Sümela'da kaya ıslahı yapılacak!

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, kaya ıslah çalışması dolayısıyla 22 Eylül'den itibaren bir yıl süreyle ziyarete kapatılan Sümela Manastırı'nın bu süreçte restore edilmesi önerisinde b

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Doğu Karadeniz Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Suat Gürkök, kaya ıslah çalışması dolayısıyla 22 Eylül'den itibaren bir yıl süreyle ziyarete kapatılan Sümela Manastırı'nın bu süreçte restore edilmesi önerisinde bulundu.
 
Gürkök, Maçka ilçesinde Altındere Vadisi'ndeki Karadağ'ın eteklerinde vadiden yaklaşık 300 metre yükseklikteki ormanlık alanda bulunan Sümela Manastırı'nın Türkiye'nin dünyada markalaşmış ziyaret alanlarından olduğunu söyledi.
 
Trabzon ve Doğu Karadeniz'in turizmde Sümela Manastırı ile tanındığını belirten Gürkök, "Sümela, kente, bölgeye gelenlerin yüzde 80, yüzde 90'ının ziyaret ettiği bir yer. Bir yıl kapalı olmasının, turizme olumsuz etkileri olacaktır. Eğer ıslah çalışması gerekliyse o da yapılacaktır çünkü güvenlik açısından kuvvetlendirme çalışmaları gerçekleştirilecek" dedi.
 
 
Gürkök, acentelerin 2016 yılı programlarının hazırlandığını ifade ederek, "Sümela'yı hem günlük hem de paket turlarımıza, aşağıdan görünmesi kapsamında yine koyacağız. Altına da 'İçeriyi ziyaret şu sırada çalışma dolayısıyla uygun değildir' açıklaması koyacağız hatta eğer olanak sağlanırsa kapıya kadar da çıkış olabilir. Ziyaretçiler dışarıdan Sümela'yı o şekilde ziyaret edebilirler" diye konuştu.
 
Sümela Manastırı'nda bu süre içinde sadece kuvvetlendirme çalışması yapılmasını istemediklerini belirten Gürkök, şunları ifade etti:
 
"Oraya çıkan yolun rehabilite edilmesini, içeride ziyarete açılmayan odaların da bu zaman zarfında iyileştirilerek ziyarete açılmasını istiyoruz. Böylece 'Bir sene kapalı kaldı ama Sümela'nın yeni yüzü ortaya çıktı' diye tanıtım yapabiliriz. O sayede de ziyaretçi sayımızı artırarak, bir senelik kaybımızı da karşılamış oluruz. Çalışmanın mayıs ayına gelmeden bitirilmesi çok daha güzel olur ama teknik açıdan bitirilemeyecekse yapacak bir şeyimiz yok."
 
 
"KAYA ISLAHI ÇALIŞMASININ GEREKLİ OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM"
 
Gürkök, kaya ıslahı yapılmasının gerekli olduğunu düşündüğünü aktararak, "Hakikaten yukarıdan gelen taşlardan bir tehlike var. Allah göstermesin herhangi bir hadise olursa onun altından kalkamayız. Bu da turizmi tam anlamıyla olumsuz şekilde etkiler. Öyle olacağına böyle olmasında fayda var. İstediğimiz, en kısa zamanda güzel bir şekilde komple çalışma yapılmasıdır. Böylece Sümela'nın o gizli kalmış görüntüsü, gizemliliği ortaya çıksın ve daha çok ziyaretçi alalım" değerlendirmesinde bulundu.
 
Atıl kalmış bazı kültürel ve tarihi yerlerin Sümela Manastırı'na alternatif olacak şekilde iyileştirilerek turizme takviye yapılabileceğini belirten Gürkök, "Vazelon Manastırı, Kuştul Manastırı var ama hepsi atıl vaziyette kalmış. Bunların restorasyonu yapılır da paket içerisine koyarsak, bir alternatif olarak ilerde geceleme sayısını artırma açısından önemli etken olur" dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri