Ortahisar Milli Eğitim Müdürü Şükrü Köse’nin eğitim - öğretim yılının başlamasından hemen bir ay sonra görevden alınması kafalarda soru işaretleri bırakırken, bazı iddiaların da ortaya dökülmesine neden oldu. Milli Eğitim Müdürlüğünde aksayan yada şüphe uyandıran bir çok konunun tartışılmasının yolunu açtı.
En çok öne çıkan konu ise Taşımalı Eğitim için yapılan okul servisi ihaleleri..
AÇIK USULDE YAPILSA HERKES İHALEYE GİRECEK
Bu ihalelerin ilçelerde ayrı merkezde ayrı, herkesin kendine göre yapılması, her ilçenin kendine göre bir yol çizmesi, belirli firmaların ihaleleri alması, ihalelerin kısmı ve tek teklif usulü ile yapılarak belirli firmalarının önünün açılması, açık usulde yapılarak ilçeden yada dışından firmaların girerek teklif sunulmasının devleti daha çok zarardan kurtaracağı ortadayken bu uygulamadan vazgeçilmesi gibi bir çok husus tartışma konusu oldu.
4 MİLYON KAR ETTİRENLER VAR
Devlet bazı ihalelerde öyle zarara uğratıldığı görülüyor ki 800-900 liraya kadar tur firmalarının okul servisleri çekmek için fiyat kıracağı yerde 1,5 milyondan çıkan ihale 50 bin lira azına verilmiş. Ama bir ilçede 8 milyon liraya çıkan açık usulle herkesin gireceği ihalede fiyat yarı yarıya kadar inmiş 4 milyona bir firma tarafından alınmış. Yani devlet 4 milyon kar ettirildi!
Buna benzer bir çok konu.
Ama biz en çarpıcısından.
En çarpıcı örnekten başlayalım.
İLÇE MİLLİ EĞİTİME BİLDİRDİ BAŞINA GELMEYEN KALMADI
Düzköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü 2016-2017 yılında ilçede lise düzeyinde taşımalı eğitim için okul servisi ihalesine çıkıyor.
Yapılan ihale 72 araçlık!
Bu ihaleyi ilçe dışından giren Marapoğlu Turizm alıyor.
Marapoğlu Turizm yetkililerinin iddiasına göre ihaleyi kendilerinin alacağını tahmin etmediler bu nedenle 72 araçlık yaptılar.
Bunu okul servisi çekmeye başladıklarında gördükleri nedeniyle söylüyorlar.
Çünkü bir aracın gideceği yere 3 hatta 4 araç çıkmaya başlıyor.
15 kişilik araçta 3-4 öğrenci ile gidip gelen Marapoğlu, bunu ilçe milli eğitime bildiriyor.
Tek araçlık yerler var neden diğer araçlar diyor.
İFTİRA DAVASI SÜRÜYOR
Burada şu sorular ortaya çıkıyor;
“Fazla araçlı ihale yapılarak birilerine daha fazla kazanç mı sağlanmak istendi?”
Bu şikayet konusu olunca Marapoğlu yetkilileri ile ilçe milli eğitim müdürlüğü arasında sürtüme başlıyor.
Bu sürtüşme ile ilgili Marapoğlu Turizm İşletme Müdürü Gökhan Memiş’e soru sorduk.
Telefonla ulaşabildiğimiz Memiş şunları diyor; “İlçe milli Eğitim Müdürlüğünü şikayet ettim. Müfettişler geldi. Devleti zararı uğratıyorlar dedim. Fazla araçla ihaleye çıktılar. Benim ihaleyi alacağımı düşünmediler. Sonra 35 aracı çalıştıracaklar diğer araçlar yatacaktı. Bu hesap tutmadı. Ben ihaleyi alınca. Bunları gelen müfettişlere anlattım. Hiç bir şey yapılmadı. Sonra arkamdan uygulamada sorun yok diyerek bu usulsüzlüğü korudular. Şimdide bana ilçe milli eğitim müdürlüğü iftira davası açtı. Bu davamız sürüyor. “
İSTEKLERİNİ YAPMADIĞIMDAN BÖYLE OLDU
“Fazla araç çıkarıldığını nasıl ispat edeceksiniz?”
“Peki kendinizi nasıl savunacaksınız?” sorularına..
Memiş; “Bakın ben ondan sonraki yani 2017-2018 eğitim öğretim sezonun ihalesine de girip aldım. İhaleye girdiğimde araç sayısı aynı güzergahlar için 72’den 35’e düşürülmüştü. Yani bir yılda 37 araç ortadan kaldırıldı. Bu nasıl olur? Ben diyorumki burası bir yılda 500 öğrenci mi mezun etti? Yo öyle değilse birileri fazla araca ihale yaptırıyordu ben önledim! Ha ben istediklerini yapsaydım şimdi zarar da etmemiştim işimi de yapıyordum!”
“Bu ihaleler ne kadarlık?”
5 YILDIR AYNI SKANDAL SÜRMÜŞ
Memiş; “1 milyon 500 bin liralık ihale bir yıl sonra 900’e geriledi. Ve benden önce 5 yıl boyunca böyle burası ihale edilmiş. Aynı araç sayısıyla aynı güzergaha.. Varın devletin çektiği zararı siz anlayın işte..”
Bu soru cevap kısmı daha fazla lakin ben sizin net konuyu görmeniz için burada kesiyorum.
Zaten herseyini buraya kadar özetlemiş olduk.
Taşımalı eğitimde devlet zararı bununla da kalmıyor..
Başka detaylar farklı günde paylaşacağım..