Soylu: 4 yıl çok önemli

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Önümüzdeki 4 yıl Türkiye'nin büyümesi açısından çok önemli fırsatlar yılıdır ve 64. hükümetimiz önümüzdeki 4 yıl içinde gerek yatırımları artırmada, gerek Türkiye'nin gelişmesini önemli bir noktaya taşıma

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, "Önümüzdeki 4 yıl Türkiye'nin büyümesi açısından çok önemli fırsatlar yılıdır ve 64. hükümetimiz önümüzdeki 4 yıl içinde gerek yatırımları artırmada, gerek Türkiye'nin gelişmesini önemli bir noktaya taşımada kararlıdır ve bunu gerçekleştirecektir" dedi.
 
Soylu, Valilik A Toplantı Salonunda düzenlenen Kamu Yatırımları Değerlendirme Toplantısı'nın açılışında yaptığı konuşmada, toplantının hem Trabzon'da yapılan yatırımları gözden geçirebilmek hem de 2016, 2017, 2018 ve 2019 yılına yönelik projeksiyonu tekrar masaya yatırmak amacıyla gerçekleştirildiğini belirtti.
 
Türkiye'de 2015'te iki genel seçim yaşandığını anımsatan Soylu, "Seçimlerin akabinde şimdi önümüzde 2019'a kadar seçim yapmayacağımız ve her birimizin önüne bakacağı, kendi planlamalarımızın, projeksiyonlarımızın bir şekilde gerçekleştirileceği bir döneme doğru adım atıyoruz. Özellikle Trabzon için ifade etmek istiyorum ki bir çok alanda, 21. yüzyıla kendi medeniyet mirasının şehre bıraktığı gücüyle birlikte çok anlamlı ve fırsatları önünde duran bir şekilde girmektedir" diye konuştu.
 
Soylu, 2019'a kadar olan 4 yıllık sürecin ciddi şekilde değerlendirileceğini vurgulayarak, şöyle devam etti:
 
"Trabzon turizm, ticaret, eğitim, spor, kültür ve sanat şehri. En önemli özelliklerinden biri de Trabzon doğal tarım şehri. Bunların hepsini bir araya getirebilecek çalışmaları yapmalıyız. Özellikle bugüne kadar yapılmış yatırımların büyük avantajını da hep birlikte yönetmeliyiz. Ordu ve Giresun Havalimanı'nın olmasına rağmen bir taraftan 2015'in seçim yılı olmasına rağmen sadece şu rakam Trabzon'un cazibesinin ne kadar yükseldiğinin en temel göstergelerinden biridir. Trabzon Havalimanı, kendi havalimanı ölçeğinde Avrupa'da beşinci olmuştur ve yüzde 20'nin üzerinde yolcu artışıyla birlikte bu cazibesini çok net şekilde ortaya koymuştur. Büyüyen bir Trabzon var ve bizim yöneticiler olarak birlikte bunu iyi planlamalı ve geleceğe iyi hazırlık yapmalıyız."
 
Trabzon'a Körfez ülkelerinden yaklaşık 500 bin turist geldiğine dikkati çeken Soylu, "Kaydı 400 bin civarında kayıtsızı ile 500 bin Körfez'den gelen turist var. Buna yönelik iyi bir hazırlık yapmalıyız. Hazırlık yaparken kendi kültürel kodlarımızı, yöresel mimarimizi, tarihi değerlerimizi, sanatsal zenginliklerimizi öne çıkarmalıyız. Hepimiz görüyoruz, Türkiye'de ve dünyanın bir ölçeğinde nerede yarışma yapılsa bu şehrin evlatları sporda da sanatta da kültürde de resimde de her yerde kendi farkındalıklarını ortaya koymaya çalışıyorlar. Bir cevher olarak ortada duruyor ve bizim yapmamız gereken bu cevheri iyi bir şekilde işlemek ve bu cevheri yarına hazır hale getirebilmek" değerlendirmesinde bulundu.
 
- "Gelecek 4 yıl reformlar yılı olacak"
 
Bakan Soylu, gelecek 4 yılın reformlar yılı olacağına işaret ederek, "Önümüzdeki 4 yıl Türkiye'nin büyümesi açısından çok önemli fırsatlar yılıdır. 64. hükümetimiz önümüzdeki 4 yıl içinde gerek yatırımları artırmada, gerek Türkiye'nin gelişmesini önemli bir noktaya taşımada kararlıdır ve bunu gerçekleştirecektir. 4 yıl boyunca biz ardışık reformları gerçekleştiren, bunu milletimizle paylaşan ve bu dönüşümü, değişimi sürekli olarak takip ettiren bir anlayışı ortaya koyacağız" dedi.
 
Soylu, Trabzon'da da 4 yıl boyunca çok çalışan, gayret gösteren, iyi koordinasyon oluşturan, sinerji meydana getiren bir anlayışın hakim kılınması gerektiğini belirtti.
 
Trabzon'un Türkiye'nin en yaşanılabilir şehri unvanını koruduğunu anımsatan Soylu, "Bu bizim için hem bir sorumluluk hem de sürekli üstte tutulması gereken hedeflerden biridir" diye konuştu.
 
Soylu, her alanda vatandaş memnuniyetini en üst seviyeye çıkarma anlayışıyla çalışacaklarını vurgulayarak, engelsiz şehir olma noktasında da çalışmaların titizlikle yürütülmesi gerektiğini anlattı.
 
- "Yaylalardaki yapılaşmayı tasvip etmiyoruz"
 
Zenginleşmenin, tarihin içinde biriktirilen kültürü yarına taşımakla olacağını ifade eden Soylu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
 
"Bizim buradaki evlerimizin kendine ait bir kültürü, yöresel mimarisi var. Yaylalarda yapılanlardan da burada yapılan her türlü kamu binasından da sorumluyuz. Şehir estetiğini, yöresel mimarimizle ortaya koyabilecek bir anlayışı gerçekleştirmeliyiz. Attığımız her adımın bu kodlara dayalı olması lazım. Bunu yaparken de sürekli araştıran, arayan, farkındalık oluşturan ve sürekli ortak akılla birlikte daha iyisini bütünleştirebilecek bir anlayışı da ortaya koyabilmeliyiz."
 
Şehirde yaşayanlar açısından kritik iki problem olduğunu anlatan Soylu, "Biri yayla problemi. Yaylalardaki yapılaşmayı tasvip etmiyoruz. Bu yapılaşma kabul edilebilir değildir. Yaylalar bize böyle teslim edilmemiştir. Kritik bir hukuki açık var, daha doğrusu hukuki bir kapan var hem yapılamamasına yönelik hem de fiili olarak yapılmasını ortaya koyan. Bu da bizim bu bölgeye ait değerlendirmeyle içinden çıkabileceğimiz bir durum olarak gözükmelidir" dedi.
 
Bakan Soylu, şunları kaydetti:
 
"Bizim Uzungöl gibi, bütün dünya mirasına emanet edebileceğimiz çok önemli bir alanımız var ama maalesef orada da yapılaşmayı altüst etmiş durumdayız. Çok net söylüyorum Uzungöl meselesine hiç kimse girmek istemiyor ve herkes uzağında duruyor, 'acaba girersek buradan çıkabilir miyiz' diye. Bizim bu korkularla gidebilecek hiçbir yerimiz yoktur. Biz burada bir nesiliz. Bundan 50, 100 yıl sonra sorumluluk bu neslin üzerine bırakılır. 'Siz milli eğitim müdürü, milletvekili, belediye başkanı, ticaret odası başkanıydınız sesinizi çıkarsaydınız' diye bizi sorumluluk içerisine alırlar. Ben bu sorumluluğu hissediyorum. Bu sorumluluğu hep beraber hissetmemiz gerekir düşüncesi içerisindeyim."
 
- Orman sahiplendirme sorunu
 
Vatandaşın önemli bir sorununun da orman sahiplendirme sorunu olduğunu anımsatan Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Bu meseleyle ilgili de çalışmalarımızı önümüzdeki dönem anayasal bir düzenleme yapabilme fırsatı olmasa dahi bir şekilde aşabilme konusunda bir değerlendirme ortaya koyacağımızı belirtmek isteriz. Orada da vatandaşa yönelik bir farklı bakış açısı söz konusu. Yılların getirmiş olduğu bir sahiplendirme maalesef son zamanlarda farklı bir alana doğru sevk edildi. Bunu iyi ölçmek, hakkaniyet ölçüsünde değerlendirmek ve bu hakkaniyet ölçüsünde bir süreci takip etmek doğru olandır." 
 
Katılımcılara, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın selamını da ileten Soylu, konuşmasını şöyle tamamladı:
 
"Allah ülkemizin ve milletimizin yardımcısı olsun. Umudumuz ve moralimiz en üst seviyededir. Herkesin umudunun ve moralinin en üst seviyede olmasını arzu ediyoruz. Türkiye'nin hem gelişmişliğinin hem istikrarının hem huzurunun hem de dünya ölçeği içinde kendi alanında bulunan ülkelerle rekabet edebilme kabiliyetinin en iyi olacağı 4 yıla doğru gidiyoruz. Allah, inşallah bu söylediklerimiz konusunda bizi utandırmaz."
 
Vali Abdil Celil Öz, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Muhammet Balta, Ayşe Sula Köseoğlu ve Salih Cora, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, belediye başkanları ile kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcilerinin katıldığı toplantı, daha sonra basına kapalı devam etti. 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri