Sağlık Bakanlığı'ndan Trabzon'daki hastaneye önemli unvan

Sağlık Bakanlığı Tarafından verilen Anne Dostu Hastane ünvanı Kanuni Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ne verildi.

Haber61 – Haber Servisi – Sağlık bakanlığı tarafından 2015 yılından beri hastanelere verilen “Anne Dostu” ünvanı bu yıl, Türkiye’de eğitim araştırma hastanesi statüsünde olup doğum sayısı benzer hastaneler içindeki Kocaeli ve Konya’dan sonra 3. Eğitim araştırma hastanesi olma özelliğini taşıyan Kanuni Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ne verildi.

“Anne Dostu” unvanı ile ilgili açıklamalarda bulunan Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği sorumlusu Doç. Dr. Yeşim Bayoğlu Tekin, şu ifadeleri kullandı;

“Anne dostu hastane unvanının anlamını açıklamadan önce bunun felsefesini açıklamakla sözlerime başlayayım. Anne Dostu felsefesi nedir? Doğum sürecinde anne adayının deneyimli bir kadro ile sürekli desteklenerek güvenli bir ortamda doğum yapmasını gerçekleştirmektir. Anne adayının ihtiyaçları ve istekleri gözetilerek mahremiyet ve kendini güvende hissetme beklentilerinin özenle karşılandığı bir ortam sağlamak amaçlanmaktadır. Doğum sürecinde anne adayının özgürce hareket etmesinin sağlanması, ihtiyaç duyduğu enerjiyi alabilmeleri için gerekli sıvı ve besin ihtiyacının karşılanması hedeflenmektedir. Anne adayının bu süreçte yeterli destek alabilmesi ve güçlendirilmesi için arzu ettiği bir yakınının yanında ona destek olabilmesi sağlanmaktadır. Tecrübeli ebe kadrosu ve kadın doğum hekiminin desteği ile doğum süreci yakından gözlenmektedir. Doğum ağrısıyla baş edebilmesi için masaj yöntemleri uygulanmakta, doğumun sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için anne adayının hareket etmesi, yürümesi ve pilates topu ile egzersiz yapması teşvik edilmektedir. Ağrının azaltılması için uygun olan anne adaylarında epidural ile doğum ya da suda doğum imkanları sağlanmaktadır. Doğumun tamamen doğal seyrinde seyretmesi için tıbbi bir gereklilik olmadıkça herhangi bir müdahalede bulunulmamakta ya da ilaç uygulanmamaktadır. Anne adayının tek kişilik odalarda içinde tuvalet ve duş imkanın olduğu ev ortamına benzer şekilde rahatlıkta ve konforlu bir ortamda doğum tecrübesini yaşaması hedeflenmektedir. Doğum eylemi ve normal doğum süreci aynı oda içinde gerçekleşmektedir. Bebek doğar doğmaz annesinin teni ile teması sağlanmakta ve kordonu geç klemplenmektedir. Bu süreçte anne sütü ile de bebeğin en kısa sürede buluşması için bir an önce emzirilmesi sağlanmaktadır. 

Aslında anne dostu felsefesinin temeli anne adayının eğitimi ile başlamaktadır. Gebelik sürecinin başlaması ile birlikte annenin bilinçlendirilmesi, farkındalığının artması ve doğum süreci ile ilgili korkularından arınarak gebelik sürecini yaşaması için gebe sınıfları ve gebe okullarında eğitimler verilmektedir. Bu eğitim süreci gebelik, doğum eylemi ve lohusalıkla ilgili anne adayının ihtiyaç duyduğu tüm eğitimleri kapsamaktadır. Tüm eğitim modüllerini tamamlayan anne adayının eğitimin sonunda doğum yapacağı ortamı görmesi ve kendini sürece hazırlaması için doğum odalarını ziyaret etmesi sağlanmaktadır. Anne adayının doğum süreci le ilgili ön yargılarını aşması ve doğumun gerçekleşeceği ortamı tanıması için bu tarz eğitimler ve ziyaretler önem taşımaktadır.

Doğum sürecinin doğal seyrinde izlenmesi ve tıbbi gereklilikler dışında müdahaleler yapılmaması anne adayının doğum sürecini tedavi edilmesi gereken bir hastalıktan çok normal akışında giden bir süreç gibi algılanmasına yardımcı olmaktadır.

Oksitonin dediğimiz bir hormonun vücutta salgılanması ile doğum kasılmaları başlamaktadır. Bu hormonun vücut tarafından salgılanması doğum sürecinin kusursuz ilerlemesine yardımcı olmaktadır. Anne adayı stresten uzak, konforlu ve kendini güvende hissettiği bir ortamda bu süreci yaşarsa bu hormon o kadar yüksek düzeyde salgılanır ve doğum kısa sürede gerçekleşir.  

Anne dostu felsefesinin odak noktası anne ve bebektir. Bebek doğar doğmaz annenin kucağına verilmekte ve anne ile bebeğin bu buluşması bağlanma sürecinin daha güçlü olmasına da temel hazırlamaktadır.

Bu unvanı kazanmak hastanenizde verdiğiniz hizmetleri nasıl etkiledi.

Anne dostu hastane sürecine ekip olarak 2 yıldır hazırlanmaktaydık. Öncelikli olarak verilen tüm doğum hizmetlerini anne odaklı yapmayı amaçladık. Anne adayının doğum sürecinde ihtiyaç duyacağı mahremiyet ve konfor için gerekli alt yapı düzenlemesi ve fiziki ortamlar oluşturularak doğumhanemiz düzenlendi. 

Tüm çalışanlarımız, anne dostu felsefesini aşılamak ve bilincini kazandırmak için eğitim sürecinden geçirildi ve eğitimlerimiz sertifikalandırıldı.

 Anne adaylarını eğitmek bu işin en önemli ayağı. Anne adayı ne kadar bilinçli ve bilgili olursa doğum süreci ile baş etmesi o kadar kolay olacaktır. Gebe okulumuz 1,5 yıldır aktif olarak çalışmaktadır. Birebir ya da gruplar halinde eğitimler verilmektedir. Bu eğitimlerde sadece anne adayları değil eşleri ya da yakınları da eğitime dahil edilmektedir.

Doğum sürecinde anne adayını sürekli destekleyen tecrübeli ebe ve uzman hekim kadromuz normal doğum sürecinde tüm anne adaylarının yanında yer almaktadır.

Bebek doğar doğmaz annesi ile buluşturuluyor ve ten tene temas sağlanıyor.

Doğum ağrısını azaltmak için epidural anestezi ve hidroterapi yani suda doğum seçeneklerini de anne adaylarına sunuyoruz.

Unutmayalım insanın doğasında doğal doğum var. Bu içgüdüsel bir eylem. Her kadına normal doğum yapma hakkı sunulmalı ve her anne adayı bu hakkına sahip çıkmalıdır.”

Yorum Yap
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar (4)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Trabzon Haber Haberleri