Haber61 – Haber Servisi – Kültür ve Sanat Şehri Trabzon’da Devlet Tiyatrosu haricinde bulunan çok sayıda özel tiyatro grupları zorlu şartlarla mücadele ederek oyunlarını Trabzon halkına sunmaya çalışıyor.
Çalışma hayatları, aileleri, okulları ve daha birçok şeyden zaman ayırarak gönül verdikleri tiyatroya maddi karşılık beklemeden emek veren oyuncular en büyük sorun olarak Trabzon’da prova yapacakları ve oyunlarını sahneye koyacakları salonların az olması olduğunu belirtiyor.
“İĞNEYLE KUYU KAZIYORLAR”
Haber61’e açıklamalarda bulunan Umut Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Cengiz Aydoğdu özel tiyatro gruplarının iğneyle kuyu kazdığını belirterek, “12 Yıldır Trabzon’da saat 18:00’den sonra tiyatro yapıyoruz. Düzenli olarak oyun çıkarıyoruz. Kültür Bakanlığı destekli projelerden proje çıkarıyoruz. Trabzon’da 16 tiyatro var Devlet Tiyatrosu haricinde. Ödenek alsın almasın bu tiyatroların hepsi aynı kategoride. 6’dan sonra tiyatro yapan gruplar. Hepsi memur, işçi ve özel sektör çalışanı arkadaşlarımız. Tiyatroya gönül vermiş bu arkadaşlarımız hakikaten Trabzon’da iğne ile kuyu kazıyorlar. Devlet Tiyatrosu 3 TL’ye bilet satarken bu özel tiyatrolar yaşamak adına 10 TL’den aşağıya bilet satamıyorlar. Bu tiyatroların yaşaması lazım. Trabzon halkının tiyatroya sahip çıkması lazım. Bir tane Hüseyin Kaza Kültür Merkezi var Ortahisar Belediyesi’ne ait. Yönetenlere teşekkür ediyoruz. Salonu kullanabiliyoruz ama 16 tiyatro grubu buraya sığmıyor. Provalar var, oyunlar var. Ödenek alanların 15 oyun oynama zorunluluğu var, profesyonel olanların 20 oyun oynama zorunluluğu var. Eşit ve adaletli bölüşemiyoruz. Ben istiyorum ki salonlar çok olsun. Her grup 20’den fazla oyun oynasın. Ödenekle alakalı bir durum değil” dedi.
“TRABZON’DA TİYATRO DEĞİL SALON KİRLİLİĞİ VAR”
Trabzon’da ‘tiyatro kirliliği var’ eleştirilerini doğru bulmadığını sözlerine ekleyen Aydoğdu, “Trabzon’da bir tiyatro Kirliliği var deniyor ama yok. Trabzon’da salon kirliliği var. Herkes bence Trabzon’da Kültür Sanat ve Tiyatroyla uğraşmalı. Trabzon’da bir takım sanat insanları, nereden bakıyorlarsa duruma tiyatro kirliliği var diyorlar. Bende tam tersini diyorum. Ne güzel insanlar tiyatro yapıyorlar. Bence salon kirliliği var. Onu söyleyen insanların hepsi Hüseyin Kazaz Kültür Merkezinde çalışıyorlar. Salon talepleri yok. Büyükşehir Belediyesi’nin salonları şuanda ücretli. En azından oyunlara uygun değil ama provalara uygun hale getirilebilir ve bu tiyatrolardan ücret alınmadan tiyatro yapmalarına imkan verilir. Yeni Ortahisar belediyesinin binasının altında iki salon var. Meclis kararı ile tiyatrolara ücretsiz verilecek ama 16 tiyatroya yine yetecek mi bilmiyorum. Birde Devlet Tiyatrosu faktörü var. Devlet Tiyatrosunun diğer 16 tiyatro ile bir ilgisinin olduğunu sanmıyorum. Bir kirliliği var deniyorsa gelip oyunları izleyecekler. Gelip izlemiyorlar. O zaman Tiyatro kirliliği var diyemezsiniz. Değerlendirmeyi seyirci yapar. Parası olmayan, yoksul, Amatör tiyatrolara salonları açmalısınız ki sizin büyüklüğünüzü görelim.” şeklinde konuştu.
“KENDİ ARALARINDA ATÖLYE YAPIYORLAR”
Düzenlenen Atölyelerin halka kapalı olması eleştiren Trabzon Halk Tiyatrosu’ndan Cemre Can Avcı, Haber61’e yaptığı açıklamada “Amatör tiyatroların fazlalaştığından ve niteliksiz olduğundan söz ediliyor. Bence Devlet Tiyatrosu oyuncusu sadece yılda iki oyun yapıp, alkış alıp sonra maaşını alan insan olmamalı. Sen Devlet Tiyatrosu oyuncusuysan ve bizim oyunlarımızı beğenmiyorsan, bize eğitim verebilirsin, atölye açabilirsin. İki yıl önce festivalde çok güzel hocalar getirildi. Atölyeler açıldı. Amerikalı çok iyi bir oyuncu koçu geldi mesela. Biz hiç birine katılamıyoruz. Çünkü bütün Atölyeler halka kapalı. Festival bütçesi ile hoca getiriyorlar ve halkı almayıp 12-13 Devlet Tiyatrosu oyuncusu kendi aralarında atölye yapıyorlar.” dedi.
“KAPILARINIZI AÇIN”
Trabzon Seyir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmeni Ahmet Parmak Haber61’e yaptığı açıklamada Trabzon’da nitelikli tiyatro ekipleri istendiğini ancak tiyatro ekiplerine destek olunmadığını belirterek, “Bir şekilde mücadele etmeye çalışıyoruz ayakta kalmak için. Atölye tutuyoruz, 6’dan sonra bir şeyler yapmaya çalışıyoruz, kendimizden ailemizden vakit ayırıyoruz. Bunları hala nasıl görmezler ve bize destek olmazlar biri bize açıklasa çok daha yararlı olur. Madem nitelikli tiyatro ekipleri istiyorsunuz Trabzon’da, açın kapılarınızı, sağlıklı bir şekilde provalarımızı yapıp sağlıklı bir şekilde oyunlarımızı çıkaralım. Geçtiğimiz sene zor şartlar altında oyun çıkarıp ODTÜ’ye iki oyunla giden bir ekibiz. Demek ki birileri bizi görüp, burada da oynayın diyor. Sonrasında birçok yer daha çağırdı. Demek ki bir şeyler yapabiliyoruz. Onların baktığı açıdan değil de halkın baktığı açıdan baksalar çok daha sağlıklı işler çıkaracağız” dedi.
“TRABZON DIŞARDAN GÖRÜNDÜĞÜ GİBİ DEĞİL”
Profesyonel anlamda yardım alacak kimseyi bulamadıklarını söyleyen Trabzon Cep Tiyatrosu’ndan Eda Ertem, “2 yıldır Trabzon’da var olamaya çalışan bir grubuz. Çoğumuz öğrenciyiz, kasiyeriz, garsonuz. Boş zamanlarımızda bir şekilde tiyatro yapmaya ve sahneye çıkmaya çalışıyoruz. Semiha ve ben bu sene ki oyuncu yöneteceğiz. Bizim kesinlikle böyle bir vasfımız yok. Başımızda profesyonel anlamda bir şeyler öğretebilecek hocamızda yok. Okuyarak, izleyerek, görerek sadece bunu yapmak istediğimiz için yapıyoruz. Hiçbir şekilde maddi bir kazancımız yok. Ödenek almıyoruz. İçinde bulunduğumuz salonun kirasını, biletlerimizi, afişlerimizi, kostümlerimizi, iyi kötü dekorumuzu ve her şeyimizi sattığımız biletlerden karşılamaya çalışıyoruz. Maddi bir beklentimiz yok. Çok zor bir şey. AKM’nin salon fiyatları çok uçuk düzeyde. Trabzon dışardan göründüğü gibi bir yer değil. Ben Ege’den geliyorum, Trabzon’da 6. Yılım. Çok tiyatro sever arkadaşlarım oldu. Tiyatronun hayatımı kattığı çok güzel insanlar oldu. Burada 16 ekip varsa Devlet Tiyatrosu dışında gerçekten bir şeyler yapmak isteyen insanlar var. Bence fırsat verilmeli.” dedi.
“HİÇBİR ŞEKİLDE DESTEK OLAMDAN NİTELİKLİ EKİP İSTİYORLAR”
Trabzon Cep Tiyatrosu’ndan Semiha Özcelep ise tiyatro ekiplerine hiçbir şekilde destek olmadan nitelikli ekipler beklendiğini vurgulayarak, “Ben iki yıldır konservatuvar sınavlarına hazırlanıyorum ve Devlet Tiyatrosu nitelikli oyuncular olmamızı istiyor. Bugün bir konservatuvar eğitimi almaya kalktığımda 250 TL’den başlayıp 600 TL’ye kadar gidiyor. Bu maddiyatı karşılayabilecek gücümüz yok. Ne şartlarda bu oyunları çıkardığımızdan bahsettiler. Bize hiçbir şekilde destek olmayıp nitelikli oyuncu ve ekip beklemelerini anlamsız buluyorum. Öncelikle bize maddi beklenti olmadan kucak açmalarını istiyorum. Sonrasında da gerekeni yaparız diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
HANGİ OYUNLAR SAHNELENECEK?
Bu sezon Trabzon Umut Tiyatrosu, Halk Tiyatrosu, Seyir Tiyatrosu ve Cep Tiyatrosu toplamda biri operet 7 oyun sahneye koyacak.
Trabzon Halk Tiyatrosu, 28 Ekim’de Açık denizde oyununu sahneleyecek. Umut Tiyatrosu ‘Bir Tavsiye Mektubu’ isimli oyundan uyarlanan “Hamili Kart” adli oyunu 15 Ocak 2020 tarihinde sahneye koymayı planlıyor.
Seyir Tiyatrosu, bu sezon iki oyunla tiyatro severlerin karşısına çıkacak. İlk oyun 1 Ocak 2020’de perde diyecek olan ‘Cambazın Cenazesi’ olurken ikinci oyun ise 2020 Şubat sonlarında sahnelenmesi planlanan “Komşuluk Adabı’ olacak.
Cep Tiyatrosu, 2020 Şubat ayı sonuna doğru “Bugün git yarın gel’ isimli oyuncu sahneye koymayı planlıyor. Bunun yanında “Bir aktör hazırlanamıyor” isimli oyun ve bir Operet tiyatroseverlerin beğenisine sunulacak.