Haber61/Haber Servisi - Levent Ustabaşı - Kültür ve Turizm Bakanlığının Gençdes Hibe Programına 'Çamur Atölyesi Çalıştayı’ projesiyle başvuran Esra Mühürcü Yazıcı’nın bu projesi kabul edildi.
Proje kapsamında 14-29 yaş aralığında ki bir bölümü engelli 125 genç bir araya gelerek çamurla tanıştılar. 5 hafta süren çalışmalar sonrası önce ‘engellileri sosyal yaşama katılımının artırımı’ konulu panel düzenlendi ardından gençlerin çamurdan eserleri Hamamizade Kültür Merkezi’nde sergilendi.Sergi Cuma gününe kadar açık kalacak.
Projenin yaratıcısı Esra Mühürcü Yazıcı haber61’e projesini ve atölyesini anlattı.
Neden Çamur Atölyesi?
Çamur harika bir iletkendir. Kendimizi, özümüzü, tarihimizi hatırlatan en doğal iletişim aracıdır, her şeyi içinde barındıran, bizden bir malzemedir.
Çamurla uğraşılırken beyin alışık olduğu klişelerden yavaşça uzaklaşır, içerideki ses şekle bürünür adeta, bizi bize anlatır. En doğru zamandır başkasıyla iletişim kurabilmek için, karşımızdakinden korkmak azalır. statüler önlük ve çamurlu ellerden okunmaz, bir olunur ve aynı malzemeden olduğumuz ortaya çıkar...
Elimizden düşmeyen iletişim araçlarıyla, gerçekte kuramadığımız bağlara karşın gözümüzü telefonlardan ayırıp etrafımıza empati göstermeli, bir değer üretmeli ve henüz yaş iken yetişen nesile bu hareketi yaşatmalıyız.
Peki Trabzon’da neden?
Sadece bizim değil şehirlerin de hafızası vardır. Çömlekçilik bir bölgeye isim verecek kadar çok talep gördüğü günlerden sadece adının kaldığı günlere gelmiştir Trabzon da...
Hatırlatmak, şehre unuttuğu değerlerini geri kazandırmak ve güzel oluşumlara ön ayak olmak, bence sanatın en güçlü yanlarından birisidir.
Çamur, iletişim ve Şehir’i birleştirmek şimdilik benim hayalim..
Yani Trabzon’da hayalinizi gerçekleştirdiniz? Öyle değil mi?
Evet aynen öyle..
Hedefinize ulaştınız mı?
‘Engelliler’ ve her an ‘Engelli olabilir‘ olan her kesimden gençleri (14-29 yaş) bir araya getirerek 5 haftalık çalıştay içerisinde, birlikte çamur-beyin fırtınası gerçekleştirdik.
Amacımız temelinde buydu zaten..
Beyin fırtınası alışkanlığını alışık olmadıkları bir alanda kullanmalarını sağlamak ve bir arada ortak bir değer yaratmak, korumak ve yaşatmak amacını ortaya sunduk.
Çamurun katılımcılara terapötik faydasının iletişimlere katkısı ve enerjisi de yadsınamaz, amaçlar içinde.
Çalışmalarında duygulandığınız anlar oldu mu?
Evet oldu. Mesela düşünün hiç konuşamayan bir gençle hiç yürüyemeyen bir genç aynı masada çamurla iletişim kurdular. Birlikte ortak birşey yarattılar. Engelli gençlerimizin çoğu evinden dışarı çıkmak istemeyenlerden oluşuyordu.
Buraya gelerek sosyalleştiler, rahatlıkla diğer insanlarla diyalog kurdular.
İsmini vermek istemediğim bir epilepsi genç arkadaşımız geldi. 8 yıldır dışarı çıkmak istemiyormuş. Annesi ortaokuldan sonra evden hiç çıkmadığını söyledi. Atölyemizde tanıştığı insanlarla birlikte arkadaş oldu. Hem sağlık sorunları azaldı hemde sosyalleşti ve daha mutlu bir genç oldu. Bu projemizin aslında amacı buydu…
Başka bir projeniz olacak mı?
Bu tür gönüllü projelerin hepsine destek olacağım. Devam etmesi için de elimden geleni yapmaya gayret edeceğim.
Esra Mühürcü Yazıcı Kimdir?
İlk ve ortaokulu Trabzon’da bitirdi.
Anadolu Teknik Lisesi’nden mezun oldu.
Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü’nden mezun olduktan sonra İspanya UPV Güzel Sanatlar Fakültesi’nde ‘Artistik Üretim’ alanında master yaptı.
Evli 1 çocuk annesi.