Trabzon Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Yrd. Doç. Dr. Halit Çınarka, Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü'nde AMATEM (Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) için izin süreci tamamlandığını belirterek söz konusu merkezin Ocak ayı itibarıyla hizmet vermeye başlamasının planlandığını söyledi.
Numune Kampüsü'nde 65 yatak kapasiteli psikiyatri servisinin de hizmete açıldığını ifade eden Çınarka, "Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü'nde Psikiyatri dönüşümü tamamlanarak 65 yatak kapasiteli psikiyatri servisi hizmete açıldı. 18 yatak kapasitesine sahip olacak olan AMATEM (Madde Bağımlıları Tedavi Merkezi) için izin süreci tamamlandı. Ocak ayı itibarıyla AMATEM'in hizmet vermeye başlaması planlanıyor. Kadın Doğum ve Çocuk servisleri için dönüşüm süreci devam etmekte olup, 2016 yılının ilk çeyreği içerisinde inşaat sürecinin başlaması öngörülüyor. Süreç sonunda Numune Kampüs; Psikiyatri, AMATEM, Kadın Doğum, Çocuk, Yeni Doğan Yoğun Bakım, Radyasyon Onkolojisi ve Nükleer Tıp branşlarında hizmet veren bir konuma erişecektir "dedi.
Kaşüstü Kampüsü'ndeki Acil Servis'in yakın zamanda hazır hale geleceğini kaydeden Çınarka, "Tadilatı tamamlanarak daha iyi şartlarda hizmet sunacak hale getirilen, Kaşüstü Kampüsü Acil Servisi yakın zamanda 3. Seviye Acil Servis hizmeti verecek düzeyde hazır hale gelecektir. Numune Kampüsü'nde bulunan acil servis, kadın doğum ve çocuk acil olarak hizmete devam edecektir. Yine Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesi Numune Kampüsü'nde poliklinik hizmetleri alanı modernize edilecek olup, halihazırda hizmet verdiği mevcut branşlarda genel poliklinik hizmeti sürecektir" ifadelerini kullandı.
FATİH DEVLET HASTANESİ ACİL SERVİSİ YENİLENİYOR
Fatih Devlet Hastanesi Acil Servis inşaatının devam ettiğini ifade eden Çınarka, "Fatih Devlet Hastanesi Acil Servis inşaatı devam etmektedir. Yenilenen Acil Servis daha kapsamlı acil hizmeti vermeye olanak sağlayacak olup Kaşüstü acil ile koordineli çalışacaktır. Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanesinin günlük ortalama poliklinik (acil hariç) sayısı 3 bin 200 olup, Kaşüstü Kampüsü günlük ortalama poliklinik sayısı bin 600 ve Numune kampüsü günlük ortalama poliklinik sayısı bin 600 olarak gerçekleşmektedir. Sağlık tesisimizde 2015 yılı (Ocak-Kasım) donemi (ilk 11 ay) yatan hasta sayısı 23 bin 633 olup, 10 bin 817 adet büyük ve orta (A.B.C grubu) ameliyat yapılmıştır" diye konuştu.
HASTANEYE ULAŞIMDA SIKINTI YOK
Kaşüstü'ne karlı havalarda ambulanslar dahil bazı araçların çıkamadığı şeklindeki söylemlere katılmadığını belirten Çınarka, "Ambulansların hastaneye ulaşımında herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Yolun konforu açısından sıkıntılar mevcuttur. Bu anlamda ilgili kurumlarla çalışmalar yürütülmekte olup gerekli önlemler alınmaktadır" şeklinde konuştu.
DOKTOR VE HEMŞİRE EKSİĞİMİZ YOK
Ciddi anlamda doktor ve hemşire sıkıntısı yaşanmadığını ifade eden Çınarka, "Sağlık tesislerimizde, sağlık hizmetinin sunumuna etki edecek doktor ve hemşire eksikliği yaşanmamaktadır. Genelde nefroloji ve Endokrinoloji Uzman sayısı azlığından söz ediliyor. Nefroloji uzman hekim sayısı 2 olup, günlük hekim başı ortalama hasta sayısı 20'dir. Endokrinoloji ve Metobolizma Hastalıkları uzman hekim sayısı 1 olup, günlük ortalama poliklinik sayısı 75'dir. Kanuni Eğitim ve Araştırma Hastanemizde Nefroloji branşında 2 kadro var, 2 hekim görev yapmaktadır. Endokrin branşında ise tek hekim görev yapmakta olup, hekim kadrosunun 3'e çıkarılması için kurum nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmuştur" şeklinde konuştu.
ŞİDDET VAKALARININ ÇOĞU ACİL SERVİSLERDE YAŞANIYOR
Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin en çok Acil Servislerde yaşandığına dikkat çeken Çınarka, "2014 yılında 175 şiddet vakası yaşanmış olup, Şiddet vakalarının yüzde 80'i sözel olarak gerçekleşmiştir. Şiddet eylemleri (yüzde 35 oranında) en çok acil servislerde yaşanmış ve şiddet eylemleri çoğunlukla hekimleri (yüzde 50 oranında) hedef almıştır. 2015 yılında ise şu ana kadar 132 şiddet vakası tespit edilmiş olup, önceki yıla göre azalma olduğu görülmüştür. Cezalar caydırıcı olmaya başlamıştır. Şiddet vakalarının yüzde 80" i yine sözel şiddet olup, yüzde 55" i acil servislerde gerçekleşmiş ve yüzde 65'i hekimleri hedef almıştır. 2015 yılında gerçekleşen vakalarda adli kovuşturması tamamlanan 31 vaka vardır. Bu vakaların 12" si mahkumiyet, 16'sı takipsizlik ve 3'ü beraat ile sonuçlanmıştır" diye konuştu.