Saadet Partisi Ortahisar İlçe Başkanı Burak Turhan, spekülasyona teslim olan konut piyasasında yaşanan kaosun, kısa vadede kentsel dönüşümle, uzun vadede ise yeni yaşam merkezlerinin oluşturulmasıyla çözülebileceğini söyledi.
Türkiye ekonomisini ‘freni patlamış kamyona’ benzeten Turhan, ekonominin hızla uçuruma doğru gittiğini belirterek oluşan kaotik durumdan bütün sektörlerin olumsuz etkilendiğini ifade etti.
Konut sektöründe de büyük sorunların yaşandığını belirten Saadet Partisi Ortahisar İlçe Başkanı Burak Turhan, konuyla ilgili şu açıklamayı paylaştı:
EKONOMİDE KAOS DÖNEMİ YAŞANIYOR
AK Parti iktidarlarının bugüne kadar uyguladığı ekonomi politikaları, plansız, programsız, üretim ve verimlilikten uzak bir anlayışla oluşturuldu. Spekülasyon ve rant öncelikli bu politikaların ağır bir bedeli olacağı belliydi. İşte toplum olarak bugün bu bedeli, ağır bir krizle birlikte ödüyoruz. Krizden kurtulmak için atılan yanlış adımlar, krizi çözmek bir kenara daha da büyütmektedir. Artık iş rayından çıkmış, ekonomi kaosa teslim olmuş durumdadır.
DAR GELİRLİ VATANDAŞ İÇİN EV SAHİBİ OLMAK BİR ÜTOPYADIR
Bütün sektörlerde olduğu gibi emlak-konut sektöründe de büyük bir belirsizlik, düzensizlik ve denetimsizlik yaşanmaktadır. Bu piyasada yaşanan fiyat artışlarının bilimle, akılla, vicdanla izahı mümkün değildir. Trabzon gibi bir şehirde, sıradan daireler 2-3 milyona, daha kaliteli daireler ise 8-10 milyona satılıyorsa, bunun serbest piyasayla açıklanması mümkün değildir. Bunun sebebi fırsatçılık kadar, iktidara ve geleceğe olan güvensizliktir. Bu ortamda dar gelirli vatandaşlarımız için konut sahibi olmak artık hayalden öte, ütopya haline gelmiştir.
HER AİLENİN BİR KONUTU OLMASI, ANAYASAL BİR HAKTIR
Anayasanın 36’ıncı maddesi, “Herkes temel insani gereksinimlerini karşılayabilecek, insan haysiyetine yakışır biçimde konut ve barınma hakkına sahiptir” der. Türkiye Cumhuriyeti Devleti sosyal bir devlet olduğuna göre, anayasanın bu hükmünü yerine getirmelidir. AK Parti iktidarı bugüne kadar sosyal devlet olmanın gereğini yerine getirmemiş, konut piyasasını özel sektöre teslim etmiş, vatandaş müteahhitler ile bankalar arasında sıkışıp kalmış, bir daireyi kendine alırken en az bir daireyi de faize, bankalara alıp vermiştir.
TRABZON’DA KONUT SORUNU KENTSEL DÖNÜŞÜMLE ÇÖZÜLEBİLİR
Şehrimiz Trabzon, coğrafi konumu gereği sahil bandında sıkışıp kalmıştır. Bugüne kadar şehri ve ülkeyi yönetenlerin öngörüsüzlüğü sebebiyle nüfus yoğunluğu normalin çok üzerinde artmış, bu durum da arsa ve konut fiyatlarını artırmıştır. Bir yandan ekonomik kriz ve belirsizlik, öte yandan yabancıların arsa ve konut talebi, fiyatları anormal derecede artırmış, vatandaşlarımız mağdur olmuştur. Trabzon’da konut sorununun çözümü kısa vadede kentsel dönüşümlerle, uzun vadede ise bilhassa şehrin güneyinde kurulacak yeni yerleşimlerle çözülebilir. Bunun için Güney Çevre Yolu ve şehri dikey olarak bölen yeni yollara ihtiyaç vardır.
KENTSEL DÖNÜŞÜM, MESLEK ODALARI ELİYLE YÜRÜTÜLMELİ, SİYASET BU İŞE KARIŞMAMALIDIR
Trabzon’da konut arsası üretimi son derece pahalıdır, şehirde konut alanı kalmamıştır. Yapılması gereken şey, eski konutların kentsel dönüşüme tabi tutulmasıdır. Ekonomik ömrünü tamamlayan sayısız konut, uzmanlarca hazırlanan ve geniş bir mutabakatla oluşturulan kapsamlı bir planlamayla dönüşüme tabi tutulmalıdır. Buralardaki hak sahipleri kesinlikle mağdur edilmemeli, tarihsel doku korunmalı, coğrafyayla uyumlu hareket edilmeli, ticaret değil, yaşam ve refah öncelenmelidir.
Siyaset kurumu sadece karar alınması, yasal alt yapının hazırlanması ve planlama sürecine dahil olmalı, sonraki süreçler ise meslek odaları öncülüğünde oluşturulacak bağımsız komisyonlar marifetiyle yürütülmelidir. İşin yürütülmesi de çok sıkı bir denetime tabi tutulmalı, yandaşların korunduğu, zenginleştirildiği oyunlara dönüşmemelidir. Üretilecek yeni konutlar ilk kez ev sahibi olacak vatandaşlarımıza, mümkünse kira öder gibi uygun koşullarla verilmelidir. Böylece Trabzon bir yandan konut problemine çözüm üretirken, öte yandan da imar problemlerinden ve görüntü kirliliğinden de kurtulabilir.