Trabzon’da bir lisede cep telefonunu masanın üzerine koymasını istediği öğrencisi tarafından darp edilen kadın öğretmen ile ilgili Eğitim-İş Trabzon Şubesi’nden tepki geldi.
Yapılan basın açıklamasına Eğitim-İş Trabzon Şubesi Basın-yayın ve Uluslararası İlişkiler Sekreteri Zeynep Uludüz, Şube Sekreteri Tuncay Çolak ve 80. Yıl ÇPAL İşyeri Temsilcisi Mehmet Aslan katıldı.
Açıklamada öğretmene yapılan fiili saldırı kınanırken öğretmene geçmiş olsun dilekleri iletildi.
Ayrıca olayı gerçekleştiren öğrencinin tasdikname ile okuldan uzaklaştırıldığı belirtildi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi;
“Bilindiği üzere, ülkemizde yaşanmakta olan geçim sıkıntısı, iç güvenlik, emeğin karşılığını alamama, eğitim ve öğretim alanındaki eksiklikler ve yanlışlıklar, liyakatsiz kadrolaşmalar, haksızlıklar, adaletsizlikler, şiddet, açlık ve yoksulluk yetmezmiş gibi, tüm bunlara bir de okullarda şiddet olaylarının eklenmesi bizleri katlanmak zorunda olduğumuz şartlara artık bininci kez isyan edecek hale getirmiştir.
Mücadele ettiğimiz zor yaşam koşulları, mesleğimizi yaparken her dakika, hakkımıza sahip çıkmak zorunda kaldığımız için sürekli tetikte bulunmak zorunluluğu yetmezmiş gibi her gün öğretmene şiddet haberleri alıyoruz. Evet, yanlış anlamadınız! Eli öpülesi, sözü baş üstünde tutulası, emeği eskimeyecek, varlığı her şeyden önemli ve mevkii her şeyin üzerinde olan öğretmenlerin şiddet gördüğü, darp edildiği, hırpalandığı başka hangi ülke vardır? Varsa bu ülkelerle biz aynı medeniyet seviyesinde sayılmaz mıyız?
Sizlere soruyoruz! Tüm dünyaya Türk mucizesini gösterecek gelişmelerde en büyük imzası olan Türkiye Cumhuriyeti öğretmenlerine görevi başında, görevini yerine getirirken şiddet göstermek, onu darp etmek kimin haddidir!
Trabzon 80.Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi’nde dersin akışını bozduğu için öğrencisinin telefonunu alan ve sonrasında telefonunu geri almak isteyen öğrenci tarafından darp edilen öğretmenimize yönelik fiili saldırıyı kınıyor ve öğretmenimize geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Trabzon 80.Yıl Anadolu Lisesi'nde okul müdür yardımcısı öğretmen arkadaşımızın dün başına gelenler, sadece eğitim-öğretim alanındaki eksik ve yanlış uygulamalardan, sistemin toplumsal birey yetiştirme konusunda yeterli olmak noktasından ne kadar uzakta kaldığından, sistemin öğrenci çıktısının Türk Milli Eğitim Kanununda hedeflenenle ne kadar ilgisiz olduğuyla ilgili değildir elbette.
Öğretmenliğin hem meslek olarak bilinçli ve sistemli şekilde itibarsızlaştırılması hem de gelir seviyesi bakımından maaşlarının asgari ücrete yakın yerde kalması, enflasyon karşısında eriyen bir meslek grubu olması da öğretmene yönelik şiddetin önemli bir nedenidir.
80. Yıl Çok Programlı Anadolu Lisesi'nde yaşanan öğretmene darp olayında okul müdür yardımcısını darp eden öğrenci tasdiknamesi verilerek okuldan uzaklaştırılmıştır. Kişilik ve akademik gelişiminde öğrencisinin üzerindeki emeği ödenmez öğretmenine uyguladığı şiddet yüzünden öğrenciye uzaklaştırma cezası veren sistem,
Acaba,
Milli Eğitim Bakanlığımızın öğretmenlerimize yönelik olumsuz algıyı yaratan, öğretmenlerimizi itibarsızlaştıran uygulamalarla öğretmenleri ayrıştıran, bölen, öğretmenlik mesleğine toplum içerisinde daha az sempati ile yaklaşılmasına neden olan, öğretmenlik mesleğinin anlamını söküp almaya yeltenen ve tüm bunları "60 yıllık özlemle" öğretmenlik mesleğinin kariyer mesleği haline getirmeye çalışmakla öğretmenler odasını ayrıştırmaya yönelik uygulamalardan dolayı kendine nasıl bir ceza kesecektir?!
Milli Eğitim Bakanlığı öğretmenlik mesleğinin toplumda hak ettiği onuru ve saygıyı mesleğimize iade edecek ve öğretmenlik bölümlerinden mezun olduğu anda zaten uzman olan öğretmenlerimizin sisteme dair güvenini yeniden tesis edecek tedbirler almalıdır.