Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Yönetim Kurulu Başkanı Eyyüp Ergan, "3 T/Tarım-Ticaret-Turizm" sloganı ile organize edilen "12x12 Karadeniz Toplantıları" kapsamında, TTB Çok Amaçlı Salonunda düzenlenen "4 Mevsim Trabzon Turizmi" başlıklı forumun açılış bölümünde yaptığı konuşmada, Trabzon'un, turizmin dört mevsime yayılabileceği bir coğrafyada bulunduğunu söyledi.
Trabzon'un doğası, tarihi değerleri ve sahip olduğu diğer özellikleri ile önemli bir turizm potansiyeline sahip olduğunu belirten Ergan, "Bu kıymetlerimizle yerli ve yabancı turistlere farklılıklar sunabilecek zenginliğe sahibiz." dedi.
Ergan, TTB olarak turizme katkıda bulunmanın arayışı içine girdiklerini vurgulayarak, şu değerlendirmede bulundu:
"Yeni anlayışlar ve yeni arayışlar çerçevesinde düzenlediğimiz forumda özellikle borsamızın iştigal alanına giren ürünler ve konuları baz alacağız. Borsa olarak, tarımsal alanlar ve ürünlerin de turizm kapsamında değerlendirilmesini istiyoruz. Bölgemizin en önemli tarımsal ürünleri fındık ve çayın hem yetiştirme hem de kullanım alanları turizm amaçlı organizasyonların parçası haline getirilmeli. Gayemiz, gittiği yerdeki farklılıkları görüp yaşamak isteyen yerli ve yabancı turistlere yöremizin ve ilimizin değerlerini tanıtarak turizme olan katkıyı arttırmaktır."
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şadan Eren, Trabzon'un geleceği için en önemli faktörlerden birinin turizm olduğunu ancak çok iyi kullanılması gerektiğini söyledi.
Trabzon'da turizmin çeşitlendirilmesi gerektiğine işaret eden Eren, "Turizmde en önemli şeylerden biri kısa vadede çok para kazanmaktansa uzun vadede çocuklarımıza miras olarak bırakabilecek en doğru işi yapmaktır." diye konuştu.
- Manastırdaki ayazma suyunun satılması fikri
TTB Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, açılış konuşmalarının ardından, Trabzon'da turizme ilişkin yapılabilecekler konusundaki fikirlerini katılımcılarla paylaştı.
Trabzon'un doğal güzelliklerini ve tarihi değerlerini anlatan Arslantürk, büyük turizm potansiyeline sahip Santa Harabeleri'nin öne çıkarılması gerektiğine dikkati çekti.
Arslantürk, Sümela Manastırı'nın Ortodoks topluluğu için önemini de vurgulayarak, "Sümela, dünyadaki Ortodoksların hac yaptığı bir nokta. Örneğin manastırın içindeki ayazmadan akan suyu küçük şişelere doldurarak turistlere satabiliriz. Buna benzer çok sayıda manastırımız var ve hepsinde de benzer bir şeyler yapabiliriz." dedi.
Üzerinde, "Sümela ayazma suyu" yazan küçük cam şişeyi katılımcılara gösteren Arslantürk, bunun ebatlarına göre değişmekle birlikte belki 10 avroya kadar satılabileceğini dile getirdi.
Arslantürk, bölgenin su kaynakları açısından da zengin olduğunun altını çizerek, bunların da turizm noktasında değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Katılımcıların da fikirlerini sunduğu foruma, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Adem Sarı, Trabzon Tarım ve Orman Müdürü Cahit Gülbay ve diğer ilgililer katıldı.