Haber61 / Haber Merkezi / Haber: Emrah PAÇA
Trabzon’un en önemli turizm merkezlerinden Sümela Manastırı’nın devam eden restorasyon çalışmaları nedeniyle 2 yıldır kapalı olması bölge esnafını isyan noktasına getirdi.
Sümela Manastırı kapalı olduğu için turist gelmediğini ve para kazanamadıklarını söyleyen dolmuş durağı şoförleri, “Bölge halkı olarak çok mağduruz. Müteahhit firma kışın gelip 1-2 yapıp gidiyor, yazın ise hiç çalışmıyor. Yetkililer halimizi görsün." dedi.
Trabzon’da turizmin gözbebeği merkezlerinden Maçka ilçesinde bulunan Sümela Manastırı, 2 yıl öncesine kadar turizm getirisinde büyük pay sahibiydi. Manastır, 22 Eylül 2015 tarihinde başlayan restorasyon çalışmaları nedeniyle 1 yıl süreliğine ziyarete kapatılmıştı. Ancak 1 yılda bitirilmesi düşünülen çalışmalar, birkaç ay sonra ikinci yılını tamamlayacak. Uzun süren restore çalışmaları ve hem manastırı hem de turisler için tehdit oluşturan kaya kopmalarını engellemek için de yapılan çalışmaların uzun sürmesi, geçimini turizmden sağlayan esnafı çileden çıkardı.
Haber61.net'e açıklamalarda bulunan bölge esnafı, Tur şirketlerinin de manastır kapalı olduğu için turları iptal ettiğini belirterek “2 yıldır kazanamıyoruz. Çoluk çocuk bakan insanlarız. Eylem yapmayı düşünüyoruz. Yetkililerden burası için acil çözüm bekliyoruz” şeklinde belirtti.
KIŞIN GÖSTERMELİK ÇALIŞIYORLAR, YAZIN HİÇ ÇALIŞMIYORLAR
Şoförlerinden Hasan Kargı, "2 yıldan bu yana hiçbir icraat yok. Bu kadar zamanda yapılması gereken çalışmaların yüzde 1'i yapılmamıştır. Devlet olarak buna çok yavaş bakılıyor. Sayın Turizm Bakanı burayla ilgilenmiyor. Trabzon yönetimi, Maçka ilçesi, hiç kimse burayla ilgilenmiyor. Ödenek olmadığından dolayı müteahhit firma çekip gitti. Yazın havaların güzel olduğu zamanlarda çalışmıyorlar ama kışın havalar kötü olduğunda buraya gelip 1-2 iş yapıp gidiyorlar. Bizler yöre halkı olarak burada çok mağduruz. Kilisenin bir an önce faaliyete geçmesi gerekiyor. İnsanların burada çok büyük kaybı var. Bizim durak olarak yaklaşık 1 trilyonun üzerinde ciromuz vardı. 2 yıl oldu ve bunu kaybediyoruz. Bizim dışımızda diğer esnaflar da var. Türkiye geneline bakarsak, arkadaşlarımız 50’de fazla tur şirketlerinin buraya yapılan turlarını iptal ettiğini söylüyor. Sümela olmadan Karadeniz gezisi olmaz. Sümela kapatılmıştır ve ben bunun arkasında siyasi nedenler olduğunu düşünüyorum. Başka yörelere insanları kaydırmaya çalışıyorlar. İddia ediyorum, Sümela Manastırı, Akçaabat, Çaykara veya Of yörelerinde olsaydı tadilat 1 yıl içinde bitmişti. Ben lise mezunuyum ve bu halimle bana imkân tanınsa 1 yıl içinde yapar bitirirdim. Çanakkale’ye dev köprüyü 5 senede yapacaklar, Sümela tadilatını bu gidişle ancak 2020’de bitirirler. Çok yazık ve ayıp. Bize hiç yakışmıyor." diye konuştu.
"BAKAN SOYLU AÇACAĞIZ DEMİŞTİ"
Durak şoförlerinden Harun Bayram da, manastırda çalışmaların ağır ilerlediğinden yakınarak "Vergimizi ve durak paramızı veriyoruz ama 2 senedir para kazanamıyoruz. Bunları hep cepten veriyoruz. Gelen de yukarı çıkmıyor. Mağdur kaldık. Aç kaldık, çoluk çocuk bakıyoruz biz. Valilikle görüşme yapmadık ama belediyeyle görüştük. Açılacak diyorlar ama tarih yok. Süleyman Soylu’ya bile söyledik 'Açacağız' dedi ama 1 sene oldu, hala açacaklar. Burda çalışma çok gevşek." ifadelerini kullandı.