Trabzon’da eğitimi ve yetenekleri ile elinde birçok meziyeti bulunduran 33 yaşındaki Ali Kemal Karabina, hayvanları çok sevdiği için başladığı hayvancılığı istemeyerek bırakmak zorunda kaldığını söyledi.
Küçük yaşlarda başladığı atletizmde çok sayıda kulüple ve Trabzonspor ile başarılar elde eden, sonrasında KTÜ Beden Eğitimi Öğretmenliği bölümünü bitiren, antrenörlük uzmanlığı ile voleybol antrenörlüğü ve hakemliği yapan Karabina, hayvanları çok sevdiği için ve köyde yaşamasının da etkisiyle hayvancılıkla uğraşıyor.
1 İnekle başladığı hayvancılıkta ineklerinin sayısını 27’ye çıkarak Karabina, 160’a yakın tavuğun yanısıra arıcılık da yapıyor. Ekonomik nedenlerle hayvancılığı bırakma noktasına gelen Ali Kemal Karabina, “Ben bu sistemde gelecek görmüyorum” dedi.
SPORDA BAŞARILAR KAZANDIK
Haber61’e açıklamalarda bulunan Ali Kemal Karabina, spora küçük yaşlarda başladığını ifade ederek, “1988 Trabzon doğumluyum. İlk, orta ve liseyi Akçaköy’de okudum. Eğitim hayatımın üniversiteye kadar olan bölümü ulaşım sıkıntıları nedeniyle köyde geçti. 3. Sınıfta atletizme başladım. Ortaokul öğrencileri ile yarıştım. Sondan ikinci oldum m bu benim için bir başarıydı. Daha sonra futbol ve voleybolla ilgilendim. Trabzon’dan bazı kulüplerden teklif geldi, gittik ama ulaşım sıkıntısından bırakmak zorunda kaldık. Spordan kopamadım ve atletizme başladım. Trabzon’da bir iki kulüpten sonra Trabzonspor’a dahil olduk. Trabzonspor’da 4 yıl kadar ulusal ve uluslararası yarışmalarda, maraton ve yarı maraton kategorilerinde yarıştık. Kulübümüze çeşitli madalyalar kazandırdık. Daha sonra Karadeniz Teknik Üniversitesi Beden Eğitimi öğretmenliği ve antrenörlük bölümlerini bitirdim. Uzmanlığımı voleybol üzerinden yaptım. Birçok kulüpte ufak da olsa başarılarım var.” dedi.
TEK BİR İNEK KALANA KADAR SATACAĞIZ
Severek başladığı Hayvancılığı bitirme kararı aldığını söyleyen Karabina “2017’nin başlarında hayvancılığa başladım. Küçükken babaannemle yaylaya gidiyorduk. Hayvanları sevmem ile küçük yaşta inek sağımı ile başladım. 1 tane ineğimiz vardı yaklaşık 27 taneye kadar çıkardık. Son zamanlarda dünyada ve ülkemizde varolan bazı nedenlerden dolayı satmaya başladık. Bu işletmemizi istemesek de kapatma kararı aldık. Yaza kadar tek bir ineğimiz kalana kadar satacağız. Bunu üzülerek söylüyorum. Hayatım boyunca çalıştım. Çok güzel paralar kazandık yalan söyleyemem. Devletimizin güzel katkıları oldu. Ancak tarım ve hayvancılık alanında kaba yem fiyatlarının aşırı derecede yükselmesi. Yem fiyatları yükseliyor ama sattığımız sütün fiyatı aynı oranda yükselmiyor. Bizim sütümüz Jersey sütü katkı maddesi yok. Kapatma kararı sonrasında müşterilerim fiyatı artır ama yine senden alalım diyor. Ama ben durumu iyi olmayan müşterime bunu söyleyemiyorum, üzülüyorum. Tek yaşayan yaşlı insanlar var, çocukları olanlar var. 10 litre alan 5’e düşürdü, 5 litre alan 3’e düşürdü, haftada bir alan iki haftada bir almaya başladı. Bu benim çözebileceğim bir durum değil. 2,5 yıldır ben sigortamı ödeyemiyorum. Bir umut buraya kadar geldik ama yaş gidiyor, çocuğum var. Eşim Fen bilgisi öğretmeni o da atanamamış” şeklinde konuştu.
HER YOLU DENEYECEĞİM
Karabina, hayvancılığı bıraktıktan sonra geçinmek için her yolu deneyeceğini sözlerine ekleyerek, “Hayvancılıktan sonra her yolu deneyeceğim. Şoförlüğüm var, kazma kürek işleri yapabilirim. Yapacak başka bir şey yok, artık ben sigortamı bile ödeyemiyorum. Şuanda var olan hayvanlarımı değerinde satabilirsem borçlarımı kapatabiliyorum. Şuanda onun hesabındayım. Her yolu deneyeceğiz. Antrenörlük alanında bir teklif geldi, bunu değerlendireceğim. Yalnız bir problemimiz var. 2016’da mezun oldum, 2019’da yönetmelik değişti. Ben 4 yıllık fakülteyi bitirdiğim ve belgeyi alma hakkım olmasına rağmen alamıyorum. Mart ayında İstanbul’da bir kurs var oraya girebilirsem ve belgeyi de alabilirsem teklifi değerlendireceğim. Hakemlik iki yıldan sonra iptal oluyor bende soğudum, yapmayı düşünmüyorum.” dedi.
HAYVANCILIK SİSTEMİNDE GELECEK GÖRMÜYORUM
Hayvancılık sisteminde gelecek görmediğini belirten Karabina, “Trabzon’da hayvancılığın bitip bitmediği ile ilgili ben tek başıma yorum yapamam. 1 numara seçilen Tonya Kop tereyağının devamı neden gelmedi? O zaman Tonya’da olan hayvan sayısı ile şimdiki hayvan sayısı aynı mı? Ben bu sistemde gelecek görmüyorum. Görseydim zaten hayvanlarımı satmazdım. 160 tavuğum vardı, 100-120 yumurta elde ediyorum. Köy tavukları bu alanda serbest geziyordu. Gerçek köy yumurtası. O da olmuyor artık, bitti” dedi.
HAYVANCILIĞI BIRAKIYORUM, ÜZÜLEREK AĞLAYARAK BIRAKIYORUM
Hayvancılığı ağlayarak bıraktığını vurgulayan Ali Kemal Karabina, “İnsanların köylerimde tarım ve hayvancılık yapmaları iyi bir şey. Yıllar önce insanlar fındık, tütün sattığında düğün yapıyordu. Bir insan köyde uğraşıyor ama uğraştığının karşılığını alamıyorsa o zaman köyde durmaz. Ben neden hayvancılığı bırakıyorum, üzülerek ağlayarak bırakıyorum. Çünkü sigortamı ödeyemiyorum. Bir insan inek baktığında karşılığını alamıyor. Ben köyde birçok kişinin bağını bahçesini temizliyorum, otunu alıyorum, yine yetmiyor. Köyde tarım yada hayvancılık yap ama elde etmiş olduğun gelir geçimini sağlamıyor” ifadelerini kullandı.