Haber61 / Haber Servisi
Trabzon'un Çukurçayır, Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt ve Gözalan mahallesinin yüzlerce sakini, Kanuni Bulvarı nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor. Mağdur olduklarını iddia eden vatandaşlar, kamulaştırma yapılan bölgede toplanarak basın açıklaması yaptı.
İmar Kanunu'na göre arazilerinin yüzde 40'nın bedelsiz kamulaştırılmasına karşı duran vatandaşlar Akoluk'ta toplanarak basın açıklaması yaptı. Gencinden yaşlısına çok sayıda kişinin katıldığı açıklamayı, mahalle sakinlerini temsilen Alparslan Genç yaptı.
5 mahalle olarak kamulaştırmalar yüzünden mağdur olduklarını söyleyen Alparslan Genç, 'Adalet istiyoruz' diyerek devlet büyüklerine seslendi.
Alparslan Genç şunları söyledi: "Çukurçayır, Gölçayır, Kutlugün, Düzyurt ve Gözalan mahallelerini kapsayan, yaklaşık 19 kilometresi istimlak bedelleri ödenerek, yaklaşık yüzde 70’i tamamlanan Kanuni Bulvarı yolunun kalan 6 kilometresi yani yüzde 30’luk kısmı bu 5 köyümüzden geçmesi planlanmaktadır.
Fakat Kanuni Bulvarı yolunun kalan 6 kilometrelik bölümünü, Trabzon Büyükşehir Belediyesi İmar Yasası’nın 18. Maddesi gereği imar planı kılıfına uydurarak gariban köylü vatandaşlarımızın elinden topraklarımızın yüzde 40’ını sırtını kanuna yaslayarak bedelsiz şekilde haksız şekilde gasp etmeye çalışmasını endişeyle karşılıyoruz. Hâlbuki yasalar, devlet kurum ve kuruluşları halkın müreffehi ve varlığı içindir diye biliyoruz.
Arazilerimizin kanuna dayanarak bu şekilde gasp edilmesine devletimizin yasalarının izin vermeyeceğine olan inancımız tamdır. Belediye yetkilileri bizlere düzgün bir şehirleşme yapılmak üzere arazilerimizin bu şekilde değerlendirileceği şeklinde bilgi verdi. Ancak parselizasyon ve planlamaya bakıldığında ortaya mantığa sığar ve bölge halkının yararına olmayan bir imar planı olduğu incelendiğinde görülebiliyor. Bizler imar mağdurları olarak ülkemizin gelişmesine, bu yolun yapılmasına kesinlikle karşı değiliz. Yolun medeniyet olduğunu en iyi Karadeniz halkı bilir. Fakat bu uygulamaya karşı olmamızın yegane sebebi, yapılmaya çalışılan yol uğruna imar kılıfına uydurularak haksız şekilde atadan dededen kalma topraklarımızın yüzde 40’ı elimizden alınmaya çalışılmasıdır. Bu durum aynı zamanda bölgede sosyolojik kaosa sebep olmuş, uzun yıllara dayanan akrabalık, komşuluk ilişkilerini yaralamaya başlamıştır.
Bu duruma karşı çözüm önerimiz şudur; yol güzergahının geçtiği arazilerin kamulaştırma bedelinin ödenmesi, söz konusu olan 5 köyün tamamının güney sınırlarından kuzey sınırları olan Erzurum yoluna kadar tamamının İmar Kanunu’nun C 18. Maddesine bağlı olarak düzgün ve usule uygun şekilde, ayrımcılık, adamcılık yapmadan, adaletli olarak uygulanması. Devlet büyüklerimizden bunu istirham ediyoruz."