Tarihi Sümela Manastırı'na yapılması planlanan teleferik projesi ihale aşamasına geldi. Bu proje manastırı ziyaret edecek olan yerli ve yabancı turistler için ulaşım ve etrafı seyir açısından büyük kolaylık oluşturacak.
Maçka ilçesi Altındere Vadisi Milli Parkı'ndaki Karadağ'ın eteklerindeki sarp kayalık alana kurulan, Türkiye'nin inanç turizmi yönünden önemli merkezlerinden olan tarihi Sümela Manastırı, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor.
Bu özelliğiyle bölge turizmine büyük katkı sağlayan Sümela Manastırı'nın, 22 Eylül 2015'ten itibaren kaya ıslah çalışması ve restorasyon dolayısıyla bir yıl süreyle ziyarete kapatılmasının ardından manastırla ilgili çalışmalara hız verildi.
Vadiden 300 metre yükseklikte yer alan, yakınına kadar ulaşan dar karayolu ile dik yamaçtaki patika yoldan ulaşılan manastırın ziyarete açılması sonrası, özellikle ulaşımda sorun yaşanmaması amacıyla valilik, karayolları, Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünce çeşitli çalışmalar yapıldı.
Bu çerçevede Trabzon Büyükşehir Belediyesi de manastıra yapılacak teleferiğe ilişkin proje çalışmalarını hızlandırdı. Manastırın bulunduğu yamacın alt kısmındaki vadiden manastır yanına kadar ulaşacak teleferiğin projesi tamamlanıp yapım için ihale aşamasına gelindi.
Manastırın restorasyonu, çevre düzenlemesi, yöreye gelecek turistler için yapılacak ahşap çardaklar, yön levhalarının konulması, tesis ve restoranın yenilenmesinin yanı sıra manastıra ulaşan yolun genişletilmesine ilişkin çalışmalar da sürüyor.
Ayrıca Altındere Vadisi'nin batı yamacında yer alan Sümela Manastırı'nı karşıdan gören ve tamamen ormanlık alandan geçen stabilize karayolunun da turistler için yürüyüş yolu yapılması için çalışmalar gerçekleştiriliyor.
"Sümela Manastırı, tarihin bize bıraktığı önemli bir mirastır"
Teleferik projesine ilişkin bilgi veren Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, yöre halkının "Meryem Ana" olarak adlandırdığı Sümela Manastırı'nın, tarihin bıraktığı bir kültür mirası olduğunu ifade etti.
Bu mirasa sahip çıkmak için ellerinden geleni yaptıklarını dile getiren Gümrükçüoğlu, "Bizim manastırla ilgili hazırladığımız teleferik projesi sonuçlanmış, yapım için ihale aşamasına gelmiştir ve yakında ihalesi gerçekleştirilecektir." dedi.
Gümrükçüoğlu, teleferiğin manastırın bulunduğu yamacın alt kısmındaki tesislerden başlayıp manastırın yer aldığı kayalık alana kadar ulaşacağını dile getirerek, "Teleferik, manastırı ve milli parkı gezmeye, incelemeye gelenleri rahatlıkla manastıra ulaştıracak. Halen manastıra çok güvenli olmayan bir karayolu ya da dik yamaçtaki patika yoldan ulaşım sağlanıyor. Bu teleferik, yaşlı, hasta, kilolu ya da fiziki gücünü yeterli görmeyen turistleri taşıyacak olması açısından önemli bir fonksiyonu icra edecek." diye konuştu.
Manastırın bulunduğu milli park alanının muhteşem doğal güzelliği olduğuna işaret ederek, teleferiği kullananların bu güzellikleri havadan görme imkanı bulacağını belirten Gümrükçüoğlu, manastırın yakınına kadar ulaşan ve yöredeki yaylalara da ulaşımı sağlayan yolun genişletilip güvenli hale gelmesi için de karayollarının çalıştığını kaydetti.
Gümrükçüoğlu, karayollarının manastırın bulunduğu alandaki yol çalışmasının 2 yıl sürebileceğini ifade ederek, bu süreden önce tamamlamayı planladıkları teleferiğin yöreye gelecek yerli ve yabancı turistleri mağdur etmeden güzel bir seyir imkanı sunacağını sözlerine ekledi.