Trabzon’da 112 Komuta Kontrol Merkezi'ne bu yılın Eylül ayı itibariyle toplam 623 bin 800 çağrı gelirken, bunların 51 bin 848 tanesi acil vaka olarak değerlendirildi.
112 Acil Komuta Merkezi’ni en fazla yalan ve asılsız ihbarlar meşgul ederken, bununla ilgili hukuki süreç başlatıldığı belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Trabzon Sağlık İl Müdürü Dr. Kemal Süleyman, asılsız çağrılar ve yalan ihbarların gerçek acil sağlık sorunu yaşayan vatandaşların sağlık hizmeti almasını engellediğini söyledi. Süleyman “Trabzon İl Ambulans Servisi Başhekimliği 29 faal 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu, 1 adet Helikopter Ambulans, 1 adet Motosiklet Ambulans ve Komuta Kontrol Merkezi ile hizmet vermektedir. 2015 yılında Trabzon 112 Komuta Kontrol Merkezi’ne gelen çağrı sayısı toplam 1 milyon 8 bin 894 olup, bu çağrıların 61 bin 658 tanesi (toplam çağrının yüzde 6.11’i) acil vaka olarak işlem görmüş, kalan 947 bin 236 çağrı (toplam çağrının yüzde 93.8’i) ise acil sağlık hizmeti ihtiyacı olmayan çağrı olarak değerlendirilmiştir. 2016 yılı ilk 9 ayında Komuta Kontrol Merkezimize toplam 623 bin 800 çağrı gelmiş, bu çağrıların 51 bin 848 tanesi (toplam çağrının yüzde 8.3’ü) acil vaka olarak değerlendirilmiş, kalan 571 bin 952 çağrı (toplam çağrının yüzde 91.6’sı) ise acil sağlık hizmeti ihtiyacı olmayan çağrı olarak değerlendirilmiştir” dedi.
Trabzon’da faaliyet gösteren helikopter ambulansın bu yılın 9 ayında, 152 vakanın sağlık tesislerine naklini sağladığını belirten Müdür Süleyman, “İlimizde faaliyet gösteren helikopter ambulans ile 2015 yılında 196 vakanın, 2016 yılı ilk 9 ayında ise 152 vakanın sağlık tesisine nakli hava yoluyla yapılmıştır” diye konuştu.
Asılsız ihbarlar için mahkeme süreci
Asılsız ihbarlarda bulunanlarla ilgili hukuki sürecin başlatıldığına dikkat çeken Müdür Süleyman, “Asılsız çağrılar ve yalan ihbarlar, gerçek acil sağlık sorunu yaşayan vatandaşlarımızın ambulans hizmeti erişimini engellemekte veya geciktirmektedir. Bu bakımdan asılsız çağrıda veya yalan ihbarda bulunan şahıslarla ilgili hukuki süreçler başlatılmaktadır. Asılsız ihbar, gerçek dışı çağrılar ile ambulansların gereksiz yere meşguliyeti, ambulanslarda ve çağrı merkezinde görev yapan sağlık personeline yönelik sözel şiddet, fiili darp, taciz şeklinde saldırı içeriğine sahip 2015 yılında toplam 28 adet, 2016 yılı ilk 9 ayında ise 13 adet beyaz kod bildirimi ve mahkeme süreci söz konusu olmuştur. 112 acil çağrı hattı tüm vatandaşlarımızın acil sağlık hizmeti almasına yönelik imkan sağlamakta olup; gereksiz veya asılsız çağrılar; diğer vatandaşlarımızın gerçek sağlık sorunlarında acil çağrı hattına ulaşmasını güçleştirmektedir. Ayrıca trafikte ambulanslara yol verilmesi de çağrı merkezine ulaşan ihbarlara hızlı ulaşılabilmesi için özellikli öneme sahiptir. Tüm vatandaşlarımızın bu iki hususta dikkat göstermesi toplumumuz adına yarar sağlayacak niteliktedir” şeklinde konuştu.