Genel Müdürlükten yapılan açıklamaya göre, Trabzon Orman Bölge Müdürlüğü Trabzon Orman Fidanlık Müdürlüğüne bağlı olarak yapımına 2020'de başlanan laboratuvar geçen yıl tamamlandı.
Laboratuvar bünyesinde toplam 210 metrekare alana sahip 2 doku kültürü serası yer alıyor.
Doku Kültürü Laboratuvarı'nda bugün itibarıyla "vaccinium corymbosum l. (maviyemiş)", "aronia melanocarpa (aronya)", "lonicera caerulea (honeyberry:balyemişi)" ve "amelanchier alnifolia (saskaton)"dan oluşan 4 türün üretim sürecine geçildi.
Ayrıca, çay, şeftali, kiraz, kafkasgülü ve gül türlerinden oluşan 5 farklı bitkinin üretimi için de AR-GE çalışmaları devam ediyor.
"Hedef 200 bin fidanlık kapasite"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, doku kültürü tekniği ile fidan üretimi faaliyetleri kapsamında Temmuz 2021'de AR-GE çalışmaları başlattıklarını belirterek, "Aronya ve maviyemiş türlerinde tam anlamıyla başarıya ulaşıldı. Şu an için 50 bin aronya ve 5 bin maviyemiş olmak üzere toplam 55 bin fidan, doku kültürü yöntemiyle üretildi. Kapasite artırma çalışmalarımız devam ediyor. 2023 yılı hedefimiz üretim kapasitemizi 200 bin fidana çıkarmak." değerlendirmesinde bulundu.