Ortahisar Ulaşım Sorunu ve Master Plan

Deva Partisi Ortahisar İlçe Çevre ve Şehircilik Birim Başkanı Çetin Meral Ortahisar'da ulaşım sorunu ve masterplanı hakkında açıklamalarda bulundu.

Deva Partisi Ortahisar İlçe Çevre ve Şehircilik Birim Başkanı Çetin Meral Ortahisar'da ulaşım sorunu ve masterplanı hakkında açıklamalarda bulundu.

Trabzon'un cazibe merkezi bir kent olmayı hedeflerken ortaya çıkabilecek sorunları öngörüp bilimsel çalışmalar yapılması gerektiğini ifade eden Meral, git gide artan trafik sıkışıklığı gürültü ve hava kirliliğinin hayatı yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğini vurguladı. 

Raylı sistemin Trabzon'un tüm paydaşları ile sahipkenmesi gerektiğini açıklayan Meral açıklamalarında şu ifadelere yer verdi;

"Trabzon’da ulaşım sorunu gittikçe içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Cazibe merkezi bir kent olmayı hedeflerken ortaya çıkabilecek sorunları öngörmek iyi bilimsel yöntemlerle çalışmayı gerektirir. Kentiçi ulaşımın en önemli sorunları olan trafikte artan motorlu taşıt sayısı, trafik sıkışıklığı ve bu durumun neden olduğu hava, gürültü kirliliği ile yaşam kalitesinin olumsuz yönde etkilenmesi üzerine günümüzde sürdürülebilir ulaşım politikaları uygulanmalıdır.

Trabzon için ulaşım master planında neden bu kadar geç kalındı ? Her dönem gelen yerel yöneticilerimiz sadece şehrimizi oyaladı zaman kaybettirdi. Şimdiye kadar yapılan tek çalışma son bir yıl içinde veri toplamak!! Verileri doğru analiz etmek edebilmek daha da önemlidir. Yapılacak plan, çevre düzeni planı ve uygulama imar planları ile uyuşmalıdır. Kentimizin ulaşım konusunda öncelikleri belirlenmelidir.

Trabzon raylı sistem anlamında uygulanabilir rantabl bir şehirdir. Raylı sistem özellikle doğu-batı aksında büyük rahatlama sağlayacaktır. Bu aksta bulunan Akçaabat,Trabzon üniversitemiz, Şehir Hastanesi, Akyazı stayumu, Ayasofya, Moloz, Meydan , Liman bölgesi ,Avm , KTÜ, havaalanı, Adliye, yomra, özel üniversite, Arsin organize bölgesi için önem arz etmektedir. Her geçen gün artan Uluslararası transit yol trafiği malesef şehir trafiğimizi olumsuz etkiliyor. Doğru bir raylı sistemi bu kentin tüm paydaşları ile sahiplenmesi gerekiyor.

Ulaşım dokusu ve toplu taşıma Trabzonun topografik yapısının neden olduğu fiziki kısıtlamalar sebebiyle sahil hattı boyunca gelişmiş bir kenttir. Eğimli arazi yapısından kaynaklı, kent doğu-batı yönünde doğrusal gelişim göstermiştir. Kentte aynı doğrultudaki yol alternatifleri de kısıtlıdır. Kentin merkezinde doğu-batı aksı doğrultusunda erişimi sağlayan yollar kuzeyden güneye doğru sırasıyla 2. DevletSahil Yolu Caddesi, Devlet Sahil Yolu Caddesi, Kahramanmaraş Caddesi, İnönü Caddesi,Yavuz Selim Bulvarı ve yapımı devam eden Kanuni Bulvarı’dır. Bu durum doğu-batı yönündeki kent içi yolculuklarda ana güzergahlar üzerinde talebin yığılmasına sebep olmaktadır. Trabzon’un ulaşım problemi uzun zamandır var. Sürekli tıkanan trafik , şehrin merkezi yerlerinde yoğun trafik sıkışıklıkları , karmaşa içinde dolaşan toplu taşıma araçları , otopark yetersizlikleri…

Raylı sistem projesi Ortahisarın trafiğini rahatlatacaktır. Güney Çevre Yolunun önemi gittikçe artmakta uygulamaya geçilmesi gerekmektedir. Sadece trafik sorununu çözen bir proje değil şehrin güneye doğru genişleme ve şehirleşme projesidir. Kuzey-Güney akslarını rahatlatacaktır. Konunun tarafları olan STK’larla, bu projeler önceden plan aşamasında paylaşılıp , değerlendirilip kentimiz için en uygun çözüm yolu bulunabilir. Amacımızın Trabzonun ulaşım sorununa ‘Deva olmak’ , kısa vadeli günü kurtaracak yöntemlerle bir yere varamayız. Trabzon’un ulaşım sorunlarının giderilmesi, çevre ve insan odaklı plan oluşturması ilk günden belirlediğimiz ana hedefimizdir." diye ifade etti.

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri