Trabzon'da faaliyete geçen Atık Getirme Merkezi’nde incelemelerde bulunan Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, “Toplanan atıklar geri dönüştürülerek ekonomiye ham madde girdisi sağlanacak.” dedi.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, belediye tarafından hayata geçirilen Atık Getirme Merkezi’nde incelemelerde bulundu.
Türkiye genelinde uygulanan ‘Sıfır Atık Projesi’ kapsamında yürürlüğe giren yönetmeliklere uygun olarak Kanuni Bulvarı Akyazı Viyadüğü altında 2500 m²’lik bir alanda hayata geçirilen Atık Getirme Merkezi geri dönüşüm alanında önemli bir işlevi yerine getirecek.
Vatandaşlar, Ortahisar Belediyesi 1. Sınıf Atık Getirme Merkezine; kağıt, plastik, metal, cam, ahşap, tekstil atıkları, atık piller, florasan lambalar, elektrikli ve elektronik eşya atıkları, atık ilaçlar, bitkisel atıklar, hacimli atıklar ile ömrünü tamamlamış lastikleri bırakabilecek. Vatandaşlar tarafından getirilen tüm atıklar tesis içindeki kantarda tartıldıktan sonra elektronik veri kayıt sistemine girilecek. Tesiste 1 çevre mühendisi görev yapacak.
“GERİ DÖNÜŞÜMDE ÖNEMLİ MESAFE KAT ETTİK”
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Başkan Genç, toplanan atıkların geri dönüştürülmek üzere ilgili firmalara ve geri dönüşüm tesislerine gönderileceğini ifade etti. Geri dönüştürülen atıkların ekonomi için hammadde kaynağı olarak değerlendirileceğini kaydeden Genç, “Çağımızın en büyük çevre sorunlarının başında gelen çöp ve atıkların geri dönüştürülmesi konusunda daha önce attığımız adımlara bir yenisini daha ekledik. Yeraltı çöp konteyneri sistemi ve atık getirme evlerine ek olarak Atık Getirme Merkezi’ni de hayata geçirerek bu alandaki projelerimizi sistemsel bir yapıya kavuşturduk ve geri dönüşümde çok önemli bir mesafe kat ettik. Vatandaşlar kullanmadıkları her türlü eşyayı, cam, elektronik eşya, kağıt, metal, plastik gibi malzemeleri gelişi güzel bir şekilde çöpe atmak yerine buraya getirip bırakabilecek. Böylece hem atıkların depolanma sorunu ortadan kalkacak, hem de atıklardan geri dönüştürülebilecek nitelikte olanlar geri dönüşüm tesislerinde gönderilerek ekonomiye hammadde girişi sağlanacak. Böylece atıklarla ilgili önemli bir çevre sorununun da önüne geçmiş olacağız. Ben bir kez daha burada emeği geçen bütün personelimize, Temizlik İşleri Müdürlüğümüze teşekkürlerimi iletiyorum.” diye konuştu.
ATIKLAR İLGİLİ FİRMALAR TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLECEK
Merkezde toplanan atık elektrikli ve elektronik eşya ve florasan lamba atıkları; Agid- Elday-Exitcom ve Ortahisar Belediyesi arasında yapılan 4’lü protokol çerçevesinde geri dönüşüm ve bertaraf tesislerine gönderilecek. Atık piller TAP, bitkisel atık yağlar Kolza Biodizel firması tarafından Ortahisar Belediyesi ile yapılan protokol çerçevesinde toplanacak. Ambalaj atıkları ise, ilgili geri dönüşüm fabrikalarına hammadde kaynağı olarak gönderilecek.