Ortahisar Belediyesi, okullarda çevre bilincini artırmak için seminerler düzenliyor. Bu kapsamda birçok ilkokul, ortaokul ve lisede çevreyle ilgili seminerler düzenlendi. Çevre mühendisleri tarafından verilen seminerlerde geri dönüşüm, çöplerin ayrıştırılması, çevre temizliği, çöplerin zamanında çıkarılması, ambalaj atıkları, atık piller, bitkisel atık yağlar gibi konularda öğrenciler bilinçlendiriliyor.
Ortahisar Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü'nde görevli çevre mühendisleri Özlem Akbulut, Ezgi Kazan ve Gökçe İpek tarafından verilen seminler öğrenciler tarafından dikkatle dinleniyor.
"ÇEVRE BİLİNCİ ANAOKULUNDA BAŞLIYOR"
Çevre bilincinin çocuklara çok küçük yaşlarda benimsetilmesi gerektiğine dikkat çeken Çevre Mühendisi Özlem Akbulut, dünyada çevre bilincine yönelik eğitimlerin anaokulu çağından başladığını belirtti. Çevre bilinciyle ilgili Türkiye'de önemli bir farkındalık oluşmaya başladığını ifade eden Akbulut, "Maalesef, dünyamız hem evsel atıklar, hem de sanayi atıkları nedeniyle giderek daha kirli hale geliyor. Toprak, su ve hava her geçen gün daha da kirleniyor. Tabi bu durumda insan sağlığını ciddi boyutlarda tehlikeye atıyor. Çevre kirliliği nedeniyle hastalıkların hızla arttığına şahit oluyoruz. Milyonlarca insan temiz içme suyundan mahrum kalıyor. Çevre temizliği birey olarak herkesi ilgilendiren bir konu. Bizler birey olarak hem kendimiz hem de yakın çevremizi bu konuda uyarmalıyız. Mesela kullandığımız atık pilleri normal çöp bidonlarına değil de atık pil kutularına atmalıyız. Çünkü bir atık pil topraktan temizlenmesi 500 yıl gibi uzun zaman alabiliyor. Pillerin insan sağlığına ve çevreye çok büyük zararları vardır. Piller cıva, kadmiyum, kurşun, çinko, mangan, lityum, demir, nikel, kobalt ve kimyasal maddelerden üretilir. Bu maddeler doğada çok uzun zaman bozulmadan kalarak gıdalara, tarım ürünlerine karışarak vücudumuza girer. Ve bizleri hastalandırır... Bir küçük kalem pil 4 metrekare toprak kirletir ve bu toprağı üretim yapamaz hale getirir. Yine atık yağlar konusunda birtakım önlemler alabiliriz. En azından evde yemek annemizi atık yağları lavaboya dökmemesi için bilinçlendirebiliriz. Çünkü kanalizasyon sistemine karışan atık yağlar hem toprağı hem de suları kirletiyor. 1 litre atık yağ 1 milyon lt içme suyunu kirletiyor." diye konuştu.
"ÇÖPLER AYRIŞTIRILARAK ATILMALI"
Çöplerin konteynırlara ayrıştırılarak atılması gerektiğine dikkat çeken Ezgi Kazan, "Çöplerin geri dönüşümü konusunda dünyada her geçen yıl yeni teknolojiler ortaya çıkıyor. Hammaddesi metal, plastikler ve cam olan çöpsel atıklar geri dönüştürülerek yeniden ekonomiye kazandırılıyor. Özellikle atık kağıtlar yeniden dönüştürülerek bunlardan kağıt elde ediliyor ve milyonlarca ağacın kesilmesi önleniyor. Biz de bu konuya çok dikkat etmeliyiz. Çöplerimizi ayrıştırarak çöp konteynırlarına atmalıyız. Cam atığı cam bölümüne, atık kağıtları kendi kutularına ve metal atıkları da metal atıkların toplandığı kutulara atmalıyız. Çünkü bu çöpler geri dönüştürülerek tekrar kullanıma sunuluyor." ifadelerine yer verdi.
"ÇÖPLER ZAMANINDA ÇIKARILMALI"
Çöplerin Ortahisar Belediyesi tarafından belirlenen saatlerde toplandığını ve bu nedenle çöplerin bu saat dilimlerine yakın dışarıya çıkarılması gerektiğine dikkat çeken Gökçe İpek ise, "Belediyemiz her gün düzenli olarak çöpleri topluyor. Bu nedenle çöplerin belirlenen saatlerin çok öncesinde ya da sonrasında dışarıya bırakılması çok önemli. Zamansız bir şekilde dışarıya çıkarılan çöpler çevre sağlığını tehdit ediyor. Belediyemiz tarafından toplanıncaya kadar bu çöplerden pis kokular yayılıyor ve bunlarda üreyen bakterilerde çevre sağlığını tehdit ediyor. Bu nedenle çöpleri zamanında dışarıya çıkarmak çok önemli. Bu konuda ailelerimizi uyarmalıyız." diye konuştu.