Haber 61 / Özel Haber / Selay SAYKAL
Sürmeneliye Çamburnu orman yangınından sonra bir kötü haber de Kutlular çöplüğünden geldi. Trabzon’da Sürmene Çamburnu halkının yıllardır kapatılması için mücadele ettiği TRABRİKAP Kutlular Katı Atık tesisi vatandaşın tüm çabalarının aksine genişliyor.
2004 yılında yapılan Çamburnu Kutlular Katı Atık Depolama tesisinde kapasitenin yetmemesi nedeniyle alan genişletme talebinde bulunulduğu ortaya çıktı. Proje başvurusu 4 Ocak 2017 tarihinde yapılan "Çamburnu Kutlular Katı Atık Depolama Ek Lot İnşaatı" için 9 Ocak 2017 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından "ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR" kararı verildi.
Trabzon’un Sürmene İlçesi Çamburnu Kutlular mevkiinde bulunan ve yaşam alanlarını kirlettiği için bölge halkının defalarca şikayette bulunduğu katı atık depolama alanının mevcut 239,880 m2’lik alanına 18,800 m2 takviye yapılacak.
Proje tanıtım dosyasında, proje bedeli 5 milyon TL olan ve Orman Genel Müdürlüğü’nden tahsis edilen depolama alanının genişlemesiyle birlikte atıkların 1-2 yıl daha depolanması hedefleniyor.
Ek lotun döküm kapasitesi günde 95 ton atık olarak belirtilirken, ek lot sızıntı suyu için ilave sızıntı suyu ara depolama tankı, sızıntı suyu dengeleme tankı inşa edileceği belirtiliyor.
"ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR" AÇIKLAMASI
Trabzon Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün internet sitesinde 16 Ocak 2017 tarihinde duyurulan açıklama şu şekildedir:
“TRABZON ili SÜRMENE, ilçesi Çamburnu Kutlular mevkiindeki Trabzon ve Rize İli Yerel Yönetimleri Katı Atık Tesisleri Yapma ve İşletme Birliği tarafından yapılması planlanan Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri EK LOT İNŞAATI projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan dosyayı PTD Dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiştir ÇED Yönetmeliği’nin 17. maddesi gereğince Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri EK LOT İNŞAATI projesi'ne Valiliğimizce “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” kararı verilmiştir.”
9 Ocak 2017 tarihli ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR raporunda ise şu ifadeler yer alıyor:
“Trabzon ili, Sürmene ilçesi, Çamburnu Mahallesi Kutlular Mevkiinde TRAB-Rİ KAB tarafından yapılması planlanan “Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri Ek Lot Projesi” ile ilgili olarak İl Müdürlüğü’müze Çevrimiçi ÇED Süreci Yönetim sisteminden sunulan Proje Tanıtım dosyası incelenmiş ve değerlendirilmiş olup, 25.11.2014 tarih ve 29186 sayılı ÇED Yönetmeliğinin 17. Maddesi gereğince söz konusu proje için “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir (ÇED Raporu hazırlanmasına gerek olmadığı)” kararı verilmiştir.”
“Ayrıca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir (ÇED Raporu hazırlanmasına gerek olmadığı) Kararına ait Ek-3 Duyuru metninin Sürmene Kaymakamlığı ve Sürmene Belediye Başkanlığınca projeden etkilenecek veya etkilenmesi muhtemel halkın yaşadığı yer/yerlerde (belediye, kaymakamlık ve muhtarlık binasında veya köy odasında bulunan askı ilan yerlerinde) tebligatın yapıldığı günden itibaren 15 gün olarak askıda ilan edilmesi…”
ŞİMDİ NE OLACAK?
Konu hakkında görüştüğümüz Sürmene ilçesi Çamburnu Mahallesi Muhtarı Şükrü Arat, genişleme şeklinin batı yönüne doğru olacağını, evler ve arıtma tesisine 300-500 metre mesafesi bulunan çöp alanının yaşam yerlerine daha da yaklaşacağından şikayetçi.
7 yıl ömür biçilen depolama alanının kullanımını önce 10 yıla uzattıklarını, şimdi de yenisini yapacaklarını dile getiren Arat, “Eskiden burada çukur vardı ve insanlara o zaman mantıklı geldi ve yaptılar. Mevcut alanın dışına çıkmak çok yanlış. İnsanlarımız çöpün yukarı kısmındaki ırmaktan gelen suyu kullanıyor. Çevre zaten berbat durumda. Yöneticilerin B planı yok o yüzden alanı değerlendirmeye çalışıyorlar. Sahile veya başka yerlere çöp dökülmesini biz de istemeyiz ama bu yapılan da doğru değil. Buna çözüm bulmaları lazım.” dedi.
"ÇED GEREKLİ DEĞİL RAPORUNU NASIL VERİRLER?"
Yeni ek lotun Karadeniz Bakır İşletmelerinin eski yeri üzerine yapılacağını ve alanın dolgu malzemesiyle yapıldığını söyleyen Şükrü Arat tehlikeye şöyle işaret etti: “Dolgu alanı aşırı yağışlar olduğunda heyelana dönüşüp buraları kirletmişti. Bakır işletmelerinin olduğu dönemde orada çalışan arkadaşlarımızdan aldığımız bilgiler, dolgu malzemesinin altının balçık olduğu ve kamyonların bile saplandığı yönünde. Yetkililere göndereceğim yazıda bu alanın kullanılamayacağını, yerleşim yerlerine, arıtmamıza tarım arazilerine yakın olduğunu belirttim. Heyelan, patlama, toprak kayması gibi bir olumsuzlukta aşağı kesimdeki Gökçesu mahallemiz tehdit altında. ÇED raporu almak zordur. ÇED gerekli değil yazısına bende cevap yazdım, gerekli makamlara bildireceğim. Neye istinaden bu yazıyı verebiliyorlar, böyle bir şey olabilir mi? Bu işin artık ucu kaçtı. Yıllardır kapanması için mücadele ediyorduk şimdi daha da büyütecekler. Ne yapacağımızı ben de bilmiyorum.”
CHANGE.ORG'DA İMZA KAMPANYASI DÜZENLENDİ
İstanbul'da yaşayan Sürmeneli Selahattin Emir, 2016 yılının Kasım ayında change.org isimli sitede Çamburnu Kutlular Katı Atık Tesisi'nin kapatılması için açtığı imza kampanyasıyla bölge halkıyla beraber sosyal medya üzerinden mücadele veriyor.
Fırsat buldukça Sürmene'ye geldiğini ve gördüğü manzara karşısında duyduğu derin üzüntüyü dile getiren Selahattin Emir, "Katı atık tesisi 10 yıl önce de ÇED raporuna uyulmayarak yapılmıştı. Bakır madeninden kalan boşluk doldu, şimdi de yükseltip iyice çöp yığmaya uğraşıyorlar. Trabzon ve Rize’nin bütün çöpleri buraya geliyor. Çamburnu, Karadeniz’de mavi bayrağı olan tek bölgeydi. Çamburnu çöplerle kirletilince mavi bayrağı da aldılar." dedi. Arıtma sistemleri yok, çöp suları ırmaklara karışıyor. Fatih Akın bir dönem gelip bunun için film çekti. Sesimizi duyurmak için yapmadığımız şey kalmadı." diye serzenişte bulundu.
ÇAMBURNU ÇÖPLÜĞÜ FİLME ÇEKİLDİ CANNES'DA GÖSTERİLDİ
Sürmene Çamburnu'nda yaşayanlar 2004 yılından bu yana katı atık toplama tesisine karşı mücadele ediyor. Çamburnu halkı seslerini duyurabilmek için onlşarca kez şikayette bulunarak zaman zaman protesto gösterileri düzenledi Kutlular katı Atık Depolama Tesisi'ni görüntüleyerek paylaşan vatandaşlar çeşitli sosyal medya ortamlarında tepkilerini gösterdi. Çamburnu halkının mücadelesi ünlü yönetmen Fatih Akın tarafından çekilen ‘Cennetteki Çöplük’ belgeselinde anlatılmış ve 65. Cannes Film Festivali’nde gösterilmişti.