Trabzon'da bu projenin duyulması bile yetti

Mağmat Boğazı’nı turizme kazandırmak için düşünülen İpekyolu Canlandırma Projesi istişare toplantısı Mağmat’ta yaşayan vatandaşlarla bir araya gelindi.
Haber61/Haber Servisi - Levent Ustabaşı

Trabzon merkezinden 700 rakımda bulunan Mağmat Boğazı’nda İpekyolu Canlandırma Projesi uygulanması için toplantılar devam ediyor. Ortahisar Belediyesi’nin hazırladığı projenin uygulanması için istişare toplantılarının ilki sivil toplum örgütü ve muhtarlarla yapılmıştı. Şimdide Mağmat’ta yer alan Aygören Tesisleri’nde Mağmat ve çevresinde yaşayanlar ve Aygören Derneği yöneticileri ile istişare toplantısı gerçekleştirildi. 

Toplantının açılış konuşmasını Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Mağmat’ta 600 dönümlük mera alanının hangi aşamalarda turizm alanına geçtiğini anlattı.

 
600 DÖNÜM MERA ALANI TURİZM ALANI OLARAK ORTAHİSAR’A VERİLDİ

Genç şunları söyledi; “600 dönümlük taşınmazın mera vasfında olması münasebetiyle Trabzon Valimizin büyük desteğiyle turizm amaçlı olarak Ortahisar bünyesine geçilmesi için Mera vasfından çıkarıldı. Arından mera vasfından çıkarılıp konu Tarım Bakanlığına iletildi. Burada Sayın İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’nun da desteğiyle hızlı bir şekilde Tarım bakanımız tarafından Başbakanımıza sunuldu. Başbakanımızın oluruyla 600 dönümlük mera alanı Ortahisar’a turizm amaçlı kullanılması için devredilmiştir.

Sivil Toplum örgütü temsilcileri ile muhtarlarımızla bir dizi görüşmeler yaptık. Bu bölgemizin kültür sosyal hayatını düşünen Aygören Derneğimizle de bir araya geldik . O nedenle bu toplantıyı tertip ettik. Bizim yönetim anlayışımızda ortak akılla hareket etmektir. Turizme dönük öngördüğümüz alanda neler yapılabileceğini istişare etmek istiyoruz. Akıl akıldan üstündür. Şehrimize fayda ekonomisine fayda olacağına ortaya koyacağımız proje katkıda sağlayacaktır.”


ALPLER GİBİ OLACAK
Meclis üyesi mimar Ufuk Hoş projeyle ilgil bilgi verirken, “Bu bölgeyi İsviçre’nin Alp bölgeleri gibi turizm yerleşkeleri yapmayı planlıyoruz. Bu planlama çerçevesinde sosyal alanlar, hafta sonu hafta içi kamp ve spor kamlarının yapılabilecek bölgeler hazırlayacağız. Seyir terasları, yeşin alanlı parklar bahçeler olarak tasarlamayı düşünüyoruz” dedi.

Mağmatlılar Dernek Başkanı İlhan Sağlam da 17 soru sorarak,  “Bu bölgeyi yaşatan bu bölge ile asırlardır kaynaşan köy halkları Mağmat, Ağrit, Verena, Kalemen ve Anifadır. Zor ve meşakkatli günlerinde kente uzak köy olmanın getirdiği yükleri bu yöre halkı suskunlukla, vakurla taşımıştır. Daha önce mera alanı olan arazinin köy halkına hiç danışılmadan bürokratik yöntemlerle el değiştirmesi ancak planlama aşamasında bizlerin davet edilmesi üzmüştür.” diyerek sitem etti.
Dernek Başkanı Sağlam ayrıca projenin uygulanması noktasında ana kararlar alınırken dernekten bir kişi ile köy halkından bir kişinin kararlara katılmasını istediklerini ifade etti.



Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Cemil Pehlivan da mahalle sakinlerinden. Pehlivan şu eleştiri getirdi; “Korumacı olalım ve tahrip etmeyelim. 1940 yılında 42 milyon hektar tarım alanıydı. Şu an 14 milyona yakın mera alanımız kaldı. İyi niyetli hoş bir şekilde yapılırken farklı formatlara döndü. Biz bunlara çok üzülüyoruz. Bu projenin sonucuna bakmalıyız. Trabzon’da 122 bin 110 hektar mera alanımız var. 742 yaylamız var TÜİK verilerinde bu. 78 BİN 810 TANE kaçak binamız var. 52 bini çitle çevrilmiş. Tarımı geliştirelim diye uğraşıyoruz Polanya’dan saman getirmeyelim ithal etmeyelim derken geldiğimiz noktaya bakın herşey dışardan geliyor. Eskiden kendine yeten tarımımız vardı. Yaw bu kadar olmamalı. Yapalım ama yapmayalım demiyoruz. Bozuk mera kısmında yapalım bu uygulamaları ama geri kalanları halkımızın hayvanlarını otlatacağı meraları bırakalım. Bu kadar hoyratça bu alanlarımızı heba etmeyelim. Trabzon büyükşehir olduktan sonra bin tane yaylalarda bina yapıldı. Bilginiz var mı? Kimin malı bunlar? Biz sahip çıkmazsak başkası mı sahip çıkacak? Vicdanım sızlıyor. Bu iş bitmiş. Yarın biz görmeyeceğiz belki ama çocuklarımız burada binaları görecekler.” 

Bu konuşmalardan sonra söz alan Mimar Ufuk Hoş, “şu anda proje hazırlanmadı biz sadece konuşuyoruz. Ortada proje yok. Ne yapabilirizi konuşuyoruz. Ortak akıl oluşturmaya çalışıyoruz. Siz de düşüncelerinizi söyleyin doğayı nasıl koruruz birlikte konuşalım tartışalım” diyerek eleştirilere cevap verdi.

Son olarak Başkan Genç eleştirilere şöyle cevap verdi:
Betonu buraya sokmamak için çok uğraştım. Buraya hastane yapmaya kalktılar. Buraya cezaevi yapalım dediler karşı çıktım. Burada yapılaşma amacında değiliz. Biz gürültüsüz bir atmosfer istemiyoruz. Tekrar müzakere edip değerli fikirleri alacağız. Yöre halkına şehrimize ciddi bir turizm merkezi kazandıracağız.

ARSA FİYATLARI UÇTU

Öte yandan proje duyulur duyulmaz arsa fiyatları el yakmaya başladı. Mağmat’ta daha önce 100-200 bin lira olan bir dönüm arazi şu anda 1-2 milyonun üzerine çıktığı öğrenildi.

 

İlk yorum yazan siz olun
Haberlerde yapılan yorumlarda Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.

Trabzon Haber Haberleri