı yağın fiyatını arttığını söylüyorlar. Biz bu fiyat artışlarını biz de biliyoruz çünkü acısını hissediyoruz. Ama sınır kapılarındaki tır kuyruklarını ve ihracat artışlarını görmek lazım. Türkiye’nin büyüme rakamlarını da görmek lazım.
Trabzon’daki yatırımlar ve vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıların nasıl çözüleceği konusundaki sorulara yanıt veren Kurtulmuş “Trabzon’un projeleri ile alakalı fikir sahibi oldum ve gerekli bakanlıklarımıza ileteceğim. Şehirlere gelecek yeni yatırımlar konusunda şehrin tüm dinamiklerinin hemfikir olması gerekiyor. Trabzon’a ne yatırım gerekiyorsa iş size düşüyor. Bunda hem fikir olduğunuzda bir de size yardımcı olacağız. Ekonomide şuanda en temel konu güven ve istikrardır. Halkın içerisindeyiz her yer de çok farklı kesimlerle konuşuyoruz. Kızıyorlar ama yine bunu düzeltecek olan Tayyip Erdoğan’dır diyorlar.
Algı operasyonuyla bir şey söylüyorlar ama muhalefetin bu işleri çözebileceklerini düşünemiyorlar. Millet bazı şeyleri görünce millet bizi gördükçe bu sorunları çözecek olan yine sizsiniz diyor. Sorunlar konusunda gerekli çalışmalar yapılıyor ve en kısa sürede çözülecektir.” İfadelerini kullandı.
Trabzon’da AK Parti’nin son durumunu ve ilk seçimde kaç milletvekili alacağı konusunda sorulan soru üzerine ise “İnşallah 2023 seçimlerinde AK Partiyi milletimizin 1. Parti yapacağını ve Cumhurbaşkanımızın ilk turda cumhurbaşkanı seçeceğine yürekten inanıyorum. “ cevabıı verdi.