Türkiye'de ve Dünyada yoğun ilgi gören Likapa için Trabzon'da 12 bin fidan üretildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından uygulamaya konulan eylem planında hedeflenen 400 bin maviyemiş fidanının ilk serisi olan 12 bin likapa fidanı üretildi.
Türkiye’de mavi yemiş, ligarba, ayı üzümü, morsivit, çalı çileği, Trabzon çayı gibi isimlerle, yurt dışında ise 'blueberry' olarak tanınan yaban mersini (Likapa) gerek taze tüketim gerekse işlenmiş meyve sanayisi açısından sahip olduğu güçlü pazar dolayısıyla üreticiler açısından yüksek gelir sağlıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı da üreticilerin daha fazla gelir elde etmesi ve köylülerin refah düzeyinin üst seviyelere çıkması amacıyla ve Türkiye’de mavi yemişin daha geniş alanlarda ve yoğun olarak üretilmesi için bir eylem planı hazırlayarak uygulamaya koydu. 2015 yılında başlatılan ve 2019 yılında tamamlanacak olan Likapa (Maviyemiş) Eylem Planı kapsamında beş yılda üretilmesi planlanan 400 bin likapa fidanının ilk serisi olan 12 bin adet likapa fidanı Of Orman Fidanlığı'nda üretildi.
FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Trabzon’da Ligarba, Rize’de Likapa, Artvin’de Morsivit veya Mahabak olarak isimlendirilen Maviyemişin yabani meyveleri yöre halkı tarafından reçel, pekmez ve şurup yapılarak tüketiliyor. Mineral ve vitaminlerce zengin olan Maviyemiş insan sağlığı açısından çok yararlı özelliklere sahip bulunuyor. Yaprak ve kuru meyvelerinden yapılan çayın ishal giderici özelliği yanında Maviyemiş iltihaplar için dezenfektan özelliği taşıyor. Kansere karşı vücudu koruyan enzimleri aktive eden Maviyemiş, aynı zamanda yağlı bileşiklerin vücuttan atılmasını da sağlıyor.