Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane illerinden 2017 yılının 10 ayında (Ocak-Ekim) 1 milyar 155 milyon 700 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştiğini belirterek bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,6 oranında bir düşüş yaşandığını belirtti. İhracatın iller bazında dağılımında Trabzon ili ihracatında yüzde 6,8, Rize ili ihracatında yüzde 0,7 ve Artvin ili ihracatında yüzde 6,9 oranında düşüşler yaşanırken, Gümüşhane ili ihracatında yüzde 80 oranında bir artış yaşandığını kaydeden Gürdoğan “İl ihracatlarında yaşanan düşüşte en önemli etken, tarımsal ürünleri grubu içine yer alan fındığın birim ihraç fiyatlarında bir önceki sezona göre yaşanan düşüş olup, fındık ihracatında miktar olarak artış yaşanmasına rağmen değer tutarında birim ihraç fiyatlarındaki gerilemeye bağlı olarak düşüş yaşanmıştır. Rize ve Artvin illeri ihracatındaki düşüşte en önemli etkenin bu illerden komşu ülkelere yapılan ihracatta ihraç kapılarımızda yaşanan altyapı eksiklikleri ile ihraç taşıması yapan taşıtlarımızın Gürcistan’da TIR parklarında 4-5 güne yakın zorunlu olarak bekletilmelerinin yol açtığı olumsuzluklardan kaynaklanmaktadır. Gümüşhane ilimiz ihracatında görülen yüksek oranlı ihracat artışının nedeni ise; İl’den bu yıl önemli miktarda artış gösteren madencilik ürünlerinin ihracatında görülen artış yanında, metal fiyatlarındaki yükseliş trendi ihracatta önemli artışa neden olmuştur” ifadelerini kullandı.
2017 yılı ilk 10 ayında ihracatı yapılan ürünler hakkında da bilgiler veren Gürdoğan “Bir önceki yıla göre yüzde 16 oranındaki düşüşle 680 milyon 572 bin 223 dolar tutarında ihracatla Fındık ve Mamulleri birinci sırayı, yüzde 48 oranındaki artışla 198 milyon 594 bin dolar tutarındaki ihracatla Yaş Meyve Sebze Ürünleri ikinci sırayı ve yüzde 13 oranındaki artışla 127 milyon 422 bin 813 dolar tutarındaki ihracatla da madencilik ürünleri üçüncü sırayı almaktadır. Bölgemizden 2017 ilk 10 ayında 111 farklı ülkeye ihracat yapılmış olup, en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke ise sırasıyla; Rusya Federasyonu, İtalya, Almanya, Gürcistan ve Fransa olmuştur. Bu ülkelerden Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda yüzde 177’lik artış sağlanmıştır. Bu artıştaki en önemli etken Rusya tarafından Ülkemiz menşeli yaş meyve sebze ürünlerine uygulan yasağın kademeli olarak belli ürünlerde kalkması ile ürün sevkiyatların da hızlanmasından kaynaklanmış, ancak domates başta olmak üzere belli ürünlere getirilen firma ve miktar kısıtlamasının devam etmesinden dolayı, bu ürünlerdeki ihracatımız istenilen düzeyde arttırılmamaktadır. Rusya Federasyonu’na yönelik yaş meyve sebze ihracatında kısıtlamaların tamamen kaldırılması ile bağlantılı olarak ihracatımızın önümüzdeki dönemde daha üst rakamlara ulaşacaktır” açıklamasında bulundu.
Gürdoğan, Avrasya coğrafyası ve Gürcistan’a yönelik ihracatta alternatif bir kapı olarak Muratlı Sınır Kapısı’nın bir an önce açılması gerektiğine vurgu yaparak “Bu konuda Gümrük ve Ticaret Bakanımızdan aldığımız müjdede 2018 yılı içinde Muratlı Sınır Kapısının yapımına başlanacak olması ihracatçımızı umutlandırmıştır. Bunun yanında, Gürcistan’a ve Gürcistan üzerinden diğer ülkelere taşıma yapılan Türk plakalı taşıtların Gürcistan’da TIR parklarına zorunlu sokularak bekletilmesi ve daha önce 1 günde yurda dönüş yapan taşıtların 4-5 günde geri dönüş yapabilmesi sorununun da ivedilikle çözümü konusunda ilgili Bakanlıklarımızın girişimleri sürmektedir” ifadelerini kullandı.
Rusya'ya ihracaatta %177 artış
Doğu Karadeniz Bölgesi’nden yapılan ihracatta geçtiğimiz yılın Ocak-Ekim dönemine göre yüzde 4,6 düşüş yaşanırken, Rusya’ya ihracatta ise yüzde 177 oranında artış olduğu belirtildi.