Trabzon’da Ortahisar Belediyesi'nin Ekim ayı meclis toplantıları devam ediyor.
Bugün yapılan oturumda Kırsal mahalle olarak kalacak ve kentsel mahalle olarak devam edecek olan yerler hakkında Plan ve Bütçe Komisyonu ile İmar Komisyonunda ortak olarak gelen madde görüşüldü.
Daha önce Büyükşehir Belediyesi Kanunu ile 36 mahalle kentsel mahalle statüsüne kavuşmuş ve belediye hizmetlerinden yaralanıyordu. Kentsel mahalle olan bu yerler su faturası, emlak vergisi ve inşaat ruhsatı harcı gibi ücretlere tabi olmuşlardı.
Ortahisar Belediyesi'nde bugün alınan karar ile bazı mahalleler bu ücretlerden muhaf tutularak kırsal mahalle statüsüne dönüştüler.
Alınan karar ile beraber Ağıllı, Ayvalı, Akkaya, Doğançay, Esenyurt, Fatih Sultan, Gölçayır, Gündoğdu, Karakaya, Karlık, Kozluca, Okçular, Özbirlik, Pınaraltı, Sayvan, Sevimli, Tosköy, Yeniköy Yeşilhisar, Yeşilvadi ve Yeşilyurt Mahalleleri Kırsal mahalle statüsüne geçiş yaptı.
Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç yaptığı açıklamada, “Çok hassas bir çalışma yapıldı. 2012 yılında çıkarılan yasada, 2014’te Büyükşehir’de 7 belde 36 köyümüz mahalle kapsamına dönüştü. Mevcut yerleşim yerlerine muafiyet konulmuştu. Bitişen kırsal mahallelerimizin, köylerimizin ve belediyelerimizin kırsal mahalle olup olmadığı yönünde bir çalışma yapmak gerekti. Belediye hizmetlerinden bir kesintiye mahal bırakmaksızın, kentsel ve kırsal mahalle olacak mı, buna karar vermemiz gerekti. 2 kez büyükşehir belediyemizde toplantı yaptık. Gelir kaybı olacağından endişe eden başkanlarımız oldu. Biz 36 köyümüzün tamamının kırsal mahalle olarak kalması yönünde kararı olduğunu belirtti. Dönüşümü olan beldelerimizin ise kentsel mahalle olarak kalmasını istemiştik.
İşin özü ve özeti şu ki belediyemizin yetki ve sorumlulukları gitmiyor ama muafiyet geliyor. Emlak vergisinde yıllık kaybımız 3 milyon 300 bin ve inşaat ruhsat hacı yıllık 200 bin liradan vazgeçiyoruz. Biz bu rakamların altından kalkarız ama vatandaşımızı mağdur etmeyelim dedik. Yerleşim olan yerler ve imar planı olan yerlerimizi istisna tuttuk. 4 mahallemizi de istisna tuttuk” ifadelerini kullandı.
CHP Grup Başkanvekili Turgay Şahin “Arkadaşlar iyi bir çalışma yapmış. Kırsal alanlar daha dar tutulabilirdi ama doğrusu bu. Büyükşehirde dile getirmiştik ama belediye başkanları itiraz etmişi. Kırsala köy hizmetleri hizmet ederdi önceden. Vatandaş hiç bir bedel ödemezdi. Sonuçta devlet kırsala hizmet yapıyordu ve bedava yapıyordu. Daha sonra büyükşehir vasıtasıyla mahalle olarak hizmet görecek. Doğrusu da budur” ifadelerini kullandı.
Başkan Ahmet Metin Genç, Turgay Şahin’e cevaben “Bu yüzde 100 değil ama hakkaniyetli bir uygulama. Bir mahalleyi istisna tutuyoruz yanındaki mahalleyi tutmuyoruz. Madem bir gelirden vazgeçiyorum, ama KIRDES şeklinde bir uygulama olur mu onu gündeme getirmiştik. Madem hizmet ediyoruz bir karşılığı olmalı” dedi.
Daha sonra yapılan oylamada oy birliği mahallelerin kırsal mahalle statüsüne geçişleri kabul edildi.