Ortahisar Belediyesi tarafından "Türkiye Yüzyılı'nda Yerel Yönetimler çalıştayı" düzenlendi.
Düzenlenen çalıştayda Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç açıklamalarda bulundu.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin küçük işler ile uğraştırıldığını ifade eden Genç, açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:
“2012 yılında hükümetimiz ve parlamentomuzca çıkarılan yasa uyarınca 2014 yılı itibariyle büyükşehir statüsünü kazanan Trabzonumuzda ve toplamda 30 ilimizle beraber yeni bir yasa yerel mevzuat uygulamaya konuldu ve yerelde ayrı tüzel kişiliklerle beraber ilçe belediyeleri oluştu.
Yeni bir yasa hasebiyle ilk anda uygulama birliği oluşamaması bakımından çünkü daha önceki büyükşehir belediye kanunumuzda belediye sınırları içerisinde cari olan bir yasa mevcut iken şimdi bütün vilayet sınırlarını kapsayan bir yasa olması hasebiyle uygulama konusunda tabiatı itibariyle bir kısım sorunlarla karşılaştık.
Çünkü belediye olarak haklın iradesiyle bir yetki alıyorsunuz ama o yetkiyi uyguladığınız coğrafi alanda başka kurum ve kuruluşların da kamu ve halk adına aynı şekilde yetki kullandığını görüyorsunuz. Bu yetkilerin kullanılırken kesin çizgilerle açık bir şekilde uygulamada her halükarda bir kısım aksaklıklarla karşılaşabiliyorsunuz.
Kıymetli hocalarımız detaylarını sunumlarıyla birlikte ortaya koyacak.
Şu tespiti yapmak istiyorum. Trabzon’umuzu örnekleme olarak ortaya koyduğumuzda 18 ilçemizle beraber 18 ayrı yerel idaremiz ve bir Büyükşehir Belediyemiz, ama aynı zamanda bu 18 ilçede kamu adına kamu erkiyle beraber hizmet eden kamu kuruluşlarımız, kamu adına taşrada görev yapan kamu kuruluşlarımız var. Hep beraber aynı coğrafyada hizmet ediyoruz. Dolayısıyla yetkilerimiz, sorumluluklarımız bu hizmet işini yürütürken çok önemli. Şu tespiti yapmak istiyorum. Büyükşehir yapılanması oldu ve biz 2014 yılından itibaren Trabzon’umuzda Büyükşehir Belediyemizin koordinasyonunda, onun görev ve sorumlulukları itibariyle hizmet etmeye çalışıyoruz. Şöyle hususlarla karşılaştık.
Maçka’mızın köyünden bir vatandaş geldi, mevkisini de tarif ederek “şurada bir yol talebim var” dedi. Murat Başkan Maçka’nın o köyünün o yolunun sorumluluğunda. Başkanımız bunu nereden bilecek. Onca işin arasında o köyün o yolu için Daire Başkanını çağırıp ilgilenmesi talimatını verdi.
Şunu söylemek istiyorum. Büyükşehir yapılanmasıyla beraber ilçe belediyelerimizin sorumluluğu ile büyükşehir belediyemizin sorumluluğunu biraz daha genel hatlarıyla beraber ayırmamız lazım.
Yani mahalleyi ilçe belediyesine bağlayan ana yolun Büyükşehir’e, ara yolun ilçe belediyelerine bağlı olması gibi bir kavram tenakuzu içerisinde bu yasanın uygulama zorluğu devam eder.
Benim bakışım şu. Büyükşehir yapılanmamıza göre Büyükşehir Belediyemiz şehrimizin büyük işleriyle beraber konumlandırılması lazım. Şunu söylemek istiyorum. Büyükşehir Belediyemiz, şehrimizin büyük ölçekli imar planlamalarında bütünlüğü sağlamakla görevli olmalı, yetkili de olmalı. Çünkü bunun ayrı ayrı uygulamalarla beraber şehrimizde imar konularında hangi aşamalara geldiğimizi kendi eleştirel yaklaşımlarımızla beraber görüyoruz.
Ve diğerleri Büyükşehir Belediyemiz şehrimizin büyük yatırımlarıyla ilgilenmesi lazım. İehrimizin istihdamıyla ilgilenmesi lazım. Şehrimizin gelişen trendi nedir? Şu anda bir turizm destinasyonundayız. Bu trend şu anda turizm. Turizm ile ilgili çalışmaları koordine etmesi veya paydaşı olması lazım. Yani üst yol şekli iş ve işlemlerde olması lazım. Oysaki biz Büyükşehir Belediyemizi şu anda Maçka’mızın yazlık köyündeki bir yoldan sorumlu tutuyoruz. Veya Şalpazarı’mızın Geyikli Mahallesi’ndeki bir mezarlıktan sorumlu tutuyoruz. Veya Düzköy’deki itfaiyenin çalışmasından sorumlu tutuyoruz.
Bu şehre ne lazım, yatırım istiyoruz. Ne yapacak Murat Zorluoğlu Başkanımız, körfez ülkelerini ziyaret edecek. Yatırımcı getirecek. Veya turizm. Bu sene turizm konusunda bazı ülkelerden gelen ziyaretçilerin farklı tercihlerde olduğunu da gözlemledik. Bunlarla ilgili uğraşması lazım. Biz Büyükşehir Belediyemizi küçük işlerle uğraştırıyoruz. Oysaki bu işleri ilçe belediyelerinin üstlenmesi lazım. Bu genel bir tespitimiz.
Bunun dışında da özellikle altyapı çalışmaları veya karşılaştığımız pandemi nedeniyle hemen çok ciddi proaktif bir koordinasyona ihtiyacımız oldu. Ama bunu yapabildik biz Trabzon olarak. Koordinasyon. Çünkü yine mevzuatımıza göre daha önceki Büyükşehir yapılanmasından önce Valimizin hem yerele dair yetkileri vardı hem il genel meclisi itibariyle yetkileri vardı.
Bunun için de neler yapılabilir onların da değerlendirilmesi ve katkı sunulacak hususlarda mutlaka öneriler ileri sürülmesi gerekiyor.
Bu çalışmayı neden önemsiyorum? Bu gördüğümüz hususlarla ilgili hükümetimiz esasında bir çalışma başlattı ama bu Meclis aşamalarına gelemedi. Hatta Meclis’te bir kısım çalışmalar geldi ama çalışmalar tamamlanıp Genel Kurul aşamalarına gelemedi. O nedenle bizim de uygulamada gördüğümüz bu hususları daha derli toplu bir disiplin altında ve katılımcı bir anlayışla beraber-ki Trabzon’umuzda biz üniversitelerimizin çok ciddi katkısı, görüşlerini alıyoruz- bu uygulamadaki hususları alıp bir bütüncül yaklaşımla Ankara’ya, hükümetimize, Cumhurbaşkanımıza arz etmeyi düşünüyoruz. Bu nedenle bu çalıştayı tertip ettik.
Kentsel kalkınmadaki kastımız mesela turizmin bu işe ne kadar katkısı var, tarımın bu işe ne kadar katkısı var?
Ortahisar Belediyesi bir ilçe belediyesi olmasına rağmen Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü kurmak zarureti hasıl oldu ve kurduk. Çünkü pandemiyle karılaştığımızda hemen gıda tedariki aklımıza geldi.
Bu nedenle yereldeki kapasitemiz nedir? Devletimizin tarımsal politikalarını yerel ile nasıl örtüştürebiliriz? Bunlar detayları olan konular. O nedenle çalıştayı ben önemsiyorum.
Dinamik bir şehiriz. Ciddi bir sivil toplumumuz var. Siyasi partilerimiz aktif. Hepsi katılımcılık manasında ciddi katkılar sunuyor. Çok ciddi mesai birlikteliği içerisinde bulunduğumuz muhtarlarımız var. Mahallelerdeki bu katılımcılığı sağladığımız. Konfederasyon Başkanımız hemşerimiz.
Şehrimizde sağ olsun Murat Başkanımızın koordinasyonunda Trabzonlu temiz içme suyuna erişsin diye 565 kilometrelik bir içme suyu şebeke yenilenmesi yapılıyor. Vatandaşımızın veya bu şehri yazın ziyaret edenlerin konforunu ciddi manada etkilediğimizin farkındayız. Bu çalışma başlı başına çok ciddi bir koordinasyonu gerektiriyor çünkü eş zamanlı olarak birden fazla parametrenin bir araya gelmesiyle beraber start verip yürünebilen bir çalışma. İnşallah bu dönem tamamlayacağız bu çalışmamızı da.
Devletimiz de sosyal yardım konusunda çok proaktif çalışmalar yürütüyor ama biz de işin bir tarafındayız. Orada da ciddi bir koordinasyon gerekiyor ve hepsi kadar çok çok önemli olan Dirençli ve Aktif Akıllı Şehirler konusunda 15 gün önce Trabzon’da Büyükşehir Belediye Başkanımızın başkanlığında yürütülen bir forumla beraber dirençli kentler deklerasyonu yayınlandı. Uluslararası nitelikli olan bir toplantıydı. Çünkü artık iklim değişiklerinin hayatımızı doğrudan etkilediği bir dönemi yaşıyoruz. Mevsimlerin birbirine geçtiği bir dönemi yaşıyoruz. Bu anlamda da toplumsal ve fiziksel imkan ve kabiliyetimiz nelerdir, bunlarla beraber gelen olağanüstü bir duruma karşı nasıl bir proaktif bir tavır alabiliyoruz ve hemen faaliyete geçirebiliyoruz. Mobilizasyon kabiliyetimiz nedir? Tüm bunlar bu çalıştayımızın da konusu”
Çalıştayda sunum yapan MARGEM Başkanı Halil Memiş de katılımcılara Yerel Yönetimler Reformu hakkında bilgiler verdi.